R&V Blog

Vissza az egyensúlyhoz

Takács Barbara
Takács Barbara
2022.01.10 13:00
Vissza az egyensúlyhoz

Január eleje a számvetés ideje. Ilyenkor sokan átgondolják, mit adott az elmúlt év, illetve ők mit tettek magukért és a környezetükért. Aki tudatosan él, ezt évről évre megteszi, kiegészítve a jövő évi tervekkel, vágyakkal, amiben igen csak fontos szerepet kaphat az egészség, s ezen belül a helyes étkezés.

Előfordul ugyan, hogy az ügyes és tapasztaltabb személyek körül is egy kicsit „felfordul a világ”, vagy év vége felé, például az ünnepek sorával a táplálkozás jócskán eltér az év közbeni megszokott és bevált étrendtől.

Az egészséges táplálkozás egyik fontos ismérve a mértékletesség, a „mindenből egy keveset” felfogás, amit persze akkor érdemes követni, ha egészségügyi probléma még nem áll fenn. Fontos a színes, változatos étrend, természetesen egyénre szabva. A személyre szabás alatt értem a fokozatosság elvét követve azt is, hogy szépen, saját ütemben vissza tudjon állni az illető személy az eddig bevált étkezéshez, vagy szépen átgondolva – szakember bevonásával is- változtatni azon a területen, ami problémát okozott.

Íme néhány fontos alappillér, amire érdemes támaszkodni, s fejben tartani:

Változatosság: az étrend színben és összetételében is legyen változatos, minden egyes étkezésnél. Ezzel nem csak azt érjük el, hogy szívesebben elfogyasztjuk, de sokkal nagyobb eséllyel viszünk be több ásványi anyagot és vitamint, rostot, mint egy egyhangú étkezésnél.

Főétkezések: reggeli-ebéd-vacsora teljes értékű legyen, amik tartalmazhatnak teljes őrlésű gabonát, húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket. Ezáltal hozzájárulunk a szervezet normális működéséhez, s csökkenthetjük egyes betegségek kockázatát, mint például a cukorbetegségét.

Zsírszegény ételkészítés: normál étrend esetén is érdemes a bő zsiradékban sütés helyett sütőzacskót, agyagedényt használni, illetve a párolás, gőzölés mellett dönteni, hogy minél több tápanyag bent maradjon az adott ételben.

Cukor és só: szerencsésebb kerülni a nassolni valókat, fontos, hogy ezek semmiképp se helyettesítsék a fő étkezéseket. A túlzott sózást is háttérbe kellene szorítani, főként a nyers zöldségek sózását, s ne féljünk minél több zöld fűszert használni.

Zöldség, gyümölcs: fogyasztásuk napi 4-5 között megfelelő, ebből nyers formában is, minél többet. Mivel télen nem sok hazai zöldséget és gyümölcsöt találunk, előnyben részesíthetjük a nyáron és ősszel eltett savanyúságokat, mint például a savanyú káposztát, ami magas C-vitamin tartalommal bír, s jótékony hatása van a bélrendszerre, már a rosttartalmánál fogva is.

Folyadékbevitel: fontos megtalálni az optimális folyadékszükségletet, s minden nap figyelni ennek a mennyiségnek a bevitelére. Ha jelen esetben túl kevés ez a mennyiség, érdemes kikészíteni egy nagyobb üveget, amivel nyomon tudjuk követni, mennyit sikerült inni naponta, de ma már jó alkalmazások is vannak ennek követésére. A legjobb folyadékként a vizet ajánlatos fogyasztani.

Mozgás: fontos momentuma az egészséges életnek, viszont úgy gondolom, ezt is úgy kell megválasztani, hogy örömet okozzon. Ha most kezdjük vagy újrakezdjük a mozgást, a fokozatosság elve itt is mérvadó a sérülések elkerülése végett is.