R&V Blog

Itt a farsang!

Takács Barbara
Takács Barbara
2022.02.07 08:00
Itt a farsang!

Februárban mi is lehetne aktuálisabb , mint a farsang témája- táplálkozási szempontból is.

Úgy vélem, bizonyos hagyományokat már nem csak a vallásos emberek tartanak, s beépültek a mindennapi életbe. Gondolok itt a bálozásra, a fánk sütésre és akár még a hús elhagyására is, vagy bizonyos böjti időszakok megtartására.

A 40 napos böjtöt a farsang előzi meg, ami a népi hagyományban 3 napból állt, a farsang vasárnapból, farsang hétfőből és a húshagyókeddből, gyakorlatilag 3 nap mulatozásból.

Hogy a táplálkozásra is áttérjek, érdekességképpen osztom meg a heti böjti menüt régről:

Hétfő: lebbencsleves, kelesztetlen lepénykenyér

Kedd: burgonyaleves

Szerda: korpacibere leves és tojásbodag

Csütörtök: laposborsó

Péntek: savóleves, tojásbodag

Szombat: krumplistarhonya

Vasárnap: mákos guba

A mai korban a böjt már nem csak ezt a hagyományt jelenti, hanem kisebb időszakokra lebontott tisztító programokat, amik tulajdonképpen az egészséges étrendhez, életmódhoz köthetők, viszont érdemes utánajárni, melyik programot kövesse az ember (szakember segítségével), hogy a megfelelő tápanyagok és a folyadék is pótlásra kerüljenek.

 

Most pedig készüljünk együtt a farsangra, húshagyókeddre, s ehhez egy teljes őrlésű fánk receptet találtam:

25dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5dkg édesítő (stevia vagy eritrit)

2 teáskanál sütőpor

25dkg natúr görög joghurt

2dl kókusztej

2db tojás

Összekeverem a folyékony hozzávalókat a kókusztej kivételével, majd hozzáadom a száraz hozzávalókat. Ezután apró adagonkét folyamatos keverés mellett adom hozzá a kókusztejet. A fánksütő formát olajspray-vel befújom, s beleöntöm a masszát, amit előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütök, majd 10 percig hűlni hagyom, hogy könnyebben tudjam kivenni a formából.

Forrás: hillvital.hu; sokszinűvidék.hu