R&V Blog

5 tipp a karácsonyi túlevés megfékezésére

Juhász Diána
Juhász Diána
2021.11.10 15:00
5 tipp a karácsonyi túlevés megfékezésére
A karácsony eljövetele a test és a lélek számára is egy meghitt, kényeztető időszakot hoz magával, ilyenkor hajlamosabbak vagyunk kicsit elengedni a gyeplőt, lelassulni, halmozni az élvezeteket és a szokásosnál kicsit több teret adunk a bőséges, finom ételeknek. Nincs semmi gond azzal, ha pár napig engedékenyebbek és gyengédebbek vagyunk önmagunkhoz mindaddig, amíg ez nem csap át szorongásba és csillapíthatatlan lelkiismeret furdalásba a túlzásba vitt ételektől

Sokan túlbecsülik a karácsonyi napok során felszedett kilók számát, hiszen az esetek többségében nem valós hízásról, hanem a fokozottabb só- és szénhidrátbevitelből adódó vízmegkötésről van szó, ami a szokásos étrendhez visszatérve pár nap alatt el is távozik a szervezetből.

Összeszedtem 5 tippet ahhoz, hogy minél felszabadultabban át tudd magadat adni az ünnepi hangulatnak, illetve hogy lelkiismeret-furdalástól és kajakómától mentesen teljenek a piros betűs napok.

 

  1. Tervezd meg előre a tányérodat

A karácsonyi asztalnál a bőség zavara jellemzően nem a legmértékletesebb énünket hozza elő. Ilyenkor érdemes előre áttekintetni, hogy mi várható az ebéd/vacsora során és eszerint tervet készíteni: ha a fogások többféle ételből állnak össze (svédasztalos előétel, kétféle leves, többféle köret és sültek, megannyi desszert) válassz mindegyikből egyfélét, azt amelyik a kedvenced, vagy amelyiket leginkább kívánod az adott pillanatban és csak ezeket fogyaszd el. Ha az a típus vagy, aki szeret mindent megkóstolni, akkor az adag kontroll lesz a te megoldásod: csak kóstolókat tegyél a tányérodra egy-egy evőkanálnyi mennyiségben, de minél változatosabban.

  1. Kerüld az egész napos csipegetést

A legnagyobb öngól amit tehetünk a plusz kalóriák bevitelével, hogy úgy eszünk, hogy azt észre sem vesszük. A nap folyamán való csipegetéssel semmilyen fizikai szükségletünk nem kerül kielégítésre, hiszen ezektől a falatoktól egyszer sem fogunk jól lakni, mitöbb, egyre többet és többet kívánunk csak belőlük a folyamatos vércukorszint ingadozás miatt. Nem kell teljesen lemondanod az édes vágyaidról, de tedd tartalmasabbá és fogyaszd mértékkel őket. Adagolj zárt maroknyi mennyiségeket vagy használj egy kisebb kompótos tálat az arányok megtartásához. Tekintsd a nassolást egy kisétkezésnek és társíts mellé pár szem olajos magot, friss gyümölcsöt vagy zöldséget, esetleg egy fehérje turmixot, hogy ne csak a szemed, hanem a gyomrod is kielégüljön.

  1. Ne hagyj ki étkezéseket

Legyen egy tiszta elképzelésed arról, hogy miket fogsz enni és inni a nap folyamán, majd próbáld 80%-ban ehhez tartani magadat. Nincs is annál szörnyűbb, mint szenteste kiéhezve megérkezni az ünnepi asztalhoz, ahol aztán garantáltan túl fogod enni magadat. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, próbálj legalább két könnyű főétkezést elfogyasztani egy kisétkezéssel kiegészítve. Így napközben az energiaszinted is kiegyensúlyozottabb lesz, és nem fogsz túlkompenzálni a vacsora során.

  1. Figyelj a folyamatos hidratálásra

Az ünnepi ételek mellett nagy szerephez jutnak az alkoholos italok is. Mértékletesen abszolút beleférnek az ünnepi forgatagba, azonban figyelj arra, hogy egy-két korty alkoholos italt legalább ugyanannyi mennyiségű vízzel öblíts le. Ezzel a taktikával elkerülheted a másnapi fejfájást és az éhségérzetedet is előnyösen fogja befolyásolni. Ne feledd az alkohol az folyékony kalória.

  1. Élvezd ki az ízeket és legyél a jelenben

A karácsony nem szabad, hogy a megszorításokról szóljon, hiszen az év többi részében így is elég sok mindenről lemondunk az egészségünk és az alakunk érdekében. Próbáld meg élvezni az ízeket, a textúrákat, az illatokat és megbecsülni azt, hogy a szeretteid körében fogyaszthatod el ezeket a fenséges ételeket. Amikor eszel, zárj ki minden külső körülményt és negatív gondolatot és figyelj az evés élményére, hidd el, hogy így fogsz igazán jóllakni.