R&V Blog

Ételintolerancia tesztek – átverés vagy valós eredmények?
21
Jún

Manapság több helyen is elérhetőek a különböző ételintolerancia tesztek, melyek azt ígérik számunkra, hogy kimutatják az esetleges ételintoleranciát okozó élelmiszereket, élelmiszer-összetevőket.

Legfrissebb cikkeink

Bulimia nervosa - táplálkozási magatartás zavar
14
Jún

Bulimia nervosa is az vészavarok közé sorolható, mint az előző cikkben említett anorexia nervosa. Tulajdonképpen ez egy táplálkozási magatartás zavar.

A legjobb antihisztamin élelmiszerek és fűszerek
06
Jún

1. Vizitorma (Nasturtium officinale)

A vizitorma a káposztafélék családjához tartozik, borsos, a rukkolához hasonló íze van. Az egyik legtápanyaggazdagabb élelmiszer. 60%-ban csökkenti a hisztamin kiáramlását a masztocita sejtekből.

Inzulinrezisztencia 3. rész - Az étrend
01
Jún

Az előző blog bejegyzést itt találjátok.

Mik a tápanyagok?

Ételeink tápanyagokat tartalmaznak. Ezek a tápanyagok szolgáltatják a szervezet számára szükséges energiát, építőanyagokat, szabályozzák és fenntartják az anyagcsere-folyamatokat.

Nyári hidratációs kisokos
28
Máj

A hőmérséklet folyamatos emelkedésével a szervezet folyadékszükséglete is nő, így elengedhetetlenül kiemelt figyelmet kell szentelnünk a hidratációra a nyári hónapokban. Mivel a víz felel a szervezet hőháztartásának szabályozásáért a bőrön keresztüli párologtatás által, a fokozott izzadás által elveszített folyadékot nagyobb mennyiségben kell pótolnunk a melegebb hónapokban.

Anorexia nervosa - a táplálkozási zavarok egyik alapvető típusa
24
Máj

Az anorexia nervosa egy súlyos betegség, mely többnyire serdülőkorban jelentkezik, s főként lányokat érint. E táplálkozási zavar kialakulásának hátterében genetikai, pszichológiai, biológiai tényezők is állhatnak.

Tavaszi zöldségek 1. rész
10
Máj

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának kiemelten fontos szerepe van egészségünk megőrzésében, a krónikus betegségek megelőzésében. Bőséges vitamin- ásványi anyagtartalmukkal, antioxidánsaikkal segítik szervezetünk optimális működését.

Az inzulinrezisztencia - 2. rész
03
Máj

A előző részt itt olvashatjátok.

A diagnózis felállítása

A diagnózis felállítása cukorterheléses vérvételi sorral történik. Ennek során a vércukorszintek mellett a vér inzulinszintjeit is meghatározzák.

Megnézik a vér éhgyomri cukor- és inzulinszintjét, majd ezt követően 75 gramm, vízben oldott szőlőcukrot itatnak a pácienssel. Ezután több ponton (a harmincadik, hatvanadik, kilencvenedik, százhuszadik percben) újra megmérik a vércukorszintet, és vele együtt az inzulinszintet is.

A gondolat ereje
26
Ápr

A minap fejeztem be a Joyce Meyer által írt „Az értelem küzdőtere” című könyvet. A lényege nagyon tömören, hogy kerüljük a felesleges aggódást és gondolkodjunk pozitívan. Nagyon sok jó gondolatot olvastam és nagyon sok olyat, amit már napi szinten sulykolunk magunkba, olvashatjuk fórumokon, cikkekben, tanulmányokban. Mégis azt látom, hogy kevesen tudjuk megvalósítani ezeket a gondolatokat. Miért van az, hogy valaki elvész a gondok sűrűjében és van olyan, akinek pedig meg sem kottyan az a pár akadály, ami elé kerül? A sikeres ember pozitívan gondolkodik, vakmerően, vagy meggondolatlanul..?

A sporttáplálkozás alapjai 4. rész - Étrend-kiegészítők
18
Ápr

A bejegyzés 3. része itt olvasható.

Mivel az élsportolók táplálkozása gyakran helytelen és nem felel meg a sporttáplálkozási igényeknek, így a teljesítménycsökkenés elkerülése érdekében előnyökkel járhat a különböző étrend-kiegészítők használata. Ezek a sportszerek vagy sportélelmiszerek olyan tápanyagokat tartalmaznak, melyek gyorsan hasznosuló formában fedezik a megnövekedett sportolói tápanyagigényeket. Ezekkel a termékekkel - a doppingszerek egészségkárosító hatásával ellentétben - legális teljesítményfokozás érhető el, melyek alkalmazásával megelőzhetők a különböző táplálkozási hibák, javítható a terhelhetőség és csökkenthető a regenerációs idő

Csírákról röviden II. rész
11
Ápr

Az elöző cikk itt található.

