Recept

Szeretnénk segíteni az érzékenységgel, allergiával rendelkezőknek, vagy akik egészségesebben szeretnének élni, akár megszabadulni a felesleges kilóktól, hogy ne kelljen lemondani a finom, változatos ételekről, ízekről. Egy kis változtatás az alapanyagokon, és máris ugyanolyan jóízűen lehet étkezni, nem kell a nem kívánatos hatások miatt aggódni. Az itt található receptjeink mindegyike kipróbált, és kóstoló bizottság előtt jóváhagyott és finomnak ítélt recepteket tartalmaz.

A recepteknél vannak Tippek is, melyek segítségégel pl alacsonyabb kalória tartalommal lehet elkészíteni a receptet, vagy glutén-, laktóz-, stb. metes változatban.

A kék aláhúzott rész segít az alapanyag vásrlásában. Ha valamelyik recephez hiányzik valami kattins a kék szövegre és máris meg is tudod rendelni. 

Legújabb receptjeink:

 Cukormentes kókuszgolyó teljes kiőrlésű kekszből smile

 

Hozzávalók:

A keksz teljes kiőrlésű búzaliszttel készült, így ez a finomság egészségesebben is elkészíthető, IR és cukorbeteg diétába beilleszthető.

Margarin helyett vajat vagy kókuszzsírt is lehet használni.

Cukrozatlan kakaópor kiváltható karobporral is. A karobpornak van egy érdekes íze, amit nem mindenki szeret.

Én házi cukormentes lekvárt használtam, viszont a boltokban lehet kapni olyan lekvárt, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, esetleg más édesítőszerekkel készült.

Eritrit, xilit, sztívia is felhasználható. Mivel nem kell sütni ez a desszertet, így nem kell azzal számolni, hogy a hő hatására az édes íz intenzitása csökken.

Ledaráljuk a kekszet, beletesszük a tej kivételével a hozzávalókat és összedolgozzuk. Nagyon kevés tej kell ahhoz, hogy összeálljon a massza, kb 20g. Ha túl sok lett, darált keksszel lehet javítani az állagán, hogy formázható legyen.

Golyókat formázunk és kókuszreszelékbe forgatjuk.

Azonnal fogyasztható.

Nálunk 14db golyó készült ebből a masszából, darabja 10g szénhidrátot, 4g zsírt és 1 g fehérjét tartalmaz.

Mi nagyon szeretjük, a gyerekekkel együtt szoktuk készíteni, a formázásban és hempergetésben már profik.

Jó étvágyat kívánok!

Forrás: Virág-Meszes Ildikó

 

Sajtos pogácsa smile

 

Hozzávalók:

Elkészítés:

Ezek a lisztkeverékek jól beilleszthetőek az egészséges életmódba, akár cukorbeteg/IR diétába.

Vaj helyett kókuszzsírral is bátran ki lehet próbálni ezt a receptet.

A lisztekben elmorzsoljuk a vajat, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk. Utoljára hagyjuk a tejfölt. Ha a tészta nem áll össze, adjunk hozzá még annyi tejfölt, hogy jól formázható legyen.

Kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, felvert tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal vagy lenmaggal vagy sajttal, pogácsákat szaggatunk belőle. Ha vékonyabbra sikerül nyújtani, akkor kiszáradhat sütéskor a pogácsa.

Előmelegített sütőben 200 fokon készre sütjük. Ez egy barna tészta, így elég nehéz megmondani, hogy mikor van készen. Nekem elektromos sütőm van, alsó-felső sütést szoktam alkalmazni, légkeverés nélkül. Nekem 15 perc alatt készre sül a pogácsám.

Puha, omlós, a gyerekek ugyanúgy szeretik, mintha hagyományosan, BL55-ös liszttel készült volna. Másnap és harmadnap is ehető, nem szárad ki, persze azért nem annyira puha, mint még melegen. Én még nem próbáltam, de lehet, hogy le lehet fagyasznai, majd újra melegíteni és úgy fogyasztani (ezt a kenyérrel is szokták).

