Csökkentsük a cukor és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását! Édesítsünk természetes cukrokkal!
A fehér cukor egy egyszerű szénhidrát (szacharóz), melyet a cukorrépából nyernek. Míg maga a nyers cukorrépa körülbelül 20% cukrot, a kristálycukor 95%-ot tartalmaz. Ez a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse, míg természetes anyag egyáltalán nem marad benne.
A méz 80 százalékban glükózból (szőlőcukor) és fruktózból (gyümölcscukor) áll, de gazdag kalciumban, rézben, vasban, magnéziumban, mangánban, foszforban, káliumban, nátriumban, cinkben és kisebb mennyiségben tartalmaz B1, B2, B3, B5, B6 és C vitamint Kalória tartalma azonban ugyanannyi, mint a cukornak, ezért fontos a mértéktartás a méz esetében is!
A modern, finomított ételek jó része hozzáadott cukrot is tartalmaz. A leggyakrabban az üdítőitalokban, süteményekben, csokoládékban, kekszekben, tortákban és édességekben találhatunk cukrot, ráadásul meglehetősen nagy mennyiségeket. Egy doboz szénsavas üdítőben például hét teáskanál cukor található!
Az ajánlások szerint a felnőttek és a gyermekek számára az egyszerű cukrok bevitelének mértéke ideális esetben a teljes napi energiabevitel 10 %-a. A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy ennél az átlag jóval többet fogyaszt.
Hogyan csökkenthetjük az elfogyasztott cukor mennyiségét?
Az első és legfontosabb lépés, hogy ne cukrozzuk az ételeinket, vagy legalábbis tegyünk kevesebb cukrot az ételeinkbe és az italainkba.
Részesítsük előnyben a teljesen cukor nélküli italokat (ásványvíz, gyümölcstea stb.)
Bizonyos ételekben a cukrot helyettesíthetjük is, például fűszerekkel, vaníliával vagy éppen szárított és friss gyümölcsökkel.
Lehetőleg válasszuk a friss élelmiszereket, igyekezzünk az iparilag feldolgozott élelmiszerekből a lehető legkevesebbet fogyasztani.
Tisztelt Látogató! Tájékoztatjuk, hogy weboldalunk a felhasználói élmény fokozásának, szolgáltatásaink biztosításának érdekében sütiket használ. A sütik használatáról további információkat talál az Adatkezelési tájékoztatóban. Weboldalunkon történő további böngészéssel hozzájárul a cookie-k használatához.