R&V Blog

Mindent a krómról

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.02.17 10:00
Mindent  a krómról

A króm, mint háromértékű (+3) króm, nyomelem, amely természetes módon jelen van több élelmiszerben és étrend-kiegészítőként is kapható. A króm hat vegyértékű (+6) krómként is létezik, amely a rozsdamentes acél és más gyártási folyamatok mérgező mellékterméke.

Krómot nem állít elő a szervezetünk, csak a megfelelő étrenddel tudjuk bevinni. A hazánkban jelenleg érvényes felnőttek számára ajánlott napi króm beviteli referencia érték 40 μg.

A króm szerepet játszhat a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében az inzulinhatás fokozásával. A krómnak antioxidáns hatása is ismert.

A króm felszívódása alacsony - 0,4-2,8 százalék - melyet több tényező befolyásol: többek között a a krómvegyület vízoldékonysága és más tápanyagok jelenléte, továbbá a kémiai tulajdonságai is közrejátszhatnak a felszívódásban. A C-vitamin, oxálsavak, egyszerű cukrok, keményítők és bizonyos aminosavak hozzájárulhatnak a felszívódáshoz, ezzel szemben a fitátok, kalcium, mangán, titán, cink, vanádium és vas nagyobb bevitele csökkentheti a króm hasznosulását. A króm szerves formában jobban felszívódik beleértve az élesztő alapú készítményeket melyek kiemelkedően jól hasznosulnak.

Az 1950-es óta tudjuk, hogy a megfelelő vércukor szinthez a króm is szükséges. Ha kevés króm van az étrendben akkor inzulinrezisztencia alakulhat ki. Mindazonáltal, még mindig nincs letisztázva hogy a króm melyik fajtája hiányzik az étrendből. Ennek ellenére a piacon nagyon sok fajta króm megtalálható, ez a nyomelem egyre népszerűbbé vált az elmúlt időkben. Különböző szisztematikus tanulmányok nem találtak semmilyen kapcsolatot a króm és a glikémia szabályozása között (valószínűleg az alacsony dózisú ajánlások miatt), de megfigyelték, hogy a krómot szedők súlya átlagosan 1 kg-al csökkent. Egy dupla vak randomizált placebo kontrollált vizsgálatban 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált kínai páciensek étrendjét egészítették ki 1000 microgramm krómmal, és a glikolizált hemoglobinjuk – HbA1c – 2%-al csökkent.

A 2-es típusú diabétesszel élőknél gyakoribb a hipoglikémia – alacsony vércukorszint – króm adása mellett, ezért érdemes vércukorméréssel utókövetni a hatását.

A króm legjobb forrása a sörélesztő, de megtalálható jó mennyiségben a teljes kiőrlésű gabonák magjában, a hüvelyesek magjában, a húsban, a májban és a sajtban is.