Az előző cikket itt olvashatják.
Lisztérzékenyként sokat és folyamatosan tájékozódni kell az ételekről és a nyersanyagokról, nehogy véletlenül is gluténnal szennyezett ételt fogyasszunk.
Ajánlott nyersanyagok:
- Tőkehúsok, mint szárnyasok, halak, sertés, marha, borjú, vadhúsok gluténmentesek
- Tej és tejtermékek (tehéntúró juhtúró, író)
- Tojás
- Zöldségek, gyümölcsök
- Zsiradékok
- Zöld és száraz fűszernövények
- Víz, ásványvíz, gyógynövényteák, teák, valódi kakaó, kávé (babkávéból)
Utánajárást igényelnek, illetve nem fogyaszthatók:
- Húskészítmények, mint például felvágottak, májkrém, húskrém, vagdalt- tartalmazhatnak glutént, ezért alaposan utána kell járni, ajánlott inkább a csomagolt árukat fogyasztani, amin biztosan fel vannak tüntetve az összetevők, s nem is szennyeződhetnek
- Egyes szalonnafélék, füstölt húsok, pácok
- Tejtermékek közül az ízesített tejek, szendvicskrémek, vajkrémek, joghurt, kefír, tejföl, sajtok tekintetében is tájékozódni kell, mert akár állományjavítóként is kerülhet bele glutén
- Zöldség- és gyümölcskészítmények, készételek, levesek, mártások
- Nassolni valók
- Szeszes italok
- Pótkávé- malátából
Fontos odafigyelni a diétára, mert a tünetek nagyrészt nem azonnal jelentkeznek, de a vékonybél ugyanúgy károsodik.
Érdemes szakember segítségét kérni, illetve olyan helyről vásárolni, ahol az üzletben szintén kap szakmai segítséget a vásárló.