R&V Blog

A kávé 13 egészségügyi előnye, avagy miért kávézhatunk nyugodtan 3. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.04.28 10:00
A kávé 13 egészségügyi előnye, avagy miért kávézhatunk nyugodtan 3. rész

 A héten a kávéfogyasztás további előnyeit tekintjük át, cikkünk első részét itt, második részét itt olvashatják! 

  1. Véd a depresszió ellen és boldoggá tesz bennünket

A depresszió súlyos mentális rendellenesség, amely jelentősen csökkent életminőséghez vezethet.

Nagyon gyakori rendellenesség, például az Egyesült Államokban a lakosság körülbelül 4,1% -a jelenleg megfelel a klinikai depresszió kritériumainak.

 Egy 2011-ben közzétett Harvard-tanulmányban azoknak a nőknek  akik napi 4 vagy több csésze kávét fogyasztottak  20% -kal alacsonyabb volt a depresszióra való hajlam.

 Egy másik, 208 424 személy részvételével készült tanulmány azt találta, hogy azok, akik naponta 4 vagy több csészét ittak, 53% -kal kisebb eséllyel követtek el öngyilkosságot.

  1. Csökkentheti a daganatok bizonyos típusainak kockázatát

 A daganatos megbetegedések a világ egyik vezető halálokai közé tartoznak, jellemzőjük a természetellenes sejtburjánzás.

 Úgy tűnik, hogy a kávé kétféle daganat ellen véd: a máj-, és a vastagbélrák ellen. A májrák a világon a harmadik leggyakoribb daganatos halálozási ok, míg a vastagbélrák a negyedik helyet foglalja el.

 Tanulmányok azt mutatják, hogy a kávéivóknak 40% -kal alacsonyabb a májrák kialakulásának a kockázata.

 Hasonlóképpen, egy tanulmány 489 706 embernél azt találta, hogy azoknak, akik napi 4-5 csésze kávét fogyasztottak, 15% -kal alacsonyabb volt a vastagbélrák kockázata.

  1. Nem okoz szívbetegséget és csökkentheti a stroke kockázatát

 Bizonyos kutatások szerint a koffein növelheti a vérnyomást, ami bár igaz, de csak 3–4 mm / Hg emelkedéssel számolhatnak a kávéfogyasztók és ez csekély emelkedés főleg ha hozzászokott a szervezet a napi koffein tartalmú ital fogyasztásához. Természetesen lehetnek egyéni intoleranciák így mindenképpen érdemes figyelemmel követni a vérnyomást! 

Több tanulmányt elemezve kutatók úgy találták hogy a kávéfogyasztás nem növeli a szívbetegségek kockázatát. Éppen ellenkezőleg, van néhány bizonyíték arra, hogy a kávéfogyasztó nőknél kisebb a kockázat.

 Továbbá, egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a kávéivóknál 20% -kal alacsonyabb a stroke kockázata.

  1. Segíthet tovább élni

Tekintettel arra, hogy a kávéfogyasztás a korábbiakban leírtak szerint egészségvédő hatású is lehet,  a kávéivás akár hozzájárulhat a hosszabb élethez.

 Számos megfigyelésen alapuló tanulmány azt találta, hogy a kávéfogyasztóknak alacsonyabb a halálozási kockázata.

 Két nagyobb vizsgálatban a kávéfogyasztás férfiak esetén 20% -kal, a nőknél pedig 26% -kal csökkentette a halálozási arány kockázatát a 18–24 év alatti korcsoportokban.

 Ez a hatás különösen erősnek tűnik a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Egy 20 éven át folytatott tanulmányban a kávéfogyasztó cukorbetegeknél 30% -kal alacsonyabb volt a halálozási ráta.

  1. Az antioxidánsok legnagyobb forrása a nyugati étrendben

 Azok számára, akik szokásos nyugati étrendet fogyasztanak, a kávé az étrendjük egyik legegészségesebb aspektusa lehet.

 Ennek az az oka, hogy a kávé magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kávéélvező lakosság nagy része több antioxidánst fogyaszt el a kávéból, mint a gyümölcsökből és zöldségekből együttvéve.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a kávé világszerte elismert, talán az egyik legnépszerű ital, amely számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel büszkélkedhet.

 A napi csésze kávé után nemcsak energikusabbnak érezheti magát, zsírt égethet és javíthatja a fizikai teljesítőképességét, hanem csökkentheti számos betegség, például a 2-es típusú cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, valamint az Alzheimer-, és Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is. Valójában a kávé pedig még növelheti a hosszú élettartamot!

Amennyiben Ön szereti a kávé ízét és tolerálja a koffeintartalmát, nyugodtan fogyassza továbbra is kedvenc italát akár naponta több csészével.