A héten a kávéfogyasztás további előnyeit tekintjük át, cikkünk első részét itt, második részét itt olvashatják!
- Véd a depresszió ellen és boldoggá tesz bennünket
A depresszió súlyos mentális rendellenesség, amely jelentősen csökkent életminőséghez vezethet.
Nagyon gyakori rendellenesség, például az Egyesült Államokban a lakosság körülbelül 4,1% -a jelenleg megfelel a klinikai depresszió kritériumainak.
Egy 2011-ben közzétett Harvard-tanulmányban azoknak a nőknek akik napi 4 vagy több csésze kávét fogyasztottak 20% -kal alacsonyabb volt a depresszióra való hajlam.
Egy másik, 208 424 személy részvételével készült tanulmány azt találta, hogy azok, akik naponta 4 vagy több csészét ittak, 53% -kal kisebb eséllyel követtek el öngyilkosságot.
- Csökkentheti a daganatok bizonyos típusainak kockázatát
A daganatos megbetegedések a világ egyik vezető halálokai közé tartoznak, jellemzőjük a természetellenes sejtburjánzás.
Úgy tűnik, hogy a kávé kétféle daganat ellen véd: a máj-, és a vastagbélrák ellen. A májrák a világon a harmadik leggyakoribb daganatos halálozási ok, míg a vastagbélrák a negyedik helyet foglalja el.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a kávéivóknak 40% -kal alacsonyabb a májrák kialakulásának a kockázata.
Hasonlóképpen, egy tanulmány 489 706 embernél azt találta, hogy azoknak, akik napi 4-5 csésze kávét fogyasztottak, 15% -kal alacsonyabb volt a vastagbélrák kockázata.
- Nem okoz szívbetegséget és csökkentheti a stroke kockázatát
Bizonyos kutatások szerint a koffein növelheti a vérnyomást, ami bár igaz, de csak 3–4 mm / Hg emelkedéssel számolhatnak a kávéfogyasztók és ez csekély emelkedés főleg ha hozzászokott a szervezet a napi koffein tartalmú ital fogyasztásához. Természetesen lehetnek egyéni intoleranciák így mindenképpen érdemes figyelemmel követni a vérnyomást!
Több tanulmányt elemezve kutatók úgy találták hogy a kávéfogyasztás nem növeli a szívbetegségek kockázatát. Éppen ellenkezőleg, van néhány bizonyíték arra, hogy a kávéfogyasztó nőknél kisebb a kockázat.
Továbbá, egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a kávéivóknál 20% -kal alacsonyabb a stroke kockázata.
- Segíthet tovább élni
Tekintettel arra, hogy a kávéfogyasztás a korábbiakban leírtak szerint egészségvédő hatású is lehet, a kávéivás akár hozzájárulhat a hosszabb élethez.
Számos megfigyelésen alapuló tanulmány azt találta, hogy a kávéfogyasztóknak alacsonyabb a halálozási kockázata.
Két nagyobb vizsgálatban a kávéfogyasztás férfiak esetén 20% -kal, a nőknél pedig 26% -kal csökkentette a halálozási arány kockázatát a 18–24 év alatti korcsoportokban.
Ez a hatás különösen erősnek tűnik a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Egy 20 éven át folytatott tanulmányban a kávéfogyasztó cukorbetegeknél 30% -kal alacsonyabb volt a halálozási ráta.
- Az antioxidánsok legnagyobb forrása a nyugati étrendben
Azok számára, akik szokásos nyugati étrendet fogyasztanak, a kávé az étrendjük egyik legegészségesebb aspektusa lehet.
Ennek az az oka, hogy a kávé magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kávéélvező lakosság nagy része több antioxidánst fogyaszt el a kávéból, mint a gyümölcsökből és zöldségekből együttvéve.
Összegezve elmondhatjuk, hogy a kávé világszerte elismert, talán az egyik legnépszerű ital, amely számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel büszkélkedhet.
A napi csésze kávé után nemcsak energikusabbnak érezheti magát, zsírt égethet és javíthatja a fizikai teljesítőképességét, hanem csökkentheti számos betegség, például a 2-es típusú cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, valamint az Alzheimer-, és Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is. Valójában a kávé pedig még növelheti a hosszú élettartamot!
Amennyiben Ön szereti a kávé ízét és tolerálja a koffeintartalmát, nyugodtan fogyassza továbbra is kedvenc italát akár naponta több csészével.