Nekem 93 darab pogácsám lett, 4g szénhidrát van így egy pogácsában.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Forrás: Virág-Meszes Ildikó

 Túrós-zabpelyhes süti smile

 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A fagyasztott gyümi kivételével minden alapanyagot összekeverünk, majd érdemes a chia mag miatt kb. 10 percig pihentetni a masszát. Kivajazott kerek tortaformába kb 25-26 cm-be vagy 25*25-ös tepsibe öntjük, és rá szórjuk a gyümit.

Sütés: 190 fok, alsó-felső sütés, 45-50 perc - de ez sütő függvénye is.

Forrás: Virág-Meszes Ildikó

Húsvéti teljes kiőrlésű kalács smile

 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A langyos tejbe beleteszem az eritritet és a vaníliás cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Hagyom az élesztőt felfutni.

A liszthez hozzáadom a sót, az olvasztott vajat és az egyik tojást, majd a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozom a tésztát. Tudni kell, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta sokkal ruganyosabb, nehezebb vele dolgozni. Vagyis én ezt tapasztalom. Ha túl kemény lenne a tészta, lehet rajta kevés tejjel javítani. Én mindig kézzel dagasztok, nem értek a dagasztógéphez, mivel nincs is a háztartásomban ilyen eszköz :D Szóval én érzem a kezemmel, hogy milyen állaga van a tésztának, kell-e lágyítani rajta.

Meleg helyre teszem a tésztát letakarva 1 órára. Szépen megkel a tészta, utána következik a formázás. Ilyenkor szoktam azt érezni, hogy újra óvodás vagyok, mert számomra olyan ennek a tésztának a formázása, mint amikor oviban gyurmáztunk smileyell

Ha valaki nagyon ügyes, akkor akár négyfelé veheti a tésztát és négyes fonatot készíthet, én maradok a hármas fonatnál.

Amint elkészült a fonat, beletehetjük a kizsírozott tepsibe és hagyjuk újabb fél órán át meleg helyen kelni a tésztát.

Ha megkelt a fonat, kenjük meg felvert tojással és mehet az előmelegített sütőbe 200 fokra. Körülbelül 25 perc alatt készen is van, de ez természetesen a sütő függvénye is.

Hagyjuk a tepsiben kihűlni a kalácsot.

Ha valakinek ez kevés lenne, bátran lehet próbálkozni dupla adaggal.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Forrás: Virág-Meszes Ildikó

Karobos-diós kuglóf smile

Ildikó a Húsvét közeledtével egy kedvelt recepttel készült Nektek, mégpedig karobos-diós kuglófot készített.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Először a tojásfehérjét felverjük. Közben a tojássárgáját az eritrittel/ xilittel is habosra keverjük, utána jöhetnek a folyékony hozzávalók, majd a tojásfehéjével fellazítjuk a masszát. Ha kemény maradna, kicsi tejjel lehet hígítani. Végül a szilikon formába beleöntjük. Ha fém formánk van otthon, lehet olajozni vagy sütőpapírt használni.

Sütés: 180 fokon, 40 perc - de ez sütő fügvénye is.

Forrás: Virág-Meszes Ildikó

Medvehagymás gluténmentes pogácsák Zelleitündi módra

Hozzávalók: 

-40 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék 

-1,5 dkg élesztő

-1-1,5 dl laktózmentes tejföl/kókusz joghurt

-2 tojás

-3 teáskanál himalája só

-25 dkg laktózmentes vaj vagy 20 dkg kókuszolaj

-ízlés szerinti mennyiségű medvehagyma

tetejére

-1 tojás

Elkészítés módja:

A hozzávalókat kimérjük. A tejet meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt egy kis lisztkeverékkel (természetesen a kimért mennyiségből). Közben a többi lisztkeveréket és a vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, majd a sót, és a tejfölben elkevert tojásokat. A medvehagymát apróra vágjuk és azt is a tésztához dagasztjuk. Ha keménynek érezzük a tésztát nyugodtan tegyünk hozzá még tejfölt vagy tejet, mert inkább lágyabb tésztát kell kapjunk. Jól kidolgozzuk a tésztát, és kelesztőtálba tesszük kb. egy órára. Amikor megkelt, másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, aztán hosszanti irányba, majd keresztbe is bevágjuk a tésztát és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és a tojással megkenjük. 20 percet pihentetjük és 190 C fokra előmelegített sütőben 15-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Még langyosan a legfinomabb!