Csíráztatáskor a csírázási idő magtól függően két naptól két hétig tehető, általánosságban elmondható, hogy a hetedik nap fogyasztjuk őket. Ha hűtőszekrényben tároljuk 1-2 napig 5 Celsius fokon, akkor a beltartalmi értékéből kevésbé veszít.

Az Inzulinrezisztencia – 1. rész
05
Ápr

Manapság már többségünk számára ismert, hogy az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája. Sajnos egyre több embert, köztük gyerekeket is érint ez a szénhidrát anyagcsere zavar.

De mi is tulajdonképpen az IR és mi az oka annak, hogy egyre többeket érint?

 

Reumatoid Arthritis (RA) diéta: Kerülendő ételek és táplálkozási tippek 2. rész
23
Márc

A héten folytatjuk a Reumatoid Arthritisz étrendi javaslatait, a cikksorozat első részét itt olvashatják.

A sporttáplálkozás alapjai - 3. rész
17
Márc

Az előző cikket itt olvashatják.

Mikrotápanyagok

A testmozgás számos olyan anyagcsere útvonalat igénybe vesz, melyek kielégítő működéséhez különböző vitaminok és ásványi anyagok szükségesek. Mivel testedzés hatására az izmok alkalmazkodási folyamatai felgyorsulnak, ezek magasabb mikrotápanyagbeli szükségletet igényelnek. Sportolók esetében leggyakrabban a kalcium, a D-vitamin, a vas és néhány antioxidáns pótlására van szükség. A különböző súlycsoportos sportágakban, ahol gyakran van szükség testsúlycsökkentő módszerek alkalmazására, kiemelten fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel, hiszen a csökkentett kalóriabevitel, illetve esetenként egy vagy több élelmiszercsoport kizárása vitaminhiányos állapotot idézhet elő. Azokban az esetekben, amikor a sportoló vitaminhiányos állapotban van, elengedhetetlen lehet az étrend-kiegészítők használata, hiszen ez nem csak a teljesítményükre, hanem az egészségi állapotukra is negatív hatással van.

Csírákról röviden I. rész
16
Márc

Napjainkban igen elterjedt a csírák fogyasztása, s az otthon csíráztatott növények beépítése az étkezésbe.

Divatdiéták 3. rész
11
Márc

A cikk második részét itt olvashatják.

Szárazhüvelyesek 1. rész
02
Márc

Ebben a részben az itthon leginkább fogyasztott két szárazhüvelyesre a babra és a lencsére térek ki, ezek jótékony hatásait ismertetem.

Célok = MOTIVÁCIÓ
24
Febr

Az előző bejegyzésemben a motivációs szintekről írtam. 

Reumatoid Arthritis (RA) diéta: Kerülendő ételek és táplálkozási tippek 1. rész
21
Febr

A Reumatoid Arthritis (RA) bármely életkorban bárkit elérhet. Az RA különbözik az osteoarthritistől, amely az ízületek természetes elhasználódása az idő múlásával. Az RA akkor alakul ki, amikor a saját immunrendszerünk megtámadja az ízületeinket. A kiváltó ok ismeretlen, a tünetek közé tartozik a fájdalmas duzzanat, merevség és gyulladás.

Divatdiéták 2. rész
18
Febr

A divatdiéták első részét itt olvashatják.

A sporttáplálkozás alapjai – 2. rész
15
Febr

A sporttáplálkozás cikkünk első részét itt olvashatják.

Makrotápanyagok

A sporttáplálkozás legfőbb célja, hogy alkalmazkodóképessé tegye a szervezetet az adott terheléshez, valamint hogy fejlessze az anyagcsere-folyamatok hatékonyságát, illetve elegendő üzemanyagot nyújtson a sportmozgáshoz. Néhány tápanyagot (pl. szénhidrát és fehérje) testtömeg-kilogrammonkénti iránymutatás alapján kell kifejezni, hogy alkalmazható legyen a sportolók testméreteinek széles skálájához. A következő áttekintésben a makrotápanyagok jelentőségét ismertetem a sportolói szervezet szükségletének szempontjából.

Itt a farsang!
07
Febr

Februárban mi is lehetne aktuálisabb , mint a farsang témája- táplálkozási szempontból is.

Őszi-téli zöldségeink 4. rész
04
Febr

Az előző cikket itt olvashatják.

Motivációs szintek, avagy a helyemen vagyok?
31
Jan

Ahhoz, hogy igazán motiváltak legyünk céljaink elérésében, érdemes megvizsgálnunk, hogy mennyire vagyunk a helyünkön, mennyire a miénk az adott tevékenység, mennyire működik a belső motivációnk? Lehet ez akár egyéni cél, például életmódváltás, üzleti vagy sportban kitűzött cél. Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni a kedves olvasónak a következő hat példával.

 Variációk reggelire: mit ne együnk és mit együnk  - 3. Rész
28
Jan

Cikkünk harmadik részében tovább vizsgáljuk mit javasolt enni reggelire, az első részt itt a második részt itt olvashatják. 

