R&V Blog

Új év – új fogadalmak - 1. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.01.01 10:00
Új év – új fogadalmak  - 1. rész

Az új év többek számára gyakran újrakezdést jelent. Sokszor ez egészségügyi célok kitűzését jelenti, például fogyást, egészségesebb étrend követését és testmozgás bevezetését.

Azonban a megálmodott tervek rendszerint korlátozóak és fenntarthatatlanok, és sokan pár héten belül feladják ezen nagyratörő elképzeléseiket. Többek között ez is az oka amiért évről évre újra és újra fogadalmakat teszünk.

 Az ismétlődő újévi ígéretek ördögi körének megtöréséhez ezért nélkülözhetetlen hogy olyan döntéseket hozzunk melyek nem csak hozzájárulnak az egészségünk javításához hanem hosszú távon tarthatóak is.

Lássuk milyen ötletekkel tudjuk megkönnyíteni a változást!

  1. Együnk több teljes értékű élelmiszert

 A teljes értékű élelmiszerek fogyasztása egészségi állapotunk javításának egyik legegyszerűbb és legfenntarthatóbb módja. A teljes értékű élelmisziszerek közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magok, teljes kiőrlésű gabonák és olyan egészséges fehérje források mint a húsok, halak. Ezen élelmiszerek rengeteg tápanyagot tartalmaznak melyek hozzájárulnak a test optimális működéséhez. Kutatások szerint teljes értékű alapanyagok fogyasztásával jelentősen csökkenhet a szívbetegségek kockázati tényezője, a testsúly és a vércukorszint, valamint csökkenhet bizonyos betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata is. Életmódváltáskor érdemes arra figyelni hogy minél több alapanyagot használjunk változatosan, merjünk új ízekkel kísérletezni!

  1. Üljünk kevesebbet, mozogjunk többet

Függetlenül attól, hogy ülő munkát végzünk, vagy egyszerűen csak inaktívak vagyunk, gyakran többet ülünk a kelleténél. Rengeteg kutatás igazolta hogy a túl sok ülés negatív hatással lehet az egészségre, sőt, sajnos összefüggésbe hozható a halálozási szám megnövekedett arányával. Figyeljen oda hogy legalább kétóránként álljon fel, akár sétáljon körbe az irodában vagy otthon, vagy ebédkor is iktasson be egy-egy rövid sétát. Jelszó: sok kicsi sokra megy!

 

  1. Csökkentsük a cukros üdítők fogyasztását

A cukros üdítők fogyasztása kapcsolatba hozható az elhízással, a zsírmájjal, a szívbetegségekkel, az inzulinrezisztenciával és a fogszuvasodással. A legjobb lenne teljesen elhagyni ezeket az italokat, helyettük fogyaszthatóak herbateák vagy vízhez adhatunk kevés cukormentes szörpöt esetleg gyümölcsöket is préselhetünk bele.

 

 

     4. Aludjunk jobban és többet

Az alvás a jó egészségi állapot nélkülözhetetlen része, az alváshiány pedig súlyos következményekkel járhat. Az alváshiány növelheti a súlygyarapodás, a szívbetegségek és a depresszió kockázatát. Érdemes az életmódnak és időbeosztásnak megfelelően jobban odafigyelni a jövőben a mennyiségi és minőségi alvásra. Az alvási higiénia javításának néhány egyszerű módja a lefekvés előtti képernyő előtt töltött idő csökkentése, a hálószoba elsötétítése, a koffeinbevitel csökkentése és a lefekvési idő előrehozása. Optimálisan legkésőbb este 11 órakor már aludni kellene.

 

  1. Keressünk olyan mozgáformát amit szeretünk

A drága edzőtermi bérlet helyett opció lehet például ha a munkahelyre sétálunk vagy korábban szállunk le a buszról, esetleg biciklivel járunk dolgozni. Munka előtt vagy után lehet úszni is menni vagy ha szeretnék edzőterembe menni akkor igyekezzünk olyat választani ami útba esik és biztosan be fogjuk iktatni később is a rutinunkba.

 

  1. Szenteljünk több időt magunkra

Ez talán az egyik legnehezebb fogadalom amit valaha tehetünk, viszont egészség nélkül nehéz az élet többi területén megfelelni így gyakran iktassunk be egy jóga órát, vagy forró fürdővel kényeztessük magunkat vagy szakítsunk időt egy egészséges menü elkészítésére.

  1. Több ételt készítsünk otthon

Kutatások igazolták hogy akik otthon készült ételt fogyasztanak minőségibb ételeket esznek és kevesebb a testzsír százalékuk mint akik nem otthon készült ételt esznek. Egy felmérésben 11,394 felnőtt vett részt és akik többi mint heti ötször ettek otthon készített ételt 28%-al voltak kevésbé túlsúlyosak mint akik heti kevesebb mint háromszor ettek otthon készült ételeket. Amennyiben eddig nem főztünk otthon akkor javasolt eleinte heti párszor otthon készíteni ételeket majd később akár az összes ételünket otthon készíthetjük.

  1. Töltsünk kevesebb időt a képernyő előtt

Rengetegen dolgoznak számítógépen vagy szórakozási forrásként használják azonban ha túl sok időt töltünk  elektronikus eszközökön - különösen a közösségi médiában -, egyes tanulmányok szerint megnőhet a depresszióra, szorongásra és magányra való hajlam. Hangulatnövelő lehet ha inkább más tevékenységeket keresünk beleértve a mozgást, lakásban való egyéb projektek megvalósítását vagy elolvashatunk egy jó könyvet.