R&V Blog

Húsvéti nagyböjt

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2023.03.20 10:00
Húsvéti nagyböjt

A nagyböjt (negyvenlőböjt) egyes keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak, a hamvazószerdától húsvétig tartó böjti idő.

 

 

 

A középkorban az egyházi előírások szigorúbbak voltak a nagyböjt idejére, mint az év többi napjára. Tilos volt a hús és az állati eredetű termékek fogyasztása. Ez azt jelentette, hogy tojást, vajat, tejszínt, tejet és sajtot sem lehetett fogyasztani. Számos olyan régió - ahol kevés olajat termeltek vagy egyáltalán nem termeltek - fokozatosan jogot kapott a vaj fogyasztására, hogy a zsírhiányt pótolja. A nagyböjti korlátozások enyhítése érdekében egyesek felmentést kértek az egyháztól. Ezeket a felmentéseket azonban gyakran megvásárolták, és jelentős bevételi forrást jelenthettek az egyház számára. A reformáció véget vetett az ilyen gyakorlatnak, amelyet a cserekereskedelem eszközének tekintettek.

Ami az italokat illeti, a böjt legszigorúbb időszakában tilos volt a bor és a likőr fogyasztása. A csokoládé fogyasztásának kérdése állandó vitát váltott ki, végül a 17. század végén az engedélyezett listára került. A cukor fogyasztását nem tiltották a böjt idején, patikákban árulták, és elsősorban gyógyszerként vagy ételízesítőként használták.

Manapság a nagyböjt már nem kötelező. Azok, akik ezt az időszakot szeretnék megünnepelni, dönthetnek úgy, hogy lemondanak egy bizonyos élvezetről, például egy kedvenc édességről, az alkoholról vagy például nem néznek tévét.  Aki úgy dönt, hogy a böjtöt választja azokra más szabályok vonatkoznak az étkezés terén ebben az időszakban: hamvazószerdán és nagypénteken a legtöbb böjtölő (a 18 és 60 év közöttiek) lemondanak a nassolásról és a nap folyamán háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. Emellett hamvazószerdán, nagypénteken és a nagyböjt minden péntekjén a 14 év feletti felnőtt katolikusok a húsevéstől is tartózkodnak.

Ezeken a napokon tilos baromfiféléket, bárányt, marhahúst, sertéshúst, sonkaféléket és a többi húsfélét fogyasztani. A tojás, a tej, a hal, a gabonafélék, a gyümölcsök és a zöldségek azonban megengedettek. Természetesen nem mindenki böjtölhet, például tilos várandósság, betegség alatt böjtölni és az idősebb és nagyon fiatal korosztály is mentesül a böjti tilalmak alól. Ha nagyböjt idejére lemondunk a húsról vagy valamilyen kedvenc ételünkről, akkor hamvazószerdán és az azt követő 40 napban nem fogyaszthatjuk ezeket az ételeket.

A vallási kereteken kívüli böjtöt egészségügyi és diétás okokból is gyakorolhatjuk. A "méregtelenítő" terápiák a szokásos napi étkezést például gyümölcs-, és zöldséglevekkel helyettesítheti, míg bizonyos intézmények teljes böjtprogramokat kínálhatnak.