A „Bevezetés a mediterrán étrendbe” cikkünk első részét itt, második részét itt olvashatják.
Hogyan kövesse a diétát ha étteremben eszik
Nagyon egyszerű a legtöbb éttermi ételt a mediterrán étrendhez igazítani. Lássunk pár tippet:
- válasszon halat vagy tenger gyümölcseit főételnek,
- kérje meg, hogy az ételét extra szűz olívaolajjal készítsék el,
- csak teljes kiőrlésű kenyeret egyen, vaj helyett olívaolajjal.
Egyszerű bevásárlólista a diétához
Mindig jó ötlet, ha a boltok “szélén” vásárlunk mert a középső polcsorokon inkább a dobozos, zacskós, feldolgozott árut tárolják és szerencsésebb a kevésbé feldolgozott élelmiszerekből válogatni mint a zöldségek, gyümölcsök, friss húsok és teljes kiőrlésű pékáruk. Amennyiben megteheti a bio élelmiszereket is megkóstolhatja.
- Zöldségek: Sárgarépa, hagyma, brokkoli, spenót, kelkáposzta, fokhagyma stb.
- Gyümölcsök: Alma, banán, narancs, szőlő, bogyós gyümölcsök például eper, áfonya stb.
- Fagyasztott zöldségek: Válasszon egészséges zöldségeket tartalmazó keverékeket, adalékanyagok nélkül.
- Gabonafélék: Teljes kiőrlésű kenyér, teljes kiőrlésű tészta stb.
- Hüvelyesek: Lencse, hüvelyesek, bab stb.
- Diófélék: Mandula, dió, kesudió stb.
- Magvak: Napraforgómag, tökmag stb.
- Fűszerek: Tengeri só, bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, kurkuma, fahéj stb.
- Hal: Lazac, szardínia, makréla, pisztráng.
- Garnélarák és kagylók.
- Burgonya és édesburgonya.
- Sajtok, görög joghurt.
- Csirke.
- omega-3-mal dúsított tojás.
- Olajbogyó.
- Extra szűz olívaolaj.
A legjobb, ha minden egészségtelen kísértést kiiktatunk az otthonunkból is beleértve az üdítőket, a fagylaltot, az édességet, a süteményeket, a fehér kenyeret, a kekszet és a feldolgozott élelmiszereket. Ha csak egészséges ételek vannak az otthonunkban, akkor egészséges ételeket fogunk fogyasztani.
Összefoglalás
Bár nem létezik egy meghatározott mediterrán étrend, ez az étkezési mód általában egészséges növényi élelmiszerekben és színanyagokban gazdag, és viszonylag kevesebb állati eredetű élelmiszert tartalmaz, a hangsúlyt az omega-3 tartalmú, gyulladáscsökkentő halakra és a tenger gyümölcseire helyezve. A mediterrán étrendről az interneten rengeteg információt találhatunk, és számos nagyszerű könyvet írtak róla, továbbá, a keresőben beírva még több receptötletet találhatunk.
A mediterrán étrend egyike azoknak az egészséges táplálkozási ajánlásoknak, amelyeket az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek az egészség előmozdítására és a krónikus betegségek megelőzésére ajánlanak. Az Egészségügyi Világszervezet is elismeri, mint egészséges és fenntartható táplálkozási mintát, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete pedig mint szellemi kulturális értéket.