R&V Blog

5 hiba amit az étkezések során elkövethetünk - 1. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2020.10.28 10:00
5 hiba amit az étkezések során elkövethetünk - 1. rész

„Az vagy amit megeszel” – gyakran halljuk ezt a kifejezést. De talán találóbb lenne azt mondani: „az vagy amit megeszel, megemésztesz, és felszívsz.” A megfelelő táplálkozás alapvető az egészségünk megőrzése kapcsán, ezért ne csak arra figyeljünk mit eszünk, hanem arra is hogyan eszünk.

#1 Hiba: Nem tud lazítani az étkezésekkor

Az ételfogyasztás egyértelműen befolyásolja a hangulatot és lelkiállapotot.  Ez nevezik a tudományos irodalmakban bél-agy tengelynek. A testünk ezen két része szorosan kapcsolódik egymáshoz, kihat egymás működésére.

De hogy tudjuk ezt a kapcsolatot kihasználni az emésztőrendszer egészsége érdekében? Le kell lassítanunk amikor eszünk, és odafigyelni az étkezésünkre. Nincs több kocsiban,  TV előtt vagy telefonálás közben elfogyasztott étel. Nincs több gyorsevés amikor észre sem vesszük mit eszünk mert nem is az evésre koncentrálunk.

A tudatos evés nem csak élvezetes de hozzájárul az ételek megfelelő emésztéséhez is. Egy kísérletben azt nézték meg, hogy a relaxáció és stressz milyen hatással van az emésztőenzimekre, és ezt az eredményt összehasonlították az ételek rágásának a hatásával. Sokan úgy gondolnák, hogy a rágás fontosabb tényező az emésztés kapcsán, de a relaxáció még jobban elősegíti ezt a folyamatot. Ez persze nem azt jelenti, hogy többet nem kell megrágni az ételt! Inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy amikor csak lehet,  nyugodt körülmények között kellene az ételt elfogyasztani. 

Ennek két tudományos magyarázata van: a szervek működését két idegrendszer szabályozza:a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer. A szimpatikus idegrendszer az „üss és fuss” elven működik, azaz a túlélést szolgálja. A paraszimpatikus idegrendszer akkor aktiválódik ha pihenünk és emésztünk.  Tehát együnk nyugodt körülmények között, támogatva az idegrendszer munkáját és az emésztésünket is.

#2 Hiba : Gyomorsav: túl sok vagy túl kevés?

Manapság majdnem mindenki gyormorégésről panaszkodik és akár napi szinten kapkodja be a gyomorsav-lekötőket. Gyomorsav szükséges az ételek megemésztéséhez, főleg a fehérjék emésztésében van szerepe. Maga  a gyomorsav működésének a szabályozása dominóelvként működik mert további más emésztéshez szükséges enzimek termelődését indítja el,  hozzájárulva a megfelelő emésztéshez és felszívódáshoz a vékonybélben.

Hogy lehet a gyomorsav termelést stimulálni? Bizonyos természetes anyagokat mind étkezés előtt vagy után is fogyaszthatjuk, mindenki próbálja ki neki melyik válik be.

  • laktofermentált zöldségek gyakori fogyasztása, 1-3 evőkanállal, főétkezésekhez kapcsoltan (nem ecetes, inkább sóval erjesztett zöldségek mint a savanyú káposzta vagy kovászos uborka),
  • almaecet – 1 evőkanál 2-3 dl vízben feloldva,
  • citromos víz – fél citromot préseljünk ki egy kisebb pohár vízbe,
  • gyömbér – rágcsálunk gyömbért, vagy készítsünk magadnak gyömbérteát.

FIGYELEM! Ezek a mennyiségek kicsik! Túl sok folyadék ugyanis felhígítja a gyomorsavat!