R&V Blog

Bevezetés a mediterrán étrendbe 1. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.08.18 10:00
Bevezetés a mediterrán étrendbe  1. rész

A mediterrán étrend alapjai a Földközi-tenger országai – Olaszország, Görögország, Spanyolország stb. - 1960-as éveinek élelmiszerfogyasztását veszi alapul.

A kutatók megállapították, hogy ezen országokban élő emberek bizonyos nyugati országokhoz képest kivételesen egészségesek voltak, és alacsony volt náluk a civilizációs betegségek előfordulásának a kockázata.

Mára számos tanulmány kimutatta, hogy a mediterrán étrend a fogyásban is segít, továbbá, megelőzhető vele a szív-, és érrendszeri betegségek kockázata, a szívroham,  a 2-es típusú cukorbetegség és a korai halálozás.

A mediterrán étrend követése kapcsán nincs helyes út, mivel a Földközi-tenger körül számos ország található, és a különböző területeken élő emberek más-más ételeket fogyasztanak.

Milyen élelmiszerek szerepelnek a Mediterrán étrendi listán?

Zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magvak, hüvelyesek, burgonya, teljes kiőrlésű gabonafélék, kenyerek, gyógynövények, fűszerek, halak, tenger gyümölcsei és extra szűz olívaolaj.

Érdemes mértékkel fogyasztani az állati termékekből: baromfi és egyéb állat húsa, tojás, tejtermékek, továbbá, csak ritkán fogyasszon vörös húsokat.

Érdemes kerülni ezeket a kevésbé egészséges ételeket:

Hozzáadott cukor: Üdítőitalok, cukorkák, jégkrém, egyéb cukrokat tartalmazó élelmiszerek stb.

Finomított gabonafélék: Fehér kenyér, finomított búzából készült tészta stb.

Transzzsírok: Margarinban és különböző feldolgozott élelmiszerekben találhatók.

Finomított olajok: Szójaolaj, repceolaj, gyapotmagolaj stb.

Feldolgozott húsok: Feldolgozott kolbászok, hot dogok stb.

Figyelmesen el kell olvasni az élelmiszerek címkéit, ha el akarjuk kerülni ezeket az egészségtelen összetevőket.

Fogyasztandó élelmiszerek

A legtöbb tanulmány által vizsgált mediterrán étrendben sok az egészséges növényi alapanyag, és viszonylag kevés az állati eredetű élelmiszer. A hal és a tenger gyümölcseinek fogyasztása azonban hetente legalább kétszer ajánlott.

A mediterrán életmódhoz hozzátartozik a rendszeres testmozgás, a közös étkezések és az élet élvezete is.

Az étrendet érdemes ezekre az egészséges, feldolgozatlan mediterrán élelmiszerekre alapozni:

Zöldségek: Paradicsom, brokkoli, kelkáposzta, spenót, hagyma, karfiol, sárgarépa, kelbimbó, uborka stb.

Gyümölcsök: Alma, banán, narancs, körte, eper, szőlő, datolya, füge, dinnye, őszibarack stb.

Diófélék és magvak: Mandula, dió, makadámdió, mogyoró, kesudió, napraforgómag, tökmag stb.

Hüvelyesek: Bab, borsó, lencse, hüvelyesek, földimogyoró, csicseriborsó stb.

Gumósok/gyökérzöldségek: Burgonya, édesburgonya, fehérrépa, jamgyökér stb.

Teljes kiőrlésű gabonafélék: zab, barna rizs, rozs, árpa, kukorica, hajdina, teljes kiőrlésű búza, teljes kiőrlésű kenyér és tészta.

Hal és tenger gyümölcsei: Lazac, szardínia, pisztráng, tonhal, makréla, garnéla, osztriga, kagyló, rák, kagyló stb.

Baromfi: Csirke, kacsa, pulyka stb.

Tojás: Csirke-, fürj- és kacsatojás.

Tejtermékek: Sajt, joghurt, görög joghurt stb.

Gyógynövények és fűszerek: Fokhagyma, bazsalikom, menta, rozmaring, zsálya, szerecsendió, fahéj, bors stb.

Egészséges zsírok: Extra szűz olívaolaj, olajbogyó, avokádó és avokádóolaj.

A teljes értékű, egyetlen vagy kevés összetevőből álló élelmiszer a jó egészség kulcsa.