R&V Blog

Reumatoid Arthritis (RA) diéta: Kerülendő ételek és táplálkozási tippek 1. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2022.02.21 08:00
Reumatoid Arthritis (RA) diéta: Kerülendő ételek és táplálkozási tippek 1. rész

A Reumatoid Arthritis (RA) bármely életkorban bárkit elérhet. Az RA különbözik az osteoarthritistől, amely az ízületek természetes elhasználódása az idő múlásával. Az RA akkor alakul ki, amikor a saját immunrendszerünk megtámadja az ízületeinket. A kiváltó ok ismeretlen, a tünetek közé tartozik a fájdalmas duzzanat, merevség és gyulladás.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek csökkenthetik a fájdalmat és duzzanatot. Egy 2017-es felmérés során, amelyben 217 régóta fennálló RA-ban szenvedő ember vett részt, 24 százalék arról számolt be, hogy az élelmiszerek pozitív vagy negatív hatással voltak az RA tüneteire.

Bizonyos élelmiszerek fogyasztása segíthet az RA tüneteinek kezelésében az olyan orvosi kezelésekkel karöltve, mint a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentő gyógyszerek és immunszuppresszív terápiák.

Íme egy gyors útmutató a fogyasztandó és a kerülendő élelmiszerekről, valamint azokról a bizonyos diétákról, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges élethez RA-val.

Az RA-diéta során fogyasztandó élelmiszerek

Azok az élelmiszerek, amelyek segíthetnek az RA tünetein, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, azaz csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. Az ételekben található bizonyos összetevők, tápanyagok vagy egyéb alkotóelemek fejtik ki ezt a gyulladáscsökkentő hatást.

Íme egy lista ezekről az alkotóelemekről és azokról az élelmiszerekről, amelyeket javasolt fogyasztani a diéta során. 

Antioxidánsok

Az antioxidánsok javíthatják az RA betegség aktivitását. Ezek olyan vegyületek, amelyek képesek elpusztítani például a reaktív oxigénfajok (ROS) túlzott termelődését a szervezetben. Emellett csökkenthetik a gyulladást is.

Többet vihetünk be ezekből az alkotóelemekből, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyekben A-, C- vagy E-vitamin, illetve szelén található. Egyen friss gyümölcsöket, zöldségeket és dióféléket, vagy igyon zöld teát.

Rostok

A rostok segíthetnek a fogyásban, és segíthetnek a megfelelő mikrobiom kialakításában, amelyek csökkentik a gyulladást. Fogyasszon több rostot az étrendjében az alábbi élelmiszerek közül:

-        friss gyümölcsök és zöldségek

-        teljes kiőrlésű gabonafélék

-        lencse-, és babfélék

-        diófélék

Flavonoidok

A flavonoidok a növények által termelt vegyületek. Akkor kerülnek be étrendünkbe, amikor gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk. A flavonoidok csökkenthetik a gyulladást a szervezetben, és segíthetnek csökkenteni az RA által okozott fájdalmat és duzzanatot. A magas flavonoid tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a következők:

-        bogyós gyümölcsök

-         zöld tea

-         szőlő

-         brokkoli

-         szója

-        étcsokoládé

Fűszerek

A fűszerek ugyancsak csökkentik a gyulladást a szervezetben. A kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Rokon a gyömbérrel, amelynek hasonló hatása lehet.

A kurkumin azonban nem működik olyan jól piperin hozzáadása nélkül, amely a fekete borsban található anyag. Érdemes hozzáadni egy csipetnyi fekete borsot a kurkumához, amikor fogyasztjuk. A kapszaicin, a chilipaprikában található vegyület szintén segít csökkenteni a gyulladást a szervezetben.