R&V Blog

Divatdiéták 2. rész

Tajti Mónika
Tajti Mónika
2022.02.18 09:00
Divatdiéták 2. rész

A divatdiéták első részét itt olvashatják.

A leggyakoribb divatdiéták:

1.Paleolit étrend:

Az étrend a paleolit szóról kapta a nevét, melynek jelentése őskori. A diéta alapelve, hogy amennyiben egészségesek szeretnénk lenni, olyan táplálékokat érdemes fogyasztani, mint a paleolit korban élő ősemberek.

A paleo diétára jellemző az alacsony szénhidrátbevitel, magas zsír-, fehérje-, és rostbevitel mellett. Az étrendben az állati eredetű táplálékokok kerülnek túlsúlyba a növényi eredetű táplálékokkal szemben.  

A paleolit étrendben javasolt:

 • a húsok (csirke, marha, pulyka, kacsa, liba, sertés stb.), vadhúsok,
 • belsőségek,
 • halak, tenger gyümölcsei,
 • tojás,
 • alacsony szénhidráttartalommal rendelkező zöldségek és gyümölcsök,
 • olajos magvak, diófélék és
 • gombák fogyasztása.

Édesítésre cukor helyett cukoralkoholokat pl. eritritet, xilitet, steviát javasol.

Az étrendben szigorúan kerülendők:

 • a tej és tejtermékek
 • a gabonafélék (búza, rozs, zab, árpa, stb.) és a belőlük készült termékek
 • hüvelyesek
 • feldolgozott húskészítmények (pl. felvágottak)
 • burgonya
 • színezékkel, ízesítővel és édesítővel készült termékek
 • gyorsan felszívódó szénhidrátok
 • rizs, kukorica, köles
 • paradicsom, paprika
 • csírák
 • hidrogénezett növényi olajok, margarin
 • alkohol
 • kényelmi termékek és fűszerek
 • üdítőitalok, szódavíz
 • mesterséges édesítőszerek

Az étrend követése eredményezhet testtömegcsökkenést, melynek hátterében többnyire az energia megszorítása és a magas szénhidráttartalommal rendelkező élelmiszerek elhagyása áll. Az étrend tiltja a transzzsírsavak bevitelét is, mely a szív-és érrendszer egészségnek védelme szempontjából kiemelten fontos. A paleo diétára jellemző továbbá a vitaminok, ásványi anyagok és rostok nagyobb mennyiségű bevitele és a sóbevitel csökkentése.

A paleolit étrend követésének hátránya azonban többek között, hogy a tej-és tejtermékek elhagyásának következtében a kalciumbevitel nagyon alacsony, ami hosszú távon a csontsűrűség csökkenését idézheti elő kalciumpótlás hiányában. A nagy mennyiségű fehérjebevitel kalcium ürítő hatása révén ezt még inkább fokozza, továbbá már kialakult vesebetegség esetén, vagy arra hajlamos egyéneknél szintén káros lehet.

A paleolit étrendet követők körében a koleszterinbevitel jellemzően magasabb, mint az ajánlott mennyiség, valamint a rendszeresen fogyasztott zsírtalanított maglisztek (pl. mandula, szezámmag) magas fitinsav tartalommal rendelkeznek, melyek egyes mikroelemek hiányát idézhetik elő a szervezetben.

Fontos kiemelni, hogy az ősembereknek nem csak a táplálkozási szokásai voltak mások, hanem a fizikai aktivitás és életmód is jelentősen eltért a miénktől. Ez is nagyban hozzájárult, hogy a mai civilizációs betegségek még nem voltak jelen akkoriban. Összességében a paleolit étrendnek lehetnek hasznos elemei, azonban egészségünk megőrzése érdekében érdemes inkább egy vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedni, mely a lehető legkisebb korlátozásokat tartalmazza.

 1. Szétválasztó diéta:

A szétválasztó diéta időtartama jellemzően 90 nap. Nem tilt semmilyen ételt, mindössze meghatározza, hogy melyik napon mit szabad fogyasztani.

A diéta négynapos szakaszokból áll: fehérje-, keményítő-, szénhidrát-és gyümölcsnapok váltakoznak egymás után. A napok sorrendjét nem szabad megváltoztatni és havonta egy alkalommal víznapot kell tartani, mely mindig a gyümölcsnap után következik. A 90 nap elteltével javasolt, hogy a reggeli további 3 hónapon keresztül gyümölcs vagy hozzáadott cukrot nem tartalmazó 100%-os gyümölcslé legyen.  

A szétválasztó diéta alkalmazása az alacsony energiabevitel mellett eredményezhet fogyást. A nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása előnyös a vitamin- és ásványi anyag pótlás szempontjából. A reggelire önmagában elfogyasztott gyümölcs és gyümölcslé azonban negatív hatással van a vércukorszintre, hosszú távon a szénhidrát-anyagcsere zavarához vezethet. Továbbá, a reggelire fogyasztott gyümölcs növeli az éhségérzetet a nap folyamán és sokaknál gyomorpanaszokat is okozhat.

A napok felosztásában is felfedezhető némi pontatlanság: a diéta megkülönböztet keményítő-, és szénhidrátnapot is, azonban a keményítő önmagában is egy összetett szénhidrát, mely megtalálható pl. a lisztekben, gabonafélékben, kenyerekben, pékárukban.

Táplálkozás-élettani szempontból az egyes tápanyagok külön napokon és időpontban történő fogyasztása nem indokolt, sőt, a szétválasztás megnehezíti egyes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok megfelelő hasznosulását. Mivel mindössze meghatározott naponként fogyasztunk egy-egy tápanyagot, így pl. a csak fehérjenapon fogyasztható húsban található vas mindössze minden negyedik napon jut be a szervezetbe, ezáltal könnyen hiányállapot alakulhat ki. A fehérjék hasznosulásához vitaminok és ásványi anyagok szükségesek, melyek elsődleges forrásai a zöldségek és gyümölcsök, ezek pedig a fehérjenapon nem szerepelnek. A diéta további hátránya, hogy nem emeli ki a zsírbevitelre vonatkozó ajánlásokat, ami egy testtömegcsökkentő étrend esetében kulcsfontosságú, hiszen a zsír a legtöbb energiát tartalmazó makrotápanyagunk.

A hosszú távú és egészséges fogyás érdekében teljes életmódváltás szükséges. Törekedjünk arra, hogy egy kiegyensúlyozott, egyénre szabott, lehetőleg a legkevesebb tiltással járó diétát alakítsunk ki, szükség esetén orvosi kivizsgálást követően, dietetikus szakember segítségével.