A kókuszolaj pozitív hatásai
20
Jan

A kókuszolaj az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, mivel kutatások szerint, a fogyás támogatásától kezdve az Alzheimer-kór progressziójának lassításáig mindenre képes.  A kókuszolaj hazánkban is néhány éve elérhető, sok háztartásban már csak ezt a fajta olajat használják ételkészítéshez, sőt rengeteg kozmetikumban és samponban is megtalálható. 2016 júliusában egy, az Egyesült Államokban végzett felmérés eredményei azt mutatták, hogy az emberek 72%-a szerint a kókuszolaj egészséges, de a táplálkozási szakembereknek csak 37%-a értett ezzel egyet.

Divatdiéták I. rész
19
Jan

Újév alkalmával sokan megfogadják, hogy egészségesebb életmódra váltanak, leadják a fölösleges kilókat, nagyobb hangsúlyt fektetnek a mozgásra. Jellemzően ilyenkor elszántak vagyunk, a cél pedig minél gyorsabban, minél többet fogyni, tartósan.

A sporttáplálkozás alapjai 1. rész – Energiaszükséglet
13
Jan

Ebben a sorozatunkban a sportolókra fektetjük a hangsúlyt, az Ő táplálkozásukat vesszük át több részben.

Vissza az egyensúlyhoz
10
Jan

Január eleje a számvetés ideje. Ilyenkor sokan átgondolják, mit adott az elmúlt év, illetve ők mit tettek magukért és a környezetükért. Aki tudatosan él, ezt évről évre megteszi, kiegészítve a jövő évi tervekkel, vágyakkal, amiben igen csak fontos szerepet kaphat az egészség, s ezen belül a helyes étkezés.

Variációk reggelire: mit ne együnk és mit együnk -  2. Rész
09
Jan

Cikkünk második részében tovább boncolgatjuk mit nem javasolt és mit javasolt enni reggelire, az első részt itt olvashatják. 

Őszi-téli zöldségeink 3. rész
04
Jan

Az előző cikket itt olvashatják.

 

Számadás, hála, új év, új lehetőségek!
28
Dec

Az előző cikket itt olvashatják.

Ugye az új évvel és az új lehetőségekkel kapcsolatban, már rengeteg cikket, blogot  olvashattunk és nagyon sok jó gondolatot ismerhettünk meg, az interneten, facebookon, magazinokban. Vannak nagy elhatározások, tervek célok és erről az előző bejegyzésemben már írtam is, hogyan tudunk ezekkel a nagy változásokkal elindulni fejben.

Hidratáció az őszi és téli hónapokban II. rész
16
Dec

Folytatjuk a hidratáció az őszi és téli hónapokban cikkünket, az első részt itt olvashatják.

Szervezetünk megfelelő hidratáltsága nem csak a melegebb hónapokban fontos. A tévhitekkel ellentétben, a hidegebb időszakban is kiemelten fontos a folyadékfogyasztás, az őszi-téli hideg időjárás ugyanis fokozza -elsősorban a légzéssel történő- vízvesztés mértékét.

Az ünnepi plusz kilók megelőzése
09
Dec

Azt gondolom, hogy többségünk egyetértene azzal, hogy az ünnepi időszak alatt komolyabb megerőltetés nélkül is felszedhető két-három, vagy akár több kiló is, amivel csak január elsejétől vagyunk hajlandóak foglalkozni, hiszen ki fogná vissza magát az év legmeghittebb és legbőségesebb időszakában. A sorozatos vendégeskedés, a céges bulik, a finom falatok, a napról napra felhalmozódó maradékok és a jelentősen csökkenő aktivitás mind-mind azt segítik elő, hogy energiatöbbletben töltsük ezeket a napokat. És az energiatöbblet bizony súlygyarapodással jár.

Őszi – téli zöldségeink 2. rész
07
Dec

Az első részt itt találják.

Brokkoli

A keresztesvirágúak családjába tartozik, valószínűleg a kelet mediterrán vidékekről származik. Nem túl igényes, viszonylag könnyen termeszthető és a fagyokig szedhető növényünk. Jó kálium forrás, magas C-vitamin-tartalma megközelíti a zöldpaprikáét és a levélpetrezselyemét, és karotin tartalma sem lebecsülendő. Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és ß-karotint tartalmaz.

Variációk reggelire: mit ne együnk és mit együnk  - 1. Rész
06
Dec

Sokan állítják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ezért felmerülhet a kérdés, hogy vajon minden reggeli egyforma-e? Elvégre ki ne szeretne egy ízletes, laktató és tápláló reggelit, amely feltölt bennünket és energiát ad a naphoz?

A változás fejben dől el!?
24
Nov

 

Biztosan ti is voltatok már úgy, hogy elhatároztátok, hogy mondjuk lefogytok, vagy  nyelvet tanultok,  vagy gondoltok egyet és diétáztok,  esetleg hasonló nagy fogadalmakat tettetek, de nem sikerült véghezvinni.  Miért van az, hogy van, akinek sikerül és a másiknak pedig nem? Mit csinál másképp? Ügyesebb, jobb, kitartóbb, szerencsésebb? Nyilván ez egyéni lehet, de van egy jó hírem, mindenkinek sikerülhet az életben szinte bármi, amit szeretne elérni és ehhez van pár szempont, amit érdemes szemügyre venni.

