R&V Blog

Miért fontos a megfelelő minőségű hús fogyasztása gyermekvállalás esetén?

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2023.05.03 10:00
Miért fontos a megfelelő minőségű hús fogyasztása gyermekvállalás esetén?

5. Válasszuk a soványabb húsokat, fogyasszunk hetente legalább 1x halat!

A húsok, halak teljes értékű fehérjeforrások, de a fehérjén kívül zsírt is tartalmaznak, ezért a testsúly optimalizálása érdekében érdemes a soványabb húsrészeket és a zsírszegény konyhatechnológiai eljárásokat alkalmazni (grillezés, roston sütés, római tál, forrólevegős fritőz stb.)

A cél a mértékletesség. Általában a tenyér módszer alkalmazása hasznos az ebédre fogyasztandó feltétek esetében. Egy tenyérnyi vékony szelet hús, vagy hal elegendő a megfelelő fehérje bevitel biztosítására az adott étkezésnél. Napi energiabevitelünk kb. 15%-át szükséges fehérjékből fedeznünk.

Az omega-3 zsírsavak erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladást, és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Az eikozapentaénsavat (EPA), a dokozahexaénsavat (DHA) és az alfa-linolénsavat (ALA) az emberi szervezet nem képes előállítani, a táplálkozás során kell gondoskodnunk a bevitelükről.

Kitűnő  EPA és DHA  források az olajos húsú halak (pisztráng, szardella, tonhal, lazac, hering, makréla, szardínia, busa )és a tengeri herkentyűk.

 Fontos étkezési omega-3 források az olajos magvak (dió, pekándió, mandula) és az azokból sajtolt olajok (mandulaolaj, dióolaj), valamint a növényi olajok bizonyos fajtái is (pl. repceolaj, lenmagolaj).

A zöldségek közül elsősorban a sötétzöld levelűek kiváló alfa-linolénsav (ALA) források. Pl. kelbimbó, kelkáposzta, menta, petrezselyem, spenót, vízitorma. Érdemes tehát ezeket is rendszeresen fogyasztanunk.