R&V Blog

Kalória, energiaegyensúly és a testtömeg-index (BMI)

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2020.10.07 10:00
Kalória, energiaegyensúly és a testtömeg-index (BMI)

Tudta-e hogy Arnold Schwarzenegger a karrierje csúcsán 30-as testtömeg-indexszel rendelkezett ami az elhízott kategóriába sorolja a BMI szerint a volt testépítőt?


Kalória, energiaegyensúly és a testtömeg-index (BMI)

Az elmúlt években a kalóriaszámolás jelentősége háttérbe szorult. Bár a kalóriaszámolás nem mindig szükséges, a teljes kalóriabevitel továbbra is kulcsszerepet játszik a súlykontrollban és az egészség megőrzésében. Amikor több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk, akkor testzsírként tárolódik rajtunk, és a fordítottja is igaz, ha kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint amennyit naponta elégetünk, akkor lefogyunk. A fogyás feltétele hogy kalóriadeficitet hozzunk létre. Mindenképpen fontos a kalória és az energiaegyensúly, függetlenül a diéta összetételétől. 1 gramm fehérje 4,1 kalóriát (kcal-t) tartalmaz, ugyanennyit kalóriát tartalmaz egy gramm szénhidrát, a zsírokban pedig 9,3 kalória található. Az élelmiszerek tápanyagtartalmát a csomagolásukon kell feltüntetni.

 

 

Az ideális súly meghatározása sok tényezőtől függ beleértve a magasságot, a nemet, a kort, a zsír- és izomösszetételt, a test vázszerkezetét és egyéb tényezőket is.

 

A testtömeg-index (BMI vagy Body Mass Index) az egyik legnépszerűbb módszer az ideális súlytartomány meghatározásához. A testtömeg-index a testtömeg és a testmagasság négyzetének hányadosa (BMI=kg/m2). A 18,5 és 24,9 közötti eredmény azt jelenti, hogy a magasságának megfelelő „normál” súlytartományba esik. Ha az eredmény 18,5 alatt van, akkor a súlyunk kevésnek tekinthető. A 25 és 29,9 közötti BMI azt jelenti, hogy túlsúlyosnak számítunk. És ha a szám 30-35 vagy annál nagyobb, akkor elhízottnak tekinthető az érintett.

 

A BMI azonban nem mindig pontos mert nem vesz figyelembe olyan tényezőket, mint a test vázszerkezete és az izomösszetétel. Az amerikai UCLA Egyetem kutatása szerint több tízmillió túlsúlyos vagy elhízott ember BMI értéke nem volt megfelelő de orvosi kivizsgálások során kiderült hogy a páciensek egészségesek voltak. Ezzel szemben érdekes módon azt is megállapították hogy bizonyos egészséges BMI értékekkel rendelkezők egyáltalán nem voltak egészségesnek mondhatóak. A hasi szervek körüli zsír kifejezetten veszélyes és akár egy vékony embernél is súlyos egészségügyi kockázatokat okozhat. A megbízhatóbb eredmények érdekében szerencsésebb a has/csípő arány mérését is elvégezni.