Őszi - téli zöldségeink 1. rész
18
Nov

 

Az ősz a mérsékelt égöv egyik évszaka. Ilyenkor rövidülnek a nappalok, a fák levelei gyönyörű színekbe öltöznek, a természet felkészül a télre, de néhány későn érő növény még ilyenkor hozza meg termését. Ősszel takarítjuk be a burgonyát, a gyökér zöldségeket, amelyek jól vermelhetők télire. De a káposzta, brokkoli és a kelbimbó is jellegzetes őszi zöldségeink

5 tipp a karácsonyi túlevés megfékezésére
10
Nov
A karácsony eljövetele a test és a lélek számára is egy meghitt, kényeztető időszakot hoz magával, ilyenkor hajlamosabbak vagyunk kicsit elengedni a gyeplőt, lelassulni, halmozni az élvezeteket és a szokásosnál kicsit több teret adunk a bőséges, finom ételeknek. Nincs semmi gond azzal, ha pár napig engedékenyebbek és gyengédebbek vagyunk önmagunkhoz mindaddig, amíg ez nem csap át szorongásba és csillapíthatatlan lelkiismeret furdalásba a túlzásba vitt ételektől
Hidratáció az őszi és téli hónapokban I. rész
05
Nov

A dietetikai tanácsadások alkalmával sok esetben tapasztalom, hogy sajnos nem fordítunk kellő figyelmet az elegendő folyadék elfogyasztására. Különösen igaz ez az őszi és a téli hónapokra. Tévesen gondolhatjuk azonban, hogy ebben az időszakban nem annyira fontos a folyadékpótlás, mint a nyári kánikulában.

Az egészséges élelmiszervásárlás  rövid útmutatója 3. rész
20
Okt

Ma cikksorozatunk harmadik, záró részét olvashatják, az első részt itt, a második részt itt találják meg.  

Az egészséges élelmiszervásárlás  rövid útmutatója 2. rész
13
Okt

A héten folytatjuk az élelmiszervásárlási útmutatót, cikkünk első részét itt olvashatják. 

Hogyan töltse fel a konyháját profi módon

Ha nem rajong a gyakori élelmiszerboltbeli kirándulásokért, kulcsfontosságú, hogy konyháját tartós és fagyasztott élelmiszerekkel töltse fel. Ez segíthet tápláló ételek és rágcsálnivalók elkészítésében akkor is, ha éppen fogytán vannak a friss élelmiszerek.

Az egészséges élelmiszervásárlás  rövid útmutatója 1. rész
06
Okt

Dietetikusként jól tudom, hogy az élelmiszervásárlás sok ember számára ijesztő és megterhelő élmény lehet. Sok páciensem például nem tudja, hol kezdje a bevásárlást az élelmiszerboltban, és nem tudja, hogy milyen élelmiszereket tegyen a kosarába.

Ráadásul a látszólag végtelen számú - gyakran megtévesztő csomagolású - élelmiszer-választék miatt nehéz lehet eldönteni, hogy mely élelmiszerek valóban egészségesek, és melyek azok, amelyeket jobb a polcon hagyni.

Ebben a cikkben elmagyarázom az egészséges élelmiszervásárlás alapjait, többek között azt, hogyan válasszon tápláló élelmiszereket, hogyan készítsen okos bevásárlólistát, és hogyan töltse fel a készleteit, hogy ritkábban kelljen vásárolnia.

Bevezetés a mediterrán étrendbe  3. Rész
22
Szept

A „Bevezetés a mediterrán étrendbe” cikkünk első részét itt, második részét itt olvashatják.

Bevezetés a mediterrán étrendbe  2. rész
15
Szept

A „Bevezetés a mediterrán étrendbe” cikkünk első részét itt olvashatják. 

Bevezetés a mediterrán étrendbe  1. rész
18
Aug

A mediterrán étrend alapjai a Földközi-tenger országai – Olaszország, Görögország, Spanyolország stb. - 1960-as éveinek élelmiszerfogyasztását veszi alapul.

A kutatók megállapították, hogy ezen országokban élő emberek bizonyos nyugati országokhoz képest kivételesen egészségesek voltak, és alacsony volt náluk a civilizációs betegségek előfordulásának a kockázata.

Mára számos tanulmány kimutatta, hogy a mediterrán étrend a fogyásban is segít, továbbá, megelőzhető vele a szív-, és érrendszeri betegségek kockázata, a szívroham,  a 2-es típusú cukorbetegség és a korai halálozás.

A mediterrán étrend követése kapcsán nincs helyes út, mivel a Földközi-tenger körül számos ország található, és a különböző területeken élő emberek más-más ételeket fogyasztanak.

