R&V Blog

Számadás, hála, új év, új lehetőségek!

Borzai László
Borzai László
2021.12.28 16:00
Számadás, hála, új év, új lehetőségek!

Az előző cikket itt olvashatják.

Ugye az új évvel és az új lehetőségekkel kapcsolatban, már rengeteg cikket, blogot  olvashattunk és nagyon sok jó gondolatot ismerhettünk meg, az interneten, facebookon, magazinokban. Vannak nagy elhatározások, tervek célok és erről az előző bejegyzésemben már írtam is, hogyan tudunk ezekkel a nagy változásokkal elindulni fejben.

Tapasztalataim szerint az emberek többsége az igazán nagy változásokat sokszor az élet adta nagy pofonok után kezdik el. Ha visszagondolok a saját eseteimre, nálam biztos, hogy jó pár alkalommal így volt.  Persze biztos vannak olyan tudatos emberek, akik kis legyintésekből is értettek, vagy egyszer csak úgy gondolták és változtattak a saját életükön, sikerrel. Miért is akarhatunk váltani, változtatni az életünk során? Miért vágyunk valami másra, újra, szebbre, jobbra …és miért akarják sokan éppen az új év kezdetén a megújulást? Kell a változás, de inkább a fejlődés a fontosabb és a kettő nem ugyanaz. A körülöttünk lévő összes ember, esemény, történés tanít bennünket valamire. A kudarcok, bukások, sikertelenségek, sikerek, örömök mind-mind arra szolgálnak, hogy fejlődjünk, tanuljunk! Ezen témák tanulmányozása közben, sokat olvastam a háláról és a hálával kapcsolatos dolgokról. Azt figyeltem meg magamon és a szakirodalom is azt mondja, hogy amire figyelek az a hangulatomat jelentősen befolyásolja. Azt gondoltam, hogy én sokat gondolok hálával az életemre, de ez csak a felszín volt, mert a hangulatom, nagyon sokszor nem ezt mutatta. Ezen tudatosan változtatnom kellett és most már napi szinten sorolom fel magamnak, hogy miért lehetek hálás az életemben.

Most két történetet szeretnék megosztani a kedves olvasóval, ami abban segíthet, hogy nem feltétlen csak január elsején érdemes ezekkel a dolgokkal foglalkoznunk.

Hallottam egyszer egy előadást, ahol arról mesélt egy illető, hogy a felségével nem volt túl jó a kapcsolatuk. Nagyon sok mindent el tudott fogadni a párjában, de volt pár dolog, ami nagyon idegesítette. Már-már válás közeli állapotba kerültek. Ekkor elhatározta, hogy egy füzetben minden nap leírja, hogy miért hálás a feleségének és feljegyezte a felesége jó tulajdonságait is. Ezt egy évig csinálta és amikor eljött a párja születésnapja, ezt a füzetet adta át neki. Mondani sem kell, hogy ez volt a legszebb ajándék, amit valaha kapott a férjétől. Azon kívül, hogy nagyon megható meglepetést tudott adni, volt még egy lényeges hozadéka ennek a cselekedetnek. A hálán és a pozitív dolgokon volt a figyelem fókusza. A kérdés, hogy hol van a mi fókuszunk illetve, hogy éljük meg a mindennapokat, mire figyelünk, mi az ami fontos nekünk? Tudunk-e hálásak lenni az életünkért?

A másik történet Nick Vujicicről szól. Ő az az ember, aki kéz és láb nélkül született. Gyermekkorában sokat csúfolták, bántották. Sokszor szeretett volna meghalni. Elmesélte, hogy akkor változott meg az élete, amikor elhatározta, hogy nem arra figyel, hogy milye nincs, hanem arra, hogy mi az, ami van az életében, mik azok a lehetőségek, amiért érdemes élni. Számtalan könyvet írt már és nagyon sikeres előadóként éli az életét, bejárta az egész világot és nem mellékesen gyönyörű családja van.

Ahogy írom ezeket a sorokat, az jutott eszembe, hogy az élettől akkor kapjuk az új dolgokat, ha kellőképpen tudjuk értékelni a régit és méltóak vagyunk az újra. Az új lehetőségek keresése a hála a fejlődés a változás szorosan összekapcsolódnak.

Tehát én arra biztatom a kedves olvasót, hogy amikor így az év vége felé számadást tart, vagy új nagy lehetőségek kutatására vállalkozik, elsőként mindenképp kezdje el összeszedni azt, hogy mi az, amiért hálás lehet az elmúlt évben, években, évtizedekben, mert ez adhat biztos alapot az új dolgok  megtervezéséhez, megvalósításhoz! Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet Mindenkinek!