R&V Blog

A cukor szerepe tudatos gyermekvállalás esetén

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2023.06.09 10:00
A cukor szerepe tudatos gyermekvállalás esetén
  1. Csökkentsük a cukor és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását! Édesítsünk természetes cukrokkal!

 

 

 

 

 

  • A fehér cukor egy egyszerű szénhidrát (szacharóz), melyet a cukorrépából nyernek. Míg maga a nyers cukorrépa körülbelül 20% cukrot, a kristálycukor 95%-ot tartalmaz. Ez a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse, míg természetes anyag egyáltalán nem marad benne.
  • A méz 80 százalékban glükózból (szőlőcukor) és fruktózból (gyümölcscukor) áll, de gazdag kalciumban, rézben, vasban, magnéziumban, mangánban, foszforban, káliumban, nátriumban, cinkben és kisebb mennyiségben tartalmaz B1, B2, B3, B5, B6 és C vitamint Kalória tartalma azonban ugyanannyi, mint a cukornak, ezért fontos a mértéktartás a méz esetében is!
  • A modern, finomított ételek jó része hozzáadott cukrot is tartalmaz. A leggyakrabban az üdítőitalokban, süteményekben, csokoládékban, kekszekben, tortákban és édességekben találhatunk cukrot, ráadásul meglehetősen nagy mennyiségeket. Egy doboz szénsavas üdítőben például hét teáskanál cukor található!
  • Az ajánlások szerint a felnőttek és a gyermekek számára az egyszerű cukrok bevitelének mértéke ideális esetben a teljes napi energiabevitel 10 %-a. A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy ennél az átlag jóval többet fogyaszt.

Hogyan csökkenthetjük az elfogyasztott cukor mennyiségét?

  • Az első és legfontosabb lépés, hogy ne cukrozzuk az ételeinket, vagy legalábbis tegyünk kevesebb cukrot az ételeinkbe és az italainkba.
  • Részesítsük előnyben a teljesen cukor nélküli italokat (ásványvíz, gyümölcstea stb.)
  • Bizonyos ételekben a cukrot helyettesíthetjük is, például fűszerekkel, vaníliával vagy éppen szárított és friss gyümölcsökkel.
  • Lehetőleg válasszuk a friss élelmiszereket, igyekezzünk az iparilag feldolgozott élelmiszerekből a lehető legkevesebbet fogyasztani.