R&V Blog

Önmagad

Borzai László
Borzai László
2023.09.15 08:00
Önmagad

 

A bajban ismered meg ÖNMGADAD!

 

 

Ahogy telnek a napok, hetek, úgy változik, vagy éppen nem változik, lassul az élet. Bárhová tekintek, elég keményen szembejön a negatív emberi megnyilvánulás a médiában, közösségi oldalakon, újságokban, beszélgetésekben vagy éppen az, ahogy az üzletekben viselkedünk. Mindenki találgat, kritizál, „nagyontudja” a tutit. Kommentek, nyilatkozatok tömkelege ontja a negatív és bíráló véleményeket. Az egyik szidja az időseket, a másik politizál, a harmadik tolakszik, és még sorolhatnám. Persze vannak, akik teszik a dolgukat. Ki és miért viselkedhet így vagy úgy?

Van, aki így született, a családi neveltetés, a környezet, a körülmények? Igen, ezek mind-mind befolyásolják az életünket a viselkedésünket. Szokták mondani, hogy „A bajban ismerszik meg a barát”. Amikor az életünkben problémák, kihívások, drámák, tragédiák történnek, akkor jöhetünk rá igazán, hogy kik is vagyunk és, hogy „A BAJBAN ISMERED MEG ÖNMGAD!” Húsz évet töltöttem kereskedelemben, több mint tíz évet a felnőttképzésben és most trénerként és coachként is dolgozom. Mindig is érdekelt az ember és az, hogy hogyan viselkedünk, mit csinálunk, mit teszünk és miért. Nagyon élveztem, amikor szinte már ránézésre megmondtam, hogy ki milyen típus, milyen személyiség. Elemeztem, kritizáltam, nagyon sokszor tükröt mutattam az embereknek és nagyon elégedett voltam, mert sokszor helytállóak voltak az észrevételeim. Aztán elgondolkodtam, hogy amíg így nagybuzgón mindenkinek „segítek” én kimaradok a játékból és ideje lenne megfordítanom azt a tükröt és egyszer úgy igazán belenézni, hogy én milyen vagyok, mit miért teszek, hogyan viselkedek. Az eredmény elég letaglózó volt. Már amennyire ezt lehet racionálisan értékelni. De az, amivel szembe néztem, nem volt szívderítő. Rengeteget segítettek az önismereti tréningek, hogy rájöjjek, mit miért teszek és miért nem. Milyen erősségeim vannak és milyen fejlesztendő képességeim? Elfogadni önmagam, elfogadni mások szeretetét és továbbadni azt. Van egy mondás, hogy mindenki csak annyira képes szeretni, amennyi szeretet képes befogadni. Viszont ha mi magunk nem szeretjük az énünket, hogyan tudnánk másokat? Amikor ebben a világban bármit is teszünk, örök lenyomatot fog képezni a környezetünkön. Csak azt tudom javasolni, hogy amennyire lehet, légy türelmes, önzetlen, segítőkész, támogató, bölcs, szeretetteljes. Minden egyes cselekedetünk a jövőnk meghatározója lehet. Mi lesz így az üzlettel, mihez kezdek, miből fogok megélni? Valós és ijesztő kérdések. Kezdhetjük máris a családunkban. Örömmel éljük meg a családi légkört vagy tehernek? Türelemmel fordulok a gyerekeimhez, családtagjaimhoz vagy kiborulva? Hálát tudok adni azért, amink van, vagy csak azt nézzük, miről kell lemondani? Önző módon próbálunk üzletelni vagy inkább segíteni szeretnénk? Az üzleti lét alapja, hogy másokat szolgálunk a munkánkkal, üzletünkkel, szolgáltatásainkkal. Tényleg van bennünk ilyen szándék, vagy csak a profit lebeg a szemünk előtt? Eddig is úgy gondoltam, hogy akkor leszünk sikeres, értékes üzlet ...EMBEREK, ha másokon akarunk segíteni. Most ez kiemelkedően fontos tényező lesz a jövőben. AMIT ADSZ, AZT KAPSZ! Ha nem is mindig, de nagyrészt az élet azt adja vissza, amit Te másoknak adsz. Mosoly, kedvesség, pozitív hozzáállás, segítő szándék.

Zárszóként én azt javaslom, hogy mindenki vegye kezébe azt a bizonyos tükröt és nézzen bele úgy igazán és gondolkodjon el, hogy hol tart és ha kell változtasson. (Nekem jó nagy tükör kellett. J) Érdemes, mert ez az első lépés az életünkben, hogy más irányt vegyen. Még egy utolsó tanács mindenkinek, írjátok rá arra a tükörre nagy betűkkel: SZERETET. Ez a szó a használati utasítás az elkövetkező napokban, hetekben, hónapokban, években!