Forrás: zelleitundi.hu

Egyszerű és gyors kenyér gluténmentesen szódabikarbónával.

Gluténmentes szódás kenyér Zelleitündi módra

Hozzávalók: 

-20 dkg Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék 

-1 kávéskanál szódabikarbóna

-1 teáskanál só

-1 evőkanál tejföl

-2,5 dl langyos víz

-1 tojás a kenéshez

Elkészítés módja:

A szárazanyagokat kimérjük , vagyis a lisztkeveréket a szódabikarbónát a sót, és összekeverjük. Majd hozzáadjuk a tejfölt és a langyos vizet. Jól elkeverjük, először nokedli sűrűségű tésztát kapunk, majd szépen áll össze a tészta. Pár perc alatt átgyúrjuk.  Pár percet pihentetjük, majd kerek formára alakítva kétujjnyi vastagra kinyújtjuk. A tetejét tojással megkenjük, megszurkáljuk villával, majd szépen bevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.. 200 C fokos előmelegített sütőben sütjük 40-45 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni. Majd törjük vagy vágjuk.

Forrás: zelleitundi.hu

Gyümölcsös muffin Szafi Free Karobos muffin és piskóta lisztkeverékből smile

 

Hozzávalók:

Elkészítés:

Az alapanyagokat jól összedolgozuk, majd a formákat kiolajozuk, beletöltjük a masszát és készre sütjük.

Sütés: 180 fokon, 20 percig - de ez sütő függvénye is.

Az elkészítésről itt találtok videót smile

https://www.youtube.com/watch?v=ojlJ1BCMB5s

 

Rumos, kakaós, sütés nélküli finomság wink

 

Ha gyorsan kell valami vendegváró, vagy nincs kedved órákat állni a konyhában, hogy összedobj egy süteményt, akkor ez lesz a kedvenc recepted smile

 

Cukormentes sport szelet

 

 

 

 

Hozzávalók:



    • 350 g cukormentes darált háztartási keksz

 

    • 2 ek. holland kakaópor

 

 

 

    • 1 dl fekete kávé

 

    • 1 dl (növényi) tej

 

    • 4-5 tk. rumaroma

 

    • 140 g olvasztott margarin (vagy vaj)

 



Az olvadt csoki állagától függően, opcionálisan 1-2 ek olaj, nem kell nagyon hígnak lennie a csokinak, éppen annyira legyen folyós, hogy szépen el lehessen teríteni a sütemény tetején.

 

Az elkészítés menetét pedig a videóban láthattod smile

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=EcSbZCBsmpg

 

 

 

Forrás: sajatrecept.hu/recept/cukormentes-sport-szelet

 

Közeleg a Farsang , és azzal együtt a fánkszezonlaughing

 

Mit szólnátok egy Zelleitündi fánk recepthez? wink

 

Amerikai fánkok étcsokoládéba mártva Zelleitündi módra

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

-25 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez 

 

-4 evőkanál olvasztott vaj/bio margarin

 

-2 evőkanál sütőpor

 

-5 evőkanál eritrit 

 

-1 evőkanál négyszeres édesítő 

 

-1,8 dl tej/növényi tej

 

-2 tojás

 

-csipet só

 

a tetejére

 

-10 dkg cukormentes étcsokoládé

 

 

Elkészítés módja:

 

A tojásokat az eritrittel elkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és a tejet végül a száraz hozzávalókat is. Szép símára kikeverjük. A fánk sütőformát kiolajozzuk, a tészta masszát habzsákba töltjük, és a formákba nyomjuk, háromnegyedig. 180 C fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Ha kihűltek a fánkok, akkor az olvasztott étcsokoládéba forgatjuk az egyik oldalát és megvárjuk míg megdermed a csokoládé rajta.

