R&V Blog

Az inzulinrezisztencia - 2. rész

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2022.05.03 15:00
Az inzulinrezisztencia - 2. rész

A előző részt itt olvashatjátok.

A diagnózis felállítása

A diagnózis felállítása cukorterheléses vérvételi sorral történik. Ennek során a vércukorszintek mellett a vér inzulinszintjeit is meghatározzák.

Megnézik a vér éhgyomri cukor- és inzulinszintjét, majd ezt követően 75 gramm, vízben oldott szőlőcukrot itatnak a pácienssel. Ezután több ponton (a harmincadik, hatvanadik, kilencvenedik, százhuszadik percben) újra megmérik a vércukorszintet, és vele együtt az inzulinszintet is.

 

Kezelése

A kezelés legfőbb eleme a helyes életmód-program kialakítása, amit élethosszig érdemes tartani, hiszen a cukorbetegségre való hajlamunk nem szűnik meg akkor sem, ha az értékek rendeződnek. Vagyis, ha újra lazítunk, akkor nagy eséllyel visszatér az IR!

 

Ha az életmódváltás nem hoz önmagában kellő eredményt, gyógyszerrel (általában metformin-hidroklorid hatóanyagú készítménnyel) is segíthető az inzulinszint beállítása. Ez később akár el is hagyható, de csak akkor, ha az életmódváltással végül sikerül beállítani a megfelelő inzulinértéket.

A megfelelő étrenden kívül fontos a rendszeres testmozgás (legalább heti 3x1 óra), a megfelelő mennyiségű (napi 7-8 óra) és minőségű alvás, valamint a különböző stresszkezelési technikák alkalmazása a mindennapokban.