Bevezetés az alacsony FODMAP étrendbe 3. rész
04
Aug

Az alacsony FODMAP étrend cikkünk első részét itt és második részét itt olvashatják. 

Bevezetés az alacsony FODMAP étrendbe 2. rész
28
Júl

Az alacsony FODMAP étrend cikkünk első részét itt olvashatják.

Az életminőség javulása

Az IBS-ben szenvedő emberek gyakran számolnak be csökkent életminőségről, ami a súlyos emésztési tünetekkel kapcsolatba hozható, több kutatás megállapította hogy az alacsony FODMAP étrend javítja az életminőséget és akár az energiaszintet is. 



Bevezetés az alacsony FODMAP étrendbe 1. rész
14
Júl

Bizonyos ételek fogyasztása után emésztési problémákat tapasztalhatunk, és ezen élelmiszerek elhagyása drámain javíthatja a bélrendszeri tüneteket.

Manapság egyre gyakrabban hangzik el mind gasztroenterológusoktól mind dietetikusoktól az alacsony FODMAP étrend kifejezés, amely egy erjeszthető (fermentálódó) szénhidrátokban csökkentett étrendet takar és az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésére ajánlott terápiás javaslat. 

A cikk célja, hogy elmagyarázza mi az alacsony FODMAP diéta, hogyan működik, és kinek érdemes kipróbálnia.

Átállási nehézségek a vegánságra 2. rész
30
Jún

Sorozatunk második részében folytatjuk a vegánságra átállás nehézségeinek áttekintését, az első részt itt olvashatják.

Fektessen be az egészségébe!
20
Júl

Hogyan lehet elérni az egész életen át fenntartható egészséget Európában?

 

MIBEN TUD SEGÍTENI A DIETETIKUS?

Egészségmegőrzés

Az egészség megtartásában, az életmód változtatásban, a betegségek megelőzésében, vagyis a manapság oly sokat emlegetett prevencióban.

Eltérő értékek

A normálistól eltérő laborértékek esetén, különös tekintettel a metabolikus szindróma és a kardiovaszkuláris rizikófaktorokra.

Betegség

A már kialakult betegségek étrendi tanácsadásában, melyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, valamint anyagcsere betegségekben (pl.: cukorbetegség), allergiás betegségek (pl.: glutén-, tej-, tojásmentes étrendek), emésztőszervi betegségek esetén - pl.: epe, hasnyálmirigy, máj, gyomor, vese, béltraktus (pl.: Crohn, colitis ulcerosa) megbetegedései.

Sport

Sportolók speciális étrendjének összeállításában

Polgár Annamária

Személyes motiváció miatt 20 éve kezdett el foglalkozni az egészséges táplálkozással ezért később dietetikusi végzettséget szerzett a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán Budapesten. 

Jelenleg a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának a hallgatója és a kutatási területe az IBS és gyulladásos bélbetegségek étrendi vonatkozásai az alacsony FODMAP étrend tükrében.

 

Munkája során a magánrendelésen ellátott páciensek dietetikai szaktanácsadása mellett több projektben vett részt mind dietetikus:

  • Teszt szakmai szakértője volt a “Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” projektben, ahol 2-es típusú cukorbetegséggel élő páciensek dietetikai szaktanácsadása, oktatása és az állapotuk utókövetése volt a feladata.
  • Részt vett a „Menő Menzák az iskolákban” szakmai programban három környező iskolában. A program célja az egészséges táplálkozáshoz szükséges ismeretek elsajátítása, az étkeztetésben résztvevők szemléletformálása, valamint a köznevelési intézmények étkeztetési körülményeinek javítása volt.

Jelenleg magánpraxisban dolgozik és a Szegedi Prevent-Ív Praxisközösség dietetikusi feladatait is ellátja. 

Szakterületei/miben tud segíteni Önnek:

  • prevenciós és gyulladáscsökkentő táplálkozás – autoimmun megbetegedések táplálkozási támogatása (pl. Hashimoto pajzsmirigy alulműködés, Rheumatoid Arthritis, Szklerózis Multiplex, Lupus stb.)
  • emésztőrendszeri megbetegedések (gyulladásos bélbetegségek és Irritábilis bélszindróma stb.) 
  • ételintoleranciák / étel allergiák, hisztamin intolerancia, laktóz-, fruktóz intolerancia / felszívódási zavarok, reflux, candida, egyéb emésztőrendszert érintő bélflóra felborulás és étrendjük
  • hormonális egyensúlytalanságok: PCOS, inzulinrezisztencia, endometriózis, pajzsmirigy egészsége, női hormonok pl. ösztrogén / progeszteron megfelelő értékei
  • mellékvese egészsége és ezen folyamatok dietetikai vonatkozásai
  • súlyrendezés (fogyás / hízás)
  • gyermekvállalás
  • alternatív táplálkozási irányzatok (vegán, vegetáriánius étrendek) dietetikai vonatkozásai

Érdeklődni közvetlenül a honlapon a megadott telefonszámon vagy email címen lehet: https://www.letisztult-taplalkozas.hu/polgar-annamaria-1

 

Lada Szilvia

Dietetikus és Táplálkozástudományi szakember, táplálkozási szaktanácsadó.  

