R&V Blog

Cöliákia III.rész

Takács Barbara
Takács Barbara
2023.01.25 07:00
Cöliákia III.rész

Az előző cikket itt olvashatják. 

Lisztérzékenyként sokat és folyamatosan tájékozódni kell az ételekről és a nyersanyagokról, nehogy véletlenül is gluténnal szennyezett ételt fogyasszunk.

 

Ajánlott nyersanyagok:

 

  • Tőkehúsok, mint szárnyasok, halak, sertés, marha, borjú, vadhúsok gluténmentesek
  • Tej és tejtermékek (tehéntúró juhtúró, író)
  • Tojás
  • Zöldségek, gyümölcsök
  • Zsiradékok
  • Zöld és száraz fűszernövények
  • Víz, ásványvíz, gyógynövényteák, teák, valódi kakaó, kávé (babkávéból)

 

Utánajárást igényelnek, illetve nem fogyaszthatók:

  • Húskészítmények, mint például felvágottak, májkrém, húskrém, vagdalt- tartalmazhatnak glutént, ezért alaposan utána kell járni, ajánlott inkább a csomagolt árukat fogyasztani, amin biztosan fel vannak tüntetve az összetevők, s nem is szennyeződhetnek
  • Egyes szalonnafélék, füstölt húsok, pácok
  • Tejtermékek közül az ízesített tejek, szendvicskrémek, vajkrémek, joghurt, kefír, tejföl, sajtok tekintetében is tájékozódni kell, mert akár állományjavítóként is kerülhet bele glutén
  • Zöldség- és gyümölcskészítmények, készételek, levesek, mártások
  • Nassolni valók
  • Szeszes italok
  • Pótkávé- malátából

 

 

Fontos odafigyelni a diétára, mert a tünetek nagyrészt nem azonnal jelentkeznek, de a vékonybél ugyanúgy károsodik.

Érdemes szakember segítségét kérni, illetve olyan helyről vásárolni, ahol az üzletben szintén kap szakmai segítséget a vásárló.