R&V Blog

Bevezetés az alacsony FODMAP étrendbe 1. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.07.14 10:00
Bevezetés az alacsony FODMAP étrendbe 1. rész

Bizonyos ételek fogyasztása után emésztési problémákat tapasztalhatunk, és ezen élelmiszerek elhagyása drámain javíthatja a bélrendszeri tüneteket.

Manapság egyre gyakrabban hangzik el mind gasztroenterológusoktól mind dietetikusoktól az alacsony FODMAP étrend kifejezés, amely egy erjeszthető (fermentálódó) szénhidrátokban csökkentett étrendet takar és az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésére ajánlott terápiás javaslat. 

A cikk célja, hogy elmagyarázza mi az alacsony FODMAP diéta, hogyan működik, és kinek érdemes kipróbálnia.

Mik azok a FODMAP-ek?

A FODMAP az erjeszthető oligo-, di-, monoszacharidok és poliolok rövidítése, a világon mindenhol használt mozaikszó.

A FODMAP-ek a szénhidrátok azon csoportjainak osztályozására szolgálnak, amelyek olyan emésztési tüneteket válthatnak ki, mint a puffadás, gyomorfájás vagy hasmenés.

A FODMAP-ek az élelmiszerek széles skáláján belül megtalálhatók, különböző mennyiségben vannak jelen bizonyos ételekben. Egyes élelmiszerek csak egy típust tartalmaznak, míg mások több típust is.

A négy FODMAP csoport fő étrendi forrásai közé tartoznak:

Oligoszacharidok: Búza, rozs, hüvelyesek és különböző gyümölcsök és zöldségek, például fokhagyma és hagyma.

Diszacharidok: Tej, joghurt és lágysajt. A tejcukor – laktóz-  a fő szénhidrátforrás.

Monoszacharidok: Különböző gyümölcsök, beleértve a fügét és a mangót, valamint édesítőszerek, mint a méz és az agavé szirup. A gyümölcscukor -fruktóz  - a fő szénhidrátforrás.

Poliolok: Bizonyos gyümölcsök és zöldségek, beleértve a szedret és a licsit, valamint néhány alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, mint például az eritrit vagy xilit ami például a  cukormentes rágógumikban is megtalálható.

 Az alacsony FODMAP étrend előnyei

Az alacsony FODMAP étrend előnyeit rengeteg kutatás igazolta és évről évre újabb pozitív eredményekről számolnak be a tudósok.

Csökkent emésztési tünetek

 

Az IBS emésztési tünetei széles skálán mozoghatnak, beleértve a gyomorfájdalmat, puffadást, refluxot, puffadást és hasmenést.

A gyomorfájdalom gyakran társul az irritábilis bél szindrómához, a puffadás pedig az IBS-ben szenvedők több mint 80%-át érinti.

 Négy magas színvonalú vizsgálatból származó bizonyíték arra a következtetésre jutott, hogy ha alacsony FODMAP étrendet követünk, a gyomorfájdalom és a puffadás javulásának esélye 81%-kal, illetve 75%-kal nagyobb. Számos más tanulmány szerint az étrend segíthet a puffadás, a hasmenés és a székrekedés kezelésében.