R&V Blog

Variációk reggelire: mit ne együnk és mit együnk - 1. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.12.06 15:00
Variációk reggelire: mit ne együnk és mit együnk  - 1. rész

Sokan állítják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ezért felmerülhet a kérdés, hogy vajon minden reggeli egyforma-e? Elvégre ki ne szeretne egy ízletes, laktató és tápláló reggelit, amely feltölt bennünket és energiát ad a naphoz?

Talán nem meglepő, hogy a legegészségesebb reggeli választás fehérje, rostok és egészséges zsírok kombinációját tartalmazza, hogy ebédidőig jól lakottnak érezzük magunkat, valamint mérsékelt mennyiségű finomítatlan szénhidrátot, amely gyors energiát biztosít.

Sajnos sok gyakori reggeli étel nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, és előfordulhat, hogy röviddel az étkezés után éhesnek vagy kellemetlenül telítettnek érezzük magunkat.

Íme 15 olyan reggeli étel, amelyet érdemes kihagyni, valamint 10 egészségesebb alternatíva, és néhány tipp és ötlet, hogyan készíthetünk magunknak egészséges reggelit, amelytől alig várjuk, hogy kipattanjunk az ágyból és elkezdhessük a napot.

  1. Cukros vagy erősen finomított gabonafélék

Édes, ropogós variációik és a reggelizőasztalon való gyakori jelenlétük ellenére a legtöbb cukros gabonapehely nem tartozik a laktató élelmiszerek közé.

Általában tele vannak hozzáadott cukorral és kevés fehérjét tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy gyorsan megemelik a vércukorszintet. Ez ingerlékenységhez és éhségérzethez vezethet, amint a vércukorszintet csökkentő inzulin hormon hatni kezd.

Hasonlóképpen, még az olyan cukrozatlan gabonafélék, mint a kukorica-, vagy egyéb natúr pelyhek is általában alacsony fehérjetartalmúak, mindössze 2 gramm fehérjét tartalmaznak 25 grammonként, illetve 4 gramm fehérjét 45 grammonként.  Így, bár kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak, mégsem a legjobb módja a nap indításának a fogyasztásuk.

Még az olyan természetesnek tűnő lehetőségek, mint a müzli, gyakran tele vannak hozzáadott cukorral, amelyek összefüggésbe hoztak az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel.

Ezen okok miatt - bár a cukros vagy más, erősen finomított gabonafélék egyszer-egyszeri élvezetként rendben lehetnek - nem a legjobb mindennapi reggeli választás.

  1. Palacsinta vagy gofri

Nem szívesen mondom el, de a palacsinta és a gofri sem igazán tápláló módja a reggeli táplálkozásnak. Ízletes hangzatuk ellenére ezek a kényelmi ételek gyakran finomított fehér lisztből készülnek, a tetejükre pedig lekvárt, Nutellát és egyéb cukrokkal telített alapanyagokat szoktunk rakni.

Ez azt jelenti, hogy a palacsinta és a gofri magas kalória-, zsír- és cukortartalmú, ugyanakkor fehérje- és rosthiányos. Így, bár gyorsan jól lakhatunk tőlük, nem tartanak sokáig eltelítve bennünket.

Ha azonban a palacsinta vagy gofri utáni sóvárgásunk túl erős ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk, válasszuk a teljes kiőrlésű gabonákból vagy más tápanyagdús összetevőkből, például a mandula, zab és egyéb egészséges változatokból. Tetejükre pedig kerülhet például édesítőszerrel elkészített túrókrém mely fehérjékben gazdag és egyben táplálóvá is teszi a palacsintát, vagy készülhet sósan is a palacsinta melyet sonkával, sajttal töltünk meg.

  1. Vajas pirítós

A vajas pirítós egyszerű és könnyű reggeli, csak egy szelet kenyérre és egy kis vajra van szükség, és máris kész a ropogós, sós reggeli. Mindazonáltal ez a lehetőség nem telít el tartósan, mivel nem tartalmaz fehérjét. A vajas pirítós kalóriájának túlnyomó többsége a kenyérben lévő szénhidrátokból és a vajból származó zsírból származik.

Mégis, a vajas kenyér még mindig megfelelő reggeli választás lehet, ha teljes kiőrlésű kenyeret választunk, és fehérjében gazdag feltétet adunk hozzá, például tojást vagy szeletelt csirkemellet. A tápanyagtartalom további növelése érdekében adhatunk hozzá szeletelt zöldségeket, például paradicsomot, uborkát vagy salátaféléket.

  1. Muffin

A muffinok széles körben egészséges reggeli választásnak számítanak, különösen, ha olyan reform összetevőket tartalmaznak, mint a  zab, korpa, alma vagy áfonya.

Sajnos ez gyakran tévhit, hiszen valójában a legtöbb muffin finomított fehér lisztből, olajból és rengeteg cukorból készül, és kevés fehérjét vagy rostot tartalmaz. Ráadásul gyakran ezért kalóriadúsak, némelyik közel 400 kalóriát tartalmaz darabonként.

Ha mégis úgy döntünk, hogy reggelente egy muffin után nyúlunk, mindenképpen olyan változatot válasszunk, amely teljes kiőrlésű gabonából vagy más, kevésbé finomított lisztből, gyümölcsökből és diófélékből, valamint minimális hozzáadott cukorral készült. Én gyakran készítek muffint reggelire és nem csak édesen hanem sósan is szeretem. Érdemes recepteket keresni és új ízeket becsempészni a megszokott reggelik változatossá tételére.