R&V Blog

Tudsz pihenni?

Borzai László
Borzai László
2022.12.08 08:00
Tudsz pihenni?

 Tudsz pihenni? Nem az a kérdés, hogy van-e rá időd, hanem az, hogy tudod-e, hogyan kell pihenni, lazítani, kikapcsolódni, relaxálni?

Természetesen vannak időszakok az ember életében, amikor leterheltebb és sokat kell dolgozni, vagy helytállni bizonyos helyzetekben. Azonban ha ez az időszak szinte már az egész életünkre kihat és nincs egy perc megállás sem, akkor itt az ideje, hogy megállj és elgondolkozz azon, hogy MIT RONTOTTÁL EL?

Azt az időszakot éljük, amikor mindenki nagy célokért, sikerekért hajt, és én magam is írtam már ezzel kapcsolatban több bejegyzést, de ha az egész életed non-stop hajtás, akkor ott már valami másról van szó…bizonyítás, maximalizmus, megfelelni vágyás, önértékelési problémák, szenvedélybetegség…és még sorolhatnám.

Sportolókkal és üzletemberekkel is dolgozom és nagyon sok esetben azt tapasztalom, hogy nem tudnak feltöltődni, pihenni, kikapcsolódni. Pedig ezek a tevékenységek szerves részei kell, hogy legyenek a napjainknak. Ha azt szeretném, hogy a telefonom megfelelően működjön egész nap, akkor éjszakára fel kell tennem a töltőre, lehetőleg kikapcsolt állapotban. Akkor tud frissülni a program és töltődik az akkumulátor. Ellenkező esetben a következő napon nem tudok az eszközömmel dolgozni, mert folyton töltögetni kell és lemerül. Miért gondoljuk azt, hogy hatékonyan tudunk dolgozni hosszú távon, ha nem fordítunk elég időt magunkra?

Nagyon sokan úgy érzik, hogy profi módon edzenek, dolgoznak, vagy élik a mindennapokat, de mégsem bírja a testük. Miért van ez? Mert nem tudnak lazítani, pihenni. Nem elég, ha megfelelően táplálkozunk, edzünk, cselekszünk, meg kell tanulni, hogyan tudjuk magunkat „feltölteni”! A regeneráció, frissülés, kikapcsolódás, ugyanúgy a mindennapi tevékenységünknek fontos és szerves része. Csak ezt elhanyagoljuk és azt gondoljuk, hogy bírjuk a terhelést.

Figyeld meg magadon, hogyan és mikor vagy a legfrissebb, mit teszel, vagy cselekszel, hogy jól működj! Melyek azok a táplálékok (testi vagy szellemi), amitől jól érzed magad? Vannak sajnos olyan dolgok is, amelyek látszólag jónak tűnnek, de hosszútávon pont a fordítottja történik. Alkohol, dohányzás, energiaital, túlzott kávé bevitel és még hasonló dolgok. Sajnos ebbe beletartozik a „munkaalkoholizmus” is, illetve azok a tevékenységek, amelyeket sokszor megszállottként teszünk. 

Nem véletlenül hangzik úgy az a szó, hogy KIEGYENSÚLYOZOTT! Gondolj bele, mit is jelent ez, és ha lehet, egy kicsit állj meg és gondolkozz el azon, hogy Te mennyire vagy rendben? A munka, a tevékenység és a pihenés, kikapcsolódás egyensúlyban van? Rossz hír, de TE tehetsz róla, ha nem vagy jól, mert helyetted senki nem fog pihenni. Okolhatsz másokat, de csak Te tudsz rajta változtatni. Ezt azért merem így leírni, mert sokszor látom azt, hogy vannak, akik megtehetnék, de nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel, nem tudnak pihenni. Ha valamit túlzásba viszünk, az hosszútávon szinte biztos, hogy károsan hat. 

Amikor életmódváltásban gondolkodunk, akkor ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni. Ezért mondhatom azt, hogy szinte kötelességed egészségesen pihenni, feltöltődni, felfrissülni, kikapcsolódni, hogy a tested és az elméd minőségi munkát tudjon végezni hosszútávon is!