R&V Blog

Gluténérzékenység 1. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2020.12.09 10:00
Gluténérzékenység 1. rész

Gluténérzékenység (cöliákia) vagy nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS): miben különböznek egymástól ezek a folyamatok?

A gluténérzékenység és a gluténtartalmú gabonákból készült termékekre adott negatív reakció óriási piacot generált az elmúlt években világszerte, friss adatok szerint Amerikában 2,6 milliárd dollárt költöttek a vásárlók gluténmentes termékekre. A gluténérzékenység előfordulása az általános populáción belül körülbelül 1 százalék. 

A kalászos gabonák jelentős szénhidráttartalma mellett a legmagasabb a fehérjetartalmuk, a glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A gluténtartalmú gabonák közé tartozik a búza, árpa és a rozs. A gluténérzékenység autoimmun folyamat, az immunválasz a saját test ellen irányul, nem pedig idegen anyagok, például vírusok vagy baktériumok ellen. A gluténérzékenység csak azoknál alakulhat ki akik a HLA-DQ2 vagy HLA-DQ8 nevű génekkel rendelkeznek, és jelen információk szerint a lakosság körülbelül 30 százaléka hordozza ezeket a géneket. Akinél genetikailag tendencia van gluténérzékenységre azoknál nem feltétlenül fog kialakulni a betegség, viszont nekik kifejezetten érdemes jobban utókövetni az állapotukat amennyiben tüneteken észlelnek magukon.

A gluténérzékenységben szenvedőknek a glutén fehérjéi a vékonybél bolyhainak pusztulásával járó folyamatot hoznak létre, viszont a betegség során a pácienseknél nem csak emésztőrendszeri tünetek léphetnek fel hanem egyéb szimptómák is mint a vérszegénység, krónikus fáradtság, csontritkulás, lép károsodás, meddőség, neurológiai rendellenességek, bőrkiütések és daganatos betegségek.

A gluténérzékenység meglétét vérszérumból végzett ellenanyag-vizsgálatokkal lehet igazolni, viszont a negatív teszt nem minden esetben zárja ki a cöliákiát ezért bizonyos esetekben javasolt vékonybél szövetmintát venni amivel meg tudják állapítani hogy ténylegesen fennáll-e a cöliákia. Fontos kiemelni hogy csak úgy kapunk valós eredményt ha a páciens továbbra is fogyaszt gluténtartalmú élelmiszereket, ezért a teszt előtt nem szabad gluténmentesen táplálkozni.

A jó hír hogy az autoimmun betegségek közül a gluténérzékenység majdnemhogy az egyedüli olyan állapot ahol étrendi módosításokkal gyógyulhatunk, viszont a diétát szigorúan, élethosszon keresztül kell tartani. Mindenképpen érdemes dietetikussal konzultálni a megváltozott élethelyzetről mert nagyon sok egyéb tényezőre kell figyelni ha gluténérzékenységet diagnosztizálnak nálunk, ilyenek például a konyha “mentessége” vagy a bolti élelmiszerek összetevői.