R&V Blog

5 egészséges táplálkozási tipp az ünnepekre

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2020.12.16 10:00
5 egészséges táplálkozási tipp az ünnepekre

Az évvége eljöttével átveszi a szerepet a család, az ünnepek és az ételek kavalkádja. A kísértések mindenütt jelen vannak, az összejövetelek és az utazások megzavarják legtöbbünk napi rutinját.

Lássunk 5 tippet, hogyan tudjuk megelőzni a túlevést és a súlynövekedést ebben a finomságokban dúskáló időszakban.1. „Ünnepbiztos” terv


Lehet, hogy nem tudjuk befolyásolni milyen ételeket szolgálnak fel a vendégségben és a csábító falatok netovábbja vesz majd bennünket körül, viszont ha felállítunk egy „ünnepbiztos” tervet máris könnyebb fogunk felállni az asztaltól.

Törekedjünk arra hogy nagyjából a megszokott időben együnk, ezzel is stabilan tudjuk tartani a vércukorszintet. Amennyiben az étkezés későbbre esik a megszokott étkezésünktől mindenképpen együnk pár falatot ezzel is elkerülve a túlevést.

Amennyiben vendégségbe megyünk készítsünk egészséges finomságokat amit nem csak magunk de a többiek is biztosan szívesen meg fognak kóstolni.

Ha desszertet ennénk akkor érdemes csökkenteni az étkezéshez elfogyasztott köret – pl. kenyér, tészta, rizs stb. – mennyiségét és helyette nyugodtabb szívvel bűnözhetünk a kedvenc édességünkkel.

Sokan úgy gondolják ha kihagynak egy étkezést nyugodtan túlehetnek egy másik étkezés során de általában mire odajutunk hogy együnk már nagyon éhesek vagyunk és inkább többet eszünk a kelleténél.

Ha félreettünk vagy megengedőbbek voltunk magunkkal, a következő étkezéstől kezdve ismét figyeljünk a mértéktartásra és az egészségesebb élelmiszer-választásra.


2. Cselezzük ki a svédasztalos túlkínálatot


Kisebb tányérba szedjünk magunknak ételt, és amint tehetjük üljünk le, addig sem teszünk még több ételt a tányérunkba.

Érdemes zöldségekből feltankolni, ha először fogyasztjuk el őket hamarabb tele lesz a gyomrunk.

Lassan együnk, az agynak akár 20 perc is kellhet hogy észlelje a teltségérzetet.

Az alkohol fogyasztásra is fontos odafigyelni, a legtöbb alkohol sok kalóriát tartalmaz és éhgyomorra inkább kerüljük a fogyasztásukat.


3. A kedvencek sem tiltottak

Egyik ételnek sem kell a tiltólistán szerepelnie az ünnepekkor. Például bizonyos sütemények régi családi receptek alapján készülnek, legalább az év ebben az időszakában engedjünk meg magunknak 1-2 szeletet belőlük.


4. Mozgásra fel!

A evésen túl mindenképpen figyeljünk oda a fizikai aktivitásra is. Lehet hogy kint hideg van és csábító lehet a melegben forró csokoládét szürcsölve egész nap a tévé előtt ülni, viszont a friss levegőn való séta vagy akár kocogás máris segíthet az elfogyasztott ételek ledolgozásában és nyugtató hatásúak is egyben. Nincs rossz idő csak rossz ruha – szól a híres svéd mondás.


5. Próbálj meg lazítani!

Továbbá, szakítsunk időt végre magunkra is az egész évi hajtás után: egy-kis szundikálás, kutyasétáltatás vagy forró fürdő is frissítően hathat ránk és javítja a közérzetet.