R&V Blog

A kávé 13 egészségügyi előnye, avagy miért kávézhatunk nyugodtan 1. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.03.31 10:00
A kávé 13 egészségügyi előnye, avagy miért kávézhatunk nyugodtan 1. rész

A kávé 13 egészségügyi előnye, avagy miért kávézhatunk nyugodtan 1. rész

 A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. Kutatások szerint magas antioxidáns és egyéb hasznos tápanyagtartalmának köszönhetően egészséges italnak számít, ezért csokorba gyűjtöttem a legfontosabb előnyeit.

  1. Javíthatja az energiaszintet és növelheti az intelligencia szintet

A kávé segíthet leküzdeni a fáradtságot és növelheti az energiaszintet. A benne található koffein nevű anyag egy fajta stimulátort - a világon leggyakrabban fogyasztott pszichoaktív anyag. Kávéfogyasztás után a koffein felszívódik a véráramba majd az agyba eljutva blokkolja az adenozin nevű gátló ingerületátvivő anyagot vagy neurotranszmittert. Amikor ez a folyamat lezajlott, nő az egyéb neurotranszmitterek, például a noradrenalin és a dopamin szintje, ami az idegsejtek fokozottabb aktivitásához vezetnek. 

Egy nagyszámú embercsoporton végzett ellenőrzött vizsgálat azt mutatja, hogy a kávé javítja az agy működésének különböző aspektusait - beleértve a memóriát, a hangulatot, az éberséget, az energiaszintet, a reakcióidőt és az általános mentális funkciókat.

  1. Segíthet a zsírégetésben

A koffein szinte minden kereskedelmi forgalomban kapható zsírégető készítményben megtalálható - és jó okkal. Ez egyike azon kevés természetes anyagoknak, amelyek bizonyítottan segítik a zsírégetést. Számos tanulmány úgy találta, hogy a koffein 3–11% -kal növelheti az anyagcserét.

 Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a koffein kifejezetten növelheti a zsírégetést: akár 10% -kal az elhízott embereknél és 29% -kal a sovány embereknél.

  1. Drasztikusan javíthatja a fizikai teljesítményt

A koffein stimulálja az idegrendszert, a zsírsejteknek jelezve hogy indítsák el a testzsír lebontását. Továbbá, emeli az adrenalin szintjét is a vérében. Ez az „üss vagy fuss” hormon, amely testünket a gyors reakcióra és fizikai terhelésre készíti fel.

A koffein lebontja a testzsírt, így teszi elérhetővé számunkra a szabad zsírsavakat.  Ezeknek a hatásoknak az ismeretében nem meglepő, hogy a koffein átlagosan 11–12% -kal javíthatja a fizikai teljesítőképességet. Ezért lehet értelme egy erős csésze kávét elfogyasztani körülbelül fél órával azelőtt, hogy elindulnánk az edzőterembe.

 

  1. Alapvető tápanyagokat – vitaminokat és ásványi anyagokat - tartalmaz

 A kávébabban található tápanyagok közül több a kész kávéba kerül.

 Egy csésze kávé tartalmaz:

  • Riboflavin (B2-vitamin): a napi beviteli referencia érték (NRV) 11% -át.
  • Pantoténsav (B5-vitamin): az NRV 6% -át.
  • Mangán és kálium: az NRV 3% -át.
  • Magnézium és niacin (B3-vitamin): az NRV 2% -át.

 Bár ezek a számok alacsonynak tűnhetnek, viszont amennyiben napi több kávét fogyasztunk máris összeadódnak a mennyiségek, nem beszélve az egyéb, élelmiszerekkel bevit vitaminokról és ásványi anyagokról.

  1. Csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát

 A 2-es típusú cukorbetegség súlyos egészségügyi probléma, jelenleg világszerte emberek millióit érinti.

 Tanulmányok megfigyelték, hogy azoknak az embereknek, akik a legtöbb kávét itták,  23–50% -kal alacsonyabb volt a betegség kialakulásának a kockázata. Egy tanulmány 67% -os csökkenést mutatott!  Összesen 457 922 emberen végzett 18 vizsgálat összesítése szerint a naponta kávét fogyasztók körében a  2-es típusú cukorbetegség előfordulásánk a kockázata 7% -kal csökkent.