Februárban mi is lehetne aktuálisabb , mint a farsang témája- táplálkozási szempontból is.
Úgy vélem, bizonyos hagyományokat már nem csak a vallásos emberek tartanak, s beépültek a mindennapi életbe. Gondolok itt a bálozásra, a fánk sütésre és akár még a hús elhagyására is, vagy bizonyos böjti időszakok megtartására.
A 40 napos böjtöt a farsang előzi meg, ami a népi hagyományban 3 napból állt, a farsang vasárnapból, farsang hétfőből és a húshagyókeddből, gyakorlatilag 3 nap mulatozásból.
Hogy a táplálkozásra is áttérjek, érdekességképpen osztom meg a heti böjti menüt régről:
Hétfő: lebbencsleves, kelesztetlen lepénykenyér
Kedd: burgonyaleves
Szerda: korpacibere leves és tojásbodag
Csütörtök: laposborsó
Péntek: savóleves, tojásbodag
Szombat: krumplistarhonya
Vasárnap: mákos guba
A mai korban a böjt már nem csak ezt a hagyományt jelenti, hanem kisebb időszakokra lebontott tisztító programokat, amik tulajdonképpen az egészséges étrendhez, életmódhoz köthetők, viszont érdemes utánajárni, melyik programot kövesse az ember (szakember segítségével), hogy a megfelelő tápanyagok és a folyadék is pótlásra kerüljenek.
Most pedig készüljünk együtt a farsangra, húshagyókeddre, s ehhez egy teljes őrlésű fánk receptet találtam:
25dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5dkg édesítő (stevia vagy eritrit)
2 teáskanál sütőpor
25dkg natúr görög joghurt
2dl kókusztej
2db tojás
Összekeverem a folyékony hozzávalókat a kókusztej kivételével, majd hozzáadom a száraz hozzávalókat. Ezután apró adagonkét folyamatos keverés mellett adom hozzá a kókusztejet. A fánksütő formát olajspray-vel befújom, s beleöntöm a masszát, amit előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütök, majd 10 percig hűlni hagyom, hogy könnyebben tudjam kivenni a formából.
Forrás: hillvital.hu; sokszinűvidék.hu