R&V Blog

Nekem bevált

Borzai László
Borzai László
2023.07.18 08:00
Nekem bevált

A következőkben leírok egy-két olyan élményt, tanácsot, gondolatot, amelyek közelebb vihetnek téged a céljaid elérésében.

Nem szeretnék top ötös, vagy top tízes listát írni, egyszerűen csak leírom azokat a dolgokat, amelyek nekem beváltak. Nem biztos, hogy mindenkinek jó, és lehet velük vitatkozni is biztos, de hátha van benne olyan gondolat, ami másnak is működik. Jellemzően olyan gondolatok, amelyek a tapasztalataimból fakadnak, de lesz közte olyan is, amit mástól hallottam, vagy olvastam valahol és én beépítettem a mindennapjaimba.

Az első, ami talán számomra a legfontosabb, hogy amit gondolsz, az lesz. Lényeges, hogy te irányítsd a gondolataidat és ne a gondolataid téged!

A gond és a baj mindig gyorsabban terjed, mint a siker. Így ha valamiben változást szeretnél elérni, ne keseredj el, ha először a környezeted nem veszi észre azt a változást, amiben fejlődni kezdtél!

Ne foglalkozz mással, hogy ki mit mond, csak tedd azt, ami legbelül a szívedben van!  Sokan le akarnak majd beszélni a céljaidról, vagy kinevetnek, de ne figyelj rájuk! Miért ne lehetnél pont TE az első, akinek sikerül?

Állítsd a tehetséged más emberek szolgálatába! (Mert mindenki zseni valamiben.) Keresd elsőként azt, hogyan tudsz segíteni másokon és következményként megkapsz mindent (pénz, siker, elismerés, stb.)!

Mindig azt figyeld, hogy kitől mit tanulhatsz! A legkisebbtől vagy a kezdőtől is és a legtapasztaltabbtól vagy a legöregebbtől is ugyanúgy tanulhatsz, de légy önmagad!

Ne a tökéletességre törekedj, hanem a tökéletesség felé, mert a tökéletességre törekvés állandó kudarcélmény, mert nem lehetünk tökéletesek! Viszont, ha a tökéletesség felé törekszünk, akkor megvan benne a fejlődés öröme.

Érdemes a céloddal kapcsolatos szólásokat és közmondásokat felkutatni, mert évszázadok bölcsességei vannak megfogalmazva bennük, csak már annyira közhelyek, hogy nem figyelünk rájuk.

Több az elég a soknál. Rohanó világban élünk és a sikert, csillogást hajtja mindenki és sajnos elfeledkezünk a háláról, pedig napi szinten rengeteg minden van, amiért hálásak lehetünk.

A kudarcot nehezen kezeljük, a sikert meg nem tudjuk! J Alázat szükséges mindkettőhöz, nehéz megtalálni az egyensúlyt.

Kellenek a pofonok. Úgy erősödsz, ha nagy terheket kapsz. A hiba a barátod, abból tanulod a legtöbbet.

 

 

Vígaszként, ha már nincs erőd:

„A fejlődés sosem a csúcsra vezető diadalmenet, hanem minden nehézséget is rejtő kapaszkodó az életút ösvényein.”  (Fejben dől el? - Bagdy Emőke, Buda László, Kádár Annamária, Pál Ferenc)

Tehát nagyon nehéz a változás és semmit nem kapunk ingyen az élettől.

 

…és a legvégére a legfontosabb...,

 

A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
a szeretet nem féltékeny,
nem kérkedik, nem gőgösködik,

5nem tapintatlan, nem keresi a magáét,
haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója,

6nem örül a gonoszságnak, de együtt örül az igazsággal.

7mindent eltűr, mindent elhisz,
mindent remél, mindent elvisel.

8A szeretet nem szűnik meg soha.


Pál apostol első levele a korintusiakhoz