R&V Blog

Célok = MOTIVÁCIÓ

Borzai László
Borzai László
2022.02.24 09:00
Célok = MOTIVÁCIÓ

Az előző bejegyzésemben a motivációs szintekről írtam. 

Az emberek többsége élete során végigjárja majd az összes szintet, amíg eljut a belső motivációig, de olyan is előfordul, hogy valaki már egészen kicsi korában tudja, hogy mit szeretne csinálni. Ez szerencsés helyzet, de ritka. Persze jogosan felmerülhet a kérdés, hogy én mondjuk, aki később jutok ilyen elhatározásra, hogyan tudok eljutni erre a szintre, vagy egyáltalán mihez is kezdjek? Saját magamon azt vettem észre, hogy akkor lanyhul a lelkesedésem, ha célt tévesztek, vagy nem látom az utam. Ilyenkor mindig megállok és újratervezek, vagyis korrigálom a céljaimat. Biztosan más is volt már így ezzel. Ezért ehhez szeretnék egy kis segítséget adni a következő modellel, ami segíthet az útkeresésben. SMART célok, egy hatékony eszköz, hogy megfelelő célt tervezz meg magadnak. Na nézzük, hogy is van ez!

S pecific-személyre szabott, konkrét: Az a fontos, hogy hozzám passzoló, rám szabott cél legyen. Sokszor olyan célokat tűzhetünk ki magunk elé, ami nem is nekünk való. Érdemes megvizsgálni, hogy tényleg az enyém ez a cél? Olyan kell, amiben hiteles vagyok.

M easurble-mérhető, követhető: Időnként meg kell állni és megvizsgálni, hogyan is állunk az általunk megálmodott céllal. A legjobb eszköz ehhez a mérés. Például, ha le akarunk fogyni, akkor bizonyos időszakokban mérnünk kell magunkat a mérlegen. Minden célhoz keresnünk kell egy mérési eszközt. Ezek a kis apró sikerek fognak továbblendíteni az utunkon.  Esetleg, ha nem haladunk, akkor pedig, megvizsgálhatjuk, hogy mi az, amin változtatnunk kell, hogy sikert érjünk el.

A achievable-elérhető: A célok tervezésében érdemes megvizsgálnunk, hogy számunkra fontos-e az a bizonyos cél. Megmozgat-e, vagy csak kitaláltam valamit.  Elérhető legyen számunkra, mert ha nem, akkor inkább csalódás lehet a vége.

R elevant-valós, reális: Hozzám illő, hozzám passzoló, megvalósítható cél legyen. Legyen haszna annak a cselekedetnek, amibe belevágunk.  Ha futni akarunk, akkor ne akarjunk mindjárt az első nap maratont futni, hanem lépésről lépésre érdemes ezt felépíteni.

T ime bound-időhöz kötött: Nagyon fontos az, hogy határozzuk meg az időt és a részidőket is, hogy mikorra szeretnénk elérni a kívánatos célt. Ha ezek reálisan meg vannak határozva, akkor egy igazán jó élmény lehet számunkra az út. Illetve azért is nagyon fontos az idő kitűzése, mert ezzel elejét vehetjük a halogatásnak.

Zárásként még egy kis segítség a célokhoz. Pszichológusok kutatták, hogy milyen céljaik vannak a boldog embereknek. A következőkre jutottak:

  • élethosszig tartó, akár az életen is túlmutatócéljaik vannak
  • a másik ember boldogságára törekszenek
  • belső motiváció hajtja őket
  • nem anyagi jellegű, hanem eszmei céljaik vannak.

 

 Végezetül pedig… „Az út sokszor fontosabb, mint a cél!”