R&V Blog

Őszi-téli zöldségeink 4. rész

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2022.02.04 11:00
Őszi-téli zöldségeink 4. rész

Az előző cikket itt olvashatják.

A szárazhüvelyesek és táplálkozásélettani előnyeik:

Magas rost- és a fehérjetartalmuk a teltségérzés kialakításában jelentős.

A vízben oldható rostok hozzájárulnak a koleszterin (LDL) és a trigliceridszint csökkentéséhez, valamint lassítják a glükóz felszívódását. Az oldhatatlan rostok az emésztés és anyagcsere meggyorsításában vesznek részt.

A fehérjetartalmuk - gabonákkal kiegészítve - komplett fehérjéket alkot, de előnyös a hüvelyesek olajos magvakkal való kombinálása is. A vegán életmódot folytatóknál erre különösen figyelni kell, hogy a megfelelő arányú esszenciális aminosav bevitel biztosítva legyen.

Polifenolokat tartalmaznak, amelyek antioxidáns tulajdonságukkal a szabadgyökök megkötésében játszanak fontos szerepet.

Vitamin- és ásványi anyagok szempontjából változatos összetételűek. Magas a B5-, E-vitamin- és biotin tartalmuk, gazdagok kalciumban, káliumban, rézben, folsavban, magnéziumban és vasban.

Sokan azért nem, vagy csak ritkán fogyasztanak szárazhüvelyeseket, mert puffasztó anyagokat tartalmaznak. Ezek az α-galakto-oligoszacharidok (raffinóz, sztachióz,verbaszkóz) a vastagbélben a bélbaktériumok működéseinek köszönhetően gázképződés mellett bomlanak csak le, mert nincs külön enzim a bontásukra. Ez a bomlási folyamat járhat puffadással, felfúvódással.

A könnyebb emésztést segíthetjük, ha főzés előtt 8-12 órával beáztatjuk a magokat, valamint forrás után a habot leszedjük és kevés ecetet adunk hozzá.