 

Kb. 20 darab fánkocska lesz belőle.

 

 

 

Forras: zelleitundi.hu

 

 

 

Csicseriborsóliszttel készült házi lekváros piskótatekercs, aminek az össz szénhidráttartalma 90 g laughing

 

Akik az újévi fogadalmukban a napi bevitt cukor mennyiséget szeretnék csökkenteni, azoknak ajánljuk ezt a gyors és egyszerű receptet wink

 

Házi lekváros piskótatekercs csicseriborsólisztből laughing

 

 

Háziasszonyunk, Ildikó a gyermekkorának egyik kedvenc receptjét hozta ma Nektek, annyi módosítással, hogy mai korunk egészségesebb alapanyagait használta fel.

 

Hozzávalók:

 

    • 10 tojás

 

 

 

    • 1 csomag sütőpor

 

 

    • 200g sárgabaracklekvár

 

Elkészítés módja:

 

Az alapanyagokból piskótát készítünk.

 

Sütés: 200 fokon 15 perc alatt készre sütjük - de ez sütő függvénye is.

 

Még melegen leszedjük a papírt, konyharuha segítségével feltekerjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént a lekvárral betöltjük, és már fogyasztható is.

 

Mennyiség: kb. 10 szelet.

 

Forrás: Virág-Meszes Ildikó

Gluténmentes zsemle Zelleitündi módra

 

Gyönyörű mozarellás szendvicskéket hoztunk, Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverékekből készült kenyérrel‼️????????

Szilveszterre szendvics alapnak vagy party falatkáknak is kiváló választás!????

Az elkészítési módban zsömléket formáztunk, de akár kenyér is készíthető, ízlés kérdése.



Hozzávalók:

-10 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék 
-10 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék 
-1 csapott kk. szódabikarbóna
-1 ek. almaecet
-1,5 dkg friss élesztő
-1/2 tk. himalája só 
-1 evőkanál olívaolaj/kókuszolaj 
-230g langyos víz

 

Elkészítés módja:

A száraz hozzávalókat kimérjük és összekeverjük,az élesztőt elmorzsoljuk a lisztkeverékkel, majd a langyos vizet az almaecettel és az olajjal egyneműsítjük és a száraz hozzávalókhoz adjuk. Elkeverjük, az elején nokedli szerű tésztánk lesz, majd ahogy beszívja magába a nedvességet az útifűmaghéj, úgy áll össze a tésztánk. Enyhén átgyúrjuk és 30 percet pihentetjük. Majd négyfelé osztjuk a tésztát és zsemléket formázunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük kókuszolajjal és a tetejüket bevágjuk középen. Mehet a 200C fokos sütőbe kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.  

Forrás: zelleitundi.hu

Hoztunk egy egéséges alternatívát mézeskalács készítésre smile
Ami pozitívum ennél a receptnél, hogy akár egész évben is elkészíthető, nem csak Karácsony alkalmával. Sok háztartásban a gyermekek már csak azért is szeretik, mert játékosan készíthető és a díszítés öröme hatalmas kreativitásban tud kibontakozni.
 

????Mézeskalács hajdinaliszttel????

 
Fogadjátok sok szeretettel háziasszonyunkat, Virág-Meszes Ildikó-t, aki időt-energiát beleadva, és lámpalázat legyűrve elkészítette ezt a videót ????????
Szerintünk sok szempontból érdemes meghallgatni,
✅egyrészt szó van arról, hogy az Ő táplálkozásában mire is kell odafigyelni,
✅majd az alapanyagok részletezése, még számunkra is új infókkal szolgált ????,
✅végezetül egyszerűen csak azok számára is kedvező lehet, akik a cukrot helyettesítenék
 
Hozzávalók:

 

 
• 150g vaj
• 200g méz
• 1 evőkanál mézeskalács fűszer
• 1 tojás a tésztába és 1 tojás a kenéshez
 
 
Elkészítés módja:
 
Jó alaposan eldolgozuk a hozzávalókat, amikor összeáll a massza, akkor zsírpapír között kinyújtjuk (ez azért célszerű, mert nagyon ragad a méz miatt). Majd kiszaggatjuk a formákat.
Sütés: 160 fok, 10-12 perc - de ez sütő függvénye is -.
Mennyiség: 1 egész gáztepsi (a formakiszúrók mérete befolyásolja a kész adagot).
 