Tanulmányok: 

  1. Élelmezésvezető - HIETE Egészségtudományi Főiskola - Budapest
  2. Dietetikus BSc - Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar - Budapest
  3. Táplálkozástudományi MSc - Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar - Budapest

Klinikai tapasztalat: 

2009- Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dietetikai Szolgálat

2012-től kezdődően magánklinikai praxist is folytat

A dietetika a táplálkozás, az élelmezés tudománya. A dietetikai tanácsadás egyrészt az egészséges emberek számára az egészség megőrzését szolgálja, másrészt valamely betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást jelenti.

 

Lada Szilvia - dietetikus

 

 

 

 

Miért táplálkozzunk egészségesen?
29
Szept

Mindenki biztosan belefutott már abba a jótanácsba hogy táplálkozzon egészségesen, de valójában mit jelent ez? 

Az egészséges táplálkozás és életmód alapköveivel hetente megjelenő rövid cikksorozatunk keretein belül fogjuk lépésről lépésre megismertetni a kedves olvasóinkat. Ön is készen áll az életmódváltásra? 

Jó egészséget és olvasgatást kívánunk!

Kalória, energiaegyensúly és a testtömeg-index (BMI)
07
Okt

Tudta-e hogy Arnold Schwarzenegger a karrierje csúcsán 30-as testtömeg-indexszel rendelkezett ami az elhízott kategóriába sorolja a BMI szerint a volt testépítőt?

6 alapvető tápanyag amire szüksége van a szervezetünknek: Fókuszban a fehérjék
14
Okt

Egy elhízott férfiaknál végzett tanulmány során a kutatók azt állapították meg, hogy ha az összkalória 25%-a fehérjét tartalmazott, akkor a résztvevőknek nőtt a teltségérzete és felére csökkent a késő esti snack iránti vágyuk, továbbá, 60%-kal csökkent az ételek utáni sóvárgás. Egy másik tanulmányban a résztvevő nők fehérjebevitelüket az összkalória 30%-ára növelték, és a kutatás végére 441 kalóriával fogyasztottak kevesebbet naponta, így 12 hét alatt 11 kilót fogytak.

Dióhéjban a növényi fehérjeporokról: Barnarizs
21
Okt

Egy 8 hetes tanulmányban a Tampai Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a kutatásba bevont sportolóknak rizsfehérje fogyasztás és bizonyos fizikai gyakorlatok végzése után nőtt a sovány testtömegük, csökkent a zsírtömegük, továbbá nőtt a vázizomzatuk. A tejsavófehérje fogyasztók kutatási eredményeivel összehasonlítva a rizsfehérje fogyasztóknál megfigyelhető volt még az erőnlét és ellenállás pozitív irányú növekedése is.

5 hiba amit az étkezések során elkövethetünk - 1. rész
28
Okt

„Az vagy amit megeszel” – gyakran halljuk ezt a kifejezést. De talán találóbb lenne azt mondani: „az vagy amit megeszel, megemésztesz, és felszívsz.” A megfelelő táplálkozás alapvető az egészségünk megőrzése kapcsán, ezért ne csak arra figyeljünk mit eszünk, hanem arra is hogyan eszünk.

5 hiba amit az étkezések során elkövethetünk - 2. rész
04
Nov

„Hiába eteted a farkast, az mindig az erdő felé tekint.” Cikksorozatunk második részében a megfelelő emésztés további részleteiről lesz szó.

A funkcionális élelmiszerekről - 1. rész
11
Nov

Évezredes bölcsesség: "Az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik!"

A funkcionális élelmiszerekről - 2. rész
18
Nov
Mit érdemes tudni a szénhidrátokról?
25
Nov

A bevitt napi energiaszükséglet 50-70%-a szénhidrátokból kellene hogy származzon, és a szénhidrátok a változatos és kiegyensúlyozott étrend sarkalatos pontját képezik. A szénhidrátoknak kiemelt szerepük van a sejtek, szövetek és szervek felépítésében és működésében, szabályozzák a testsúlyt, az izmok és az agy fontos tápanyagai. A szénhidrátok tartalék tápanyagként is funkcionálnak (keményítők), valamint vázanyagok (rostok pl. cellulóz) a növényekben.

Mindent az élelmi rostokról!
02
Dec

A természeti és európai ember bélflórájának összehasonlításából az derült ki, hogy a nyugati étrend egészen más baktériumtörzseket támogat, és a természeti ember bélflórája olyan baktérium fajokat is tartalmaz, amelyek teljes mértékben hiányoznak az európaiak bélflórájából. A természeti népek általában nagyon sok és különféle rostokat fogyasztanak melyek prebiotikumként is funkcionálnak.

