R&V Blog

Milyen táplálkozási szokásokat alakítsunk ki gyermekvállaláskor?

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2023.04.12 10:00
Milyen táplálkozási szokásokat alakítsunk ki gyermekvállaláskor?

Egészséges táplálkozás 1.

 

  1. Étkezzünk naponta többször, egyszerre kisebb mennyiségeket fogyasztva!

A napi 5-6 étkezés, kb. 3 óránként rendszeres energiával látja el a szervezetünket.

  1. Együnk naponta fél kiló zöldséget és gyümölcsöt! A hangsúly a zöldségeken legyen.

Egyszerű módszer, ha a 3 főétkezésnél eszünk mindig valamilyen formában zöldségfélét (nyersen, zöldségkrémként, levesben, párolt-, grillezett-, főtt köretként, főzelékként, rakott, vagy töltött ételként, saláta, vagy savanyú formájában, valamint pl. uzsonnára eszünk gyümölcsöt. Így biztosan megesszük a szükséges mennyiséget.

  1. Fogyasszunk el napi fél liter tejet, vagy ennek megfelelő tejterméket!

Ha nincs tejfehérje allergiánk, ami kizárná a tejtermékek fogyasztását, akkor érdemes ezt a mennyiséget naponta elfogyasztani, hiszen az élelmiszerek közül a legjobb Kálcium forrás a tej és tejtermék. Osszuk kisebb mennyiségekre és fogyasszuk változatosan. Laktóz érzékenység esetén válasszunk laktóz mentes tejtermékeket.

Endometriózis esetén egyes kutatások eredményei alapján ajánlott lehet a tejtermékek elhagyása az étrendből, mert fokozhatják a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Alternatíva lehet ilyenkor a kálciummal dúsított növényi tejek fogyasztása, azonban a szója készítményekkel vigyázzunk, mert növényi ösztrogén tartalma beleszólhat a női hormonháztartásba!

 

  1. Fogyasszunk teljeskiőrlésű gabonákat!

A napi ajánlott rost bevitel 30g, de a felmérések szerint a magyar lakosság nagy része ennél jóval kevesebbet fogyaszt. Pedig a rostoknak számos fontos és jótékony szerepe van abban, hogy egészségesek maradjunk. Többek között egyenletesebb energiát, stabilabb vércukorszintet biztosítanak, a bélflóránk egészségéhez és ezáltal az immunrendszerünk jobb működéséhez is hozzájárulnak. Megkötik a felületükön a méreganyagokat és segítenek ezek kiürülésében. A koleszterin és vérzsír szintünk karbantartásában is közreműködnek.

A glutén mentesen táplálkozóknak sem kell nélkülözniük a rostokat, hiszen pl. a köles, hajdina, barna rizs is jó rostforrás.