 
Forrás: Virág-Meszes Ildikó
 

Könnyű finom karácsonyi desszert mascarponéval és naranccsal smile

Gluténmentes mascarponés narancsos piskótatekercs Zelleitündi módra

Hozzávalók:

a piskótához

-6 tojás

-5 evőkanál Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék

-2 evőkanál holland kakaópor

-6 evőkanál Eritrit

 

a krémhez:

-25 dkg laktózmentes mascarpone

-2,5 dl laktózmentes habbá verhető tejszín

-fél narancs leve és héja

-2 evőkanál Négyszer Édesebb

-1 kávéskanál vanília őrlemény vagy kivonat

a díszítéshez kakaópor és csokiforgács

Elkészítés módja:

Az egész tojásokat az eritrittel nagyon habosra keverjük, majd a lisztkeveréket elkeverjük a holland kakaóporral és lazán elkeverjük a tojásos masszába. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük és 180 C -os sütőben 8-10 perc alatt tűpróbáig sütjük. Ha kisült akkor lehúzzuk róla a sütőpapírt még melegen, aztán feltekerjük és kihűtjük. Közben elkészítjük a krémet. A mascarponét és a tejszínt együtt habbá verjük, amiből egy habos krémünk lesz, majd hozzáadjuk az édesítőt, vaníliát a narancs levét és héját. A piskótalapot kitekerjük és megkenjük a mascarponés krémmel. Feltekerjük, kakaóporral meghintjük és csokoládéforgáccsal díszítjük. 1-2 órára a hűtőbe tesszük és már fogyaszthatjuk is.

 

Forrás: zelleitundi.hu

 

Gluténmentes “kedvencem” mákos beigli Zelleitündi módra

 

gluténmentes

Hozzávalók:

-20 dkg Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék

-5 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 

-1 db tojás sárgája

-1-1,5 dl langyos tej

-1 lapos evőkanál tejföl

-12,5 dkg vaj

-2,5 dkg eritrit 

-1 evőkanál négyszeres erősségű édesítő

-1 dkg élesztő

-csipet só

-fél citrom reszelt héja 

tetejére a kenéshez 1 tojássárga

A mák töltelékhez:

-18 dkg darált mák

-3 dkg négyszeres erősségű édesítő

-reszelt citromhéj

-3 dkg apró arany mazsola

-pici tej vagy víz, hogy összeálljon a töltelék

 

Elkészítés módja:

A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd felfuttajuk az élesztőt. Az élesztővel a langyos tejjel és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy sűrűbb kovászt kapjunk. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az édesítőkkel és a citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. Ha túl lágy akkor egy kis lisztkeveréket tehetünk hozzá vagy ha keménynek találjuk, akkor egy kis tejjel lazíthatjuk. Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen.

Míg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat a mák töltelékhez összekeverjük és kész.

A tésztát pihentetés után kinyújtjuk fél centiméter vastagságúra téglalap alakúra, a mák tölteléket rákenjük és a két végét enyhén behajtva feltekerjük a beiglit. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a tojássárgával megkenjük, és még 15 percet hideg helyen pihentetjük. Mielőtt betennénk sülni, átszúrjuk a beiglit két centiméterenkét teljesen a beigli aljáig, hogy ne repedjen meg. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Forrás: zelleitundi.hu 

Egy szuper gyors és gluténmentes recepttel kedveskedünk Nektek ebben a karácsonyi sürgés-forgásban laughing

 

Gluténmentes serpenyős pizza Zelleitündi módra

 

gluténmentes

 