Gluténérzékenység 1. rész
09
Dec

Gluténérzékenység (cöliákia) vagy nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS): miben különböznek egymástól ezek a folyamatok?

5 egészséges táplálkozási tipp az ünnepekre
16
Dec

Az évvége eljöttével átveszi a szerepet a család, az ünnepek és az ételek kavalkádja. A kísértések mindenütt jelen vannak, az összejövetelek és az utazások megzavarják legtöbbünk napi rutinját.

Lássunk 5 tippet, hogyan tudjuk megelőzni a túlevést és a súlynövekedést ebben a finomságokban dúskáló időszakban.

Gluténérzékenység 2. rész
30
Dec

Gluténérzékenység (cöliákia) vagy nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS): miben különböznek egymástól ezek a folyamatok?

Táplálékallergiák vagy intoleranciák? 1. rész
06
Jan

Az európai gyermekek kb. 25-30%-a atópiás allergiában szenved, ebből kb. 4-6% táplálékallergiás. Az atópia az allergiára való genetikai hajlam, családi örökségnek is nevezik. Az ekcémás gyerekek csaknem 80 %-ánál van családi halmozódás. A táplálékallergiás gyermekek száma 3 éves kor alatt kb. 6-8% lehet. Ebből a tehéntej allergia kb. 2,25%-os, a tojásallergiát 2,6%-os, a földimogyoró-allergiát 0,4-6%-os százalékos előfordulást mutat.

Táplálékallergiák vagy intoleranciák? 2. rész
13
Jan

A magyar nyelvben a bizonyos ételek fogyasztásával összefüggő panaszokat hasonló elnevezéssel illetik, jóllehet a mögöttes kórfolyamatok jelentősen különbözhetnek egymástól az egyes kórképek esetében.

Tálálékallergia esetén a panaszok változatos tünetek képében, az étel fogyasztását követően jelennek meg. Ezek lehetnek bőrelváltozásokemésztőrendszeri tünetek és légúti panaszok is. Súlyos esetben akár anafilaxiás roham is kialakulhat.

Táplálékintolerancia esetén a tünetek nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával, akár napokkal később jelentkeznek. A panaszok ez esetben is sokfélék lehetnek: bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, légúti eltérések, fejfájás, emésztési zavarok, elhízás, ízületi panaszok, fokozott fertőzési hajlam, magas vérnyomás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság, depresszió stb.

Mindent a zsírokról!
20
Jan

A zsírok az emberi szervezet fontos tápanyagai. Nem minden zsír rossz, sőt, nem is tudunk létezni zsírok nélkül!  A zsírok elsődleges feladata az energiatárolás, de a szervezet strukturális felépítésében és anyagcseréjében egyaránt szerepet játszanak. Az A-, D-, E és K-vitaminok zsírban oldódóak, tehát kizárólag zsírok jelenlétében hasznosulnak.

Új év – új fogadalmak  - 1. rész
01
Jan

Az új év többek számára gyakran újrakezdést jelent. Sokszor ez egészségügyi célok kitűzését jelenti, például fogyást, egészségesebb étrend követését és testmozgás bevezetését.

Azonban a megálmodott tervek rendszerint korlátozóak és fenntarthatatlanok, és sokan pár héten belül feladják ezen nagyratörő elképzeléseiket. Többek között ez is az oka amiért évről évre újra és újra fogadalmakat teszünk.

 Az ismétlődő újévi ígéretek ördögi körének megtöréséhez ezért nélkülözhetetlen hogy olyan döntéseket hozzunk melyek nem csak hozzájárulnak az egészségünk javításához hanem hosszú távon tarthatóak is.

Mindent a magnéziumról
03
Febr

A magnézium az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben és 50%-ban megtalálható a csontokban is. A cinkhez hasonlóan egy fajta kofaktorként szolgál, és a szervezetünkben  több mint 300 fajta biokémiai reakcióban vesz részt. Például az izom, idegműködés, megfelelő szívmunka fenntartása de az immunrendszer működéséhez is hozzájárul.

Mindent  a krómról
17
Febr

A króm, mint háromértékű (+3) króm, nyomelem, amely természetes módon jelen van több élelmiszerben és étrend-kiegészítőként is kapható. A króm hat vegyértékű (+6) krómként is létezik, amely a rozsdamentes acél és más gyártási folyamatok mérgező mellékterméke.

Krómot nem állít elő a szervezetünk, csak a megfelelő étrenddel tudjuk bevinni. A hazánkban jelenleg érvényes felnőttek számára ajánlott napi króm beviteli referencia érték 40 μg.

Mindent a D-vitaminról
24
Febr

A D-vitamin kulcsfontosságú hormon mely részt vesz a kalcium és foszfor egyensúlyának a fenntartásában, és mostanában egyre több kapcsolatot találnak a gyulladásos folyamatok, az inzulinrezisztencia és az elhízás kórlefolyása között is a D-vitamin vonatkozásában. 

