R&V Blog

Inzulinrezisztencia 6. rész - A vércukor emelkedést befolyásoló egyéb tényezők

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2022.09.12 09:00
Inzulinrezisztencia 6. rész - A vércukor emelkedést befolyásoló egyéb tényezők

Az 5. részt itt olvashatjátok.

Egy élelmiszer, étel okozta vércukorszint-emelkedést alapvetően a benne lévő szénhidrát mennyisége és minősége határozza meg, azonban számos más, egyéb tényező is befolyásolni tudja, mint az adott étel feldolgozottsági foka, halmazállapota, vagy a többi, vele egyidejűleg fogyasztott makrotápanyagok aránya is.

Makrotápanyagok

A szénhidrátok mellett elfogyasztott különböző mennyiségű zsírok és fehérjék befolyásolták az étkezések utáni vércukorszintek alakulását.

Szénhidrátot nem, de zsiradékot és/vagy fehérjét tartalmazó élelmiszerek a húsok, húskészítmények, a halak, a tojás és a sajtok, valamint a zsiradékok (margarinok, olajok, zsírok, vajak).

A zsírok lassítják a gyomor ürülését, ezen belül a szénhidrátoknak a bélbe történő bejutását és ezáltal lassítják, elnyújtják a glükóz felszívódását. A szénhidráttal egyidejűleg fogyasztott fehérje is lassítja a vércukor emelkedést, mert a fehérjékben gazdag étel lassabban jut be a belekbe.

Azonban mégsem ajánlott zsírdús ételek fogyasztása, vagy a fehérje bevitel túlzott megemelése, hiszen, ha az ideális tápanyag arány felborul, akkor annak testsúly gyarapodás lehet a vége. Ez viszont hosszútávon inkább negatívan befolyásolja az egészségi állapotot. Ezért a zsírszegény konyhatechnológiák (grillezés, roston sütés, alufólia, sütőzacskó, rómaitál stb.) és a kisebb zsírtartalmú, soványabb alapanyagok választása javasolt. Törekedjünk a kiegyensúlyozott makrotápanyag bevitelre, ami hosszú távon a legkedvezőbb az egészségünk számára!

Halamzállapot, feldolgozottsági fok

A folyékony halmazállapotú élelmiszerek (pl: gyümölcslevek, smoothiek, tejes italok) gyorsabban haladnak át a tápcsatornán, mint a szilárdak, melyek emésztéséhez hosszabb idő szükséges, ezért adott esteben sokkal gyorsabban emelik meg a vércukorszintet.

De különböző konyhatechnológiai eljárásokkal is befolyásoljuk a felszívódást. Gyorsítja a felszívódást minden olyan elkészítési mód, amely során roncsoljuk az étel szerkezetét.
Ilyen a hántolás, pelyhesítés, puffasztás, extrudálás, aprítás, turmixolás, pürésítés.