R&V Blog

A folyadék fogyasztás jelentősége tudatos gyermekvállalás esetén

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2023.07.13 11:00
A folyadék fogyasztás jelentősége tudatos gyermekvállalás esetén

Tudatos gyermekvállalás

  1. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot!

Folyadékszükségletünk

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása alapján közepes hőmérsékletnél és mérsékelt fizikai aktivitásnál a felnőtt nőknek 2 liter, a férfiaknak 2,5 liter vízre van szükségük, míg a 4-13 éves gyermekeknek 1,6-2,1 liternyi mennyiségre életkoruktól függően.

Fizikai megerőltetés (edzés, fizikai munka) esetén, hőségben, terhesség és szoptatás idején vagy betegség (pl. lázas állapot, hányás, hasmenés) ideje alatt akár 2-3-szorosára is növekedhet a folyadékszükségletünk, minél nagyobb testtömeggel rendelkezünk, annál több folyadékra van szükségünk, így ezekben a helyzetekben, állapotokban fokozottabban kell ügyelnünk a vízpótlásra.

Mi számít folyadéknak?

A folyadékegyensúlyt a belső anyagcsere folyamatok során keletkezett oxidációs vízből (kb. 400 ml), élelmiszerekből/ételekből (kb. 0,5 liter) és folyadékok útján (kb. 1,5 liter) tudjuk fenntartani.

A nagy víztartalmú élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek, levesek, főzelékek) fogyasztása 20-30%-ban járul hozzá hidratáltságunkhoz. A zöldségeknek átlagosan 85-90%-a víz így egy tálka friss zöldségsalátával már 1 pohár vizet elfogyaszthatunk.

A túl sok cukros üdítő elhízást okozhat. A túlsúly pedig különböző betegségek kialakulásához is vezethet (fogszuvasodás, cukorbetegség, keringési- és daganatos betegségek, termékenységi nehezítettség). Ezért folyadékbevitelünk fő forrása a víz legyen, mert kalória mentes és mert ez a legjobb szomjoltó!

A vizet ízesíthetjük például citrommal, mentával, uborkával, gyömbérrel; ihatunk cukormentes teát, így cukor hozzáadása nélkül fogyaszthatunk ízesebb és változatosabb folyadékot.