A vízfogyasztás 16 előnye - 1. rész
03
Márc

A vízfogyasztás 16 előnye – 1. rész

 Gyakran hallani, hogy a víz elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Vízből áll a testünk nagy része (60-70%), és számos fontos funkcióban vesz részt, többek között:

  • a méreganyagok eltávolítása a szervezetből,
  • a testhőmérséklet szabályozása,
  • és az agy működésének elősegítése.

 A legtöbb vizet folyadékfogyasztással vesszük magunkhoz, de ételeink is tartalmaznak vizet csak kisebb mennyiségben. Cikksorozatunk bemutatja, hogy járulhat hozzá a vízfogyasztás a jobb közérzet eléréséhez.

A vízfogyasztás 16 előnye - 2. rész
17
Márc

A vízfogyasztás 16 előnye – 2. rész

 

E heti cikkünkben folytatjuk a vízfogyasztás előnyeinek a bemutatását. Első cikkünk itt olvasható.

A kávé 13 egészségügyi előnye, avagy miért kávézhatunk nyugodtan 1. rész
31
Márc

A kávé 13 egészségügyi előnye, avagy miért kávézhatunk nyugodtan 1. rész

 A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. Kutatások szerint magas antioxidáns és egyéb hasznos tápanyagtartalmának köszönhetően egészséges italnak számít, ezért csokorba gyűjtöttem a legfontosabb előnyeit.

A kávé 13 egészségügyi előnye, avagy miért kávézhatunk nyugodtan 2. rész
14
Ápr

A héten a kávéfogyasztás további előnyeit tekintjük át, cikkünk első részét itt olvashatják! 

  1. Csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát

 A 2-es típusú cukorbetegség súlyos egészségügyi probléma, jelenleg világszerte emberek millióit érinti. 

 Tanulmányok megfigyelték, hogy azoknál az embereknél akik a legtöbb kávét itták  23–50% -kal alacsonyabb volt a betegség kialakulásának a kockázata. Egy tanulmány 67% -os csökkenést mutatott!  Összesen 457 922 emberen végzett 18 vizsgálat összesítése szerint a naponta kávét fogyasztók körében a  2-es típusú cukorbetegség előfordulásánk a kockázata 7% -kal csökkent. 

A kávé 13 egészségügyi előnye, avagy miért kávézhatunk nyugodtan 3. rész
28
Ápr

 A héten a kávéfogyasztás további előnyeit tekintjük át, cikkünk első részét itt, második részét itt olvashatják! 

Harc a koronavírus ellen táplálkozással 1. rész
05
Máj

Testünk napi szinten teszi lehetővé számunkra hogy gondolkodjunk, álmodjunk, lélegezzünk, pihenjünk vagy mozogjunk, ezért tápanyagokban gazdag ételek fogyasztásával segíthetjük a munkáját és védhetjük az immunrendszerünket.

Harc a koronavírus ellen táplálkozással 2. rész
12
Máj

Cikkünk első részében bemutattuk miért fontos hogy elkerüljük vagy csökkentsük a gyulladást a szervezetben és milyen ételekkel tudjuk az immunrendszerünket erősíteni. Folytatásképpen nézzük milyen ételeket érdemes elkerülni hogy immunrendszerünket védjük. 

A legkorszerűbb édesítőszerekről  1. rész
19
Máj

 Sokunk számára a cukor elhagyása talán az egyik legnagyobb kihívást jelenti. A cukor káros hatásairól rengeteg kutatás készült, szerencsére nagyon sok egyéb, egészségesebb édesítőszer áll rendelkezésre melyeket a legtöbben biztonságosan fogyaszthatnak. Az édesítőszerek kalória és gyümölcscukor (fruktóz) tartalma alacsony, viszont édes ízük miatt kiválóank helyettesítik a kalóriában jóval gazdagabb cukrot.

A legkorszerűbb édesítőszerekről  2. rész
02
Jún

Cikkünk első részében szó esett a stevia és az eritrit mint legkorszerűbb édesítőszerekről, cikkünk második részében a nyírfacukor (xilit), a yakon szirup és az egyéb cukorhelyettesítők kerülnek górcső alá. 

 

Átállási nehézségek a vegánságra - 1. rész
16
Jún

Rengeteg oka van, amiért valaki teljesen lemond az állati termékek fogyasztásáról és a vegán életmódra tér át. Míg sokan szélsőséges étrendnek gondolják a vegánságot, mégis egyre több tanulmány foglalkozik a vegánok egészségügyi állapotával, a következőkben érdemes pár példát áttekinteni: a vegánok 2-es típusú diabéteszre való hajlama sokkal alacsonyabb, mint a húst fogyasztóké és kutatások azt is találták, hogy kicsit alacsonyabb a daganatos betegségek előfordulásának a gyakorisága ezen étrenden élők körében. Továbbá ugyancsak elmondható, hogy a vegánoknak átlagosan alacsonyabb a koleszterin szintje, a vérnyomása és a testzsír százaléka.