A leggyakoribb divatdiéták:
1.Paleolit étrend:
Az étrend a paleolit szóról kapta a nevét, melynek jelentése őskori. A diéta alapelve, hogy amennyiben egészségesek szeretnénk lenni, olyan táplálékokat érdemes fogyasztani, mint a paleolit korban élő ősemberek.
A paleo diétára jellemző az alacsony szénhidrátbevitel, magas zsír-, fehérje-, és rostbevitel mellett. Az étrendben az állati eredetű táplálékokok kerülnek túlsúlyba a növényi eredetű táplálékokkal szemben.
A paleolit étrendben javasolt:
- a húsok (csirke, marha, pulyka, kacsa, liba, sertés stb.), vadhúsok,
- belsőségek,
- halak, tenger gyümölcsei,
- tojás,
- alacsony szénhidráttartalommal rendelkező zöldségek és gyümölcsök,
- olajos magvak, diófélék és
- gombák fogyasztása.
Édesítésre cukor helyett cukoralkoholokat pl. eritritet, xilitet, steviát javasol.
Az étrendben szigorúan kerülendők:
- a tej és tejtermékek
- a gabonafélék (búza, rozs, zab, árpa, stb.) és a belőlük készült termékek
- hüvelyesek
- feldolgozott húskészítmények (pl. felvágottak)
- burgonya
- színezékkel, ízesítővel és édesítővel készült termékek
- gyorsan felszívódó szénhidrátok
- rizs, kukorica, köles
- paradicsom, paprika
- csírák
- hidrogénezett növényi olajok, margarin
- alkohol
- kényelmi termékek és fűszerek
- üdítőitalok, szódavíz
- mesterséges édesítőszerek
Az étrend követése eredményezhet testtömegcsökkenést, melynek hátterében többnyire az energia megszorítása és a magas szénhidráttartalommal rendelkező élelmiszerek elhagyása áll. Az étrend tiltja a transzzsírsavak bevitelét is, mely a szív-és érrendszer egészségnek védelme szempontjából kiemelten fontos. A paleo diétára jellemző továbbá a vitaminok, ásványi anyagok és rostok nagyobb mennyiségű bevitele és a sóbevitel csökkentése.
A paleolit étrend követésének hátránya azonban többek között, hogy a tej-és tejtermékek elhagyásának következtében a kalciumbevitel nagyon alacsony, ami hosszú távon a csontsűrűség csökkenését idézheti elő kalciumpótlás hiányában. A nagy mennyiségű fehérjebevitel kalcium ürítő hatása révén ezt még inkább fokozza, továbbá már kialakult vesebetegség esetén, vagy arra hajlamos egyéneknél szintén káros lehet.
A paleolit étrendet követők körében a koleszterinbevitel jellemzően magasabb, mint az ajánlott mennyiség, valamint a rendszeresen fogyasztott zsírtalanított maglisztek (pl. mandula, szezámmag) magas fitinsav tartalommal rendelkeznek, melyek egyes mikroelemek hiányát idézhetik elő a szervezetben.
Fontos kiemelni, hogy az ősembereknek nem csak a táplálkozási szokásai voltak mások, hanem a fizikai aktivitás és életmód is jelentősen eltért a miénktől. Ez is nagyban hozzájárult, hogy a mai civilizációs betegségek még nem voltak jelen akkoriban. Összességében a paleolit étrendnek lehetnek hasznos elemei, azonban egészségünk megőrzése érdekében érdemes inkább egy vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedni, mely a lehető legkisebb korlátozásokat tartalmazza.
- Szétválasztó diéta:
A szétválasztó diéta időtartama jellemzően 90 nap. Nem tilt semmilyen ételt, mindössze meghatározza, hogy melyik napon mit szabad fogyasztani.
A diéta négynapos szakaszokból áll: fehérje-, keményítő-, szénhidrát-és gyümölcsnapok váltakoznak egymás után. A napok sorrendjét nem szabad megváltoztatni és havonta egy alkalommal víznapot kell tartani, mely mindig a gyümölcsnap után következik. A 90 nap elteltével javasolt, hogy a reggeli további 3 hónapon keresztül gyümölcs vagy hozzáadott cukrot nem tartalmazó 100%-os gyümölcslé legyen.
A szétválasztó diéta alkalmazása az alacsony energiabevitel mellett eredményezhet fogyást. A nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása előnyös a vitamin- és ásványi anyag pótlás szempontjából. A reggelire önmagában elfogyasztott gyümölcs és gyümölcslé azonban negatív hatással van a vércukorszintre, hosszú távon a szénhidrát-anyagcsere zavarához vezethet. Továbbá, a reggelire fogyasztott gyümölcs növeli az éhségérzetet a nap folyamán és sokaknál gyomorpanaszokat is okozhat.
A napok felosztásában is felfedezhető némi pontatlanság: a diéta megkülönböztet keményítő-, és szénhidrátnapot is, azonban a keményítő önmagában is egy összetett szénhidrát, mely megtalálható pl. a lisztekben, gabonafélékben, kenyerekben, pékárukban.
Táplálkozás-élettani szempontból az egyes tápanyagok külön napokon és időpontban történő fogyasztása nem indokolt, sőt, a szétválasztás megnehezíti egyes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok megfelelő hasznosulását. Mivel mindössze meghatározott naponként fogyasztunk egy-egy tápanyagot, így pl. a csak fehérjenapon fogyasztható húsban található vas mindössze minden negyedik napon jut be a szervezetbe, ezáltal könnyen hiányállapot alakulhat ki. A fehérjék hasznosulásához vitaminok és ásványi anyagok szükségesek, melyek elsődleges forrásai a zöldségek és gyümölcsök, ezek pedig a fehérjenapon nem szerepelnek. A diéta további hátránya, hogy nem emeli ki a zsírbevitelre vonatkozó ajánlásokat, ami egy testtömegcsökkentő étrend esetében kulcsfontosságú, hiszen a zsír a legtöbb energiát tartalmazó makrotápanyagunk.
A hosszú távú és egészséges fogyás érdekében teljes életmódváltás szükséges. Törekedjünk arra, hogy egy kiegyensúlyozott, egyénre szabott, lehetőleg a legkevesebb tiltással járó diétát alakítsunk ki, szükség esetén orvosi kivizsgálást követően, dietetikus szakember segítségével.