 

15 perc alatt kész a finom ropogós pizza gluténmentesen laughing

 

Hozzávalók a tésztához:

-200 g Zellei Tündi gluténmentes “kedvencem” lisztkeverék 

-210 g langyos víz

-1 teáskanál himalája só

-1 evőkanál olívaolaj

-1 mokkáskanál szódabikarbóna

-1 evőkanál almaecet

a paradicsomszószhoz

-3 dl pasatta (paradicsomszósz)

-1 evőkanál olívaolaj

-só, frissen őrőlt bors

-friss bazsalikomlevél

A feltéthez:

-20 dkg sonka

-20 dkg mini mozarella golyók

-ecetes pepperoni paprika

-pár seem friss bazsalikomlevél

 

Elkészítés módja:

A lisztkeveréket a szódabikarbónával a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet az olívaolajat és az almaecetet. Pár perc alatt összeáll a tészta és féretesszük. Addig elkészítjük a paradicsomszószt. A passattát felfőzzük az olívaolajjal, sóval, borssal és friss bazsalikomlevéllel és kész. Egy 20 cm-es teflon serpenyőt felmelegítünk. A tésztát négyfelé osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk kerek formára jó vékonyra lisztezett felületen. Beletesszük a forró száraz serpenyőbe. Ezután megkenjük a paradicsomszósszal és tetszés szerinti feltétekkel. Én sonkát mini mozarellát és ecetes pepperoni paprikát tettem rá. Egy fedővel 2-3 percig sütjük, majd levesszük a fedőt és további pár perc kell még neki, hogy teljesen kész legyen. Összesen kb. 8 percig sütjük. Friss bazsalikommal tálaljuk és szeletekre vágjuk.

 

Ebből a mennyiségből 4 db pizza lesz.

Forrás: zelleitundi.hu 

 

Karácsonyra hangolódva hoztunk egy diós kalács koszorú receptet laughing

Gluténmentes diós kalács koszorú Zelleitündi módra

 

gluténmentes, cukormentes

A tésztához:

-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 

-20 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék 

-2 dkg gluténmentes friss élesztő

-1 kávéskanál szódabikarbóna

-fél kávéskanál citromsav (aszkorbinsav)

-1 egész tojás

-1 tojás sárgája

-1 evőkanál friss citromlé

-fél citrom reszelt héja

-1 csipet só

-2,5 dkg Eritrit 

-1 evőkanál Négyszer édesebb

-3,5 dkg vaj/kókuszvaj

-245g tej/növényi tej

-2 evőkanál tejföl/kókusz joghurt

A töltelékhez:

-20 dkg darált dió

-3 dkg Négyszer édesebb 

-1 teáskanál rum

-5 dkg arany mazsola

-fél citrom reszelt héja

-fél dl tej, hogy össeálljon a töltelék

a tetejére:

-1 db tojás

 Elkészítés módja:

Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd a kétfajta lisztet elmorzsoljuk az élesztővel, a szódabikarbónával, citromsavval és a sóval. Ezután jöhetnek a nedves hozzávalók, a tojás a tej a tejföl és az olvasztott vaj. Végül a fél citrom héját belereszeljük és a levét is hozzátesszük. Elkeverjük, majd átgyúrjuk a tésztát, ami gyúrás közben kicsit magába szívja a nedvességet. Pár percig gyúrjuk, addig míg szép sima lágy kelt tésztát nem kapunk. Letakarva langyos helyen 30 percet pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket, amihez minden hozzávalót összekeverünk. Ha szépen megkelt, akkor kinyújtjuk téglalap alakúra és a diós töltelékkel megkenjük. Feltekerjük, mint a beiglit, enyhén megcsavarjuk a tésztát, majd koszorú alakúra formázzuk és összeillesztjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük a tetejét egy felvert tojással, majd megszórjuk durvára vágott dióval. További 10 percet pihentetjük. 200 C fokon 15 percig sütjük, majd 190 C fokon még 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.

 

Forrás: zelleitundi.hu