R&V Blog

Mindent a D-vitaminról

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.02.24 10:00
Mindent a D-vitaminról

A D-vitamin kulcsfontosságú hormon mely részt vesz a kalcium és foszfor egyensúlyának a fenntartásában, és mostanában egyre több kapcsolatot találnak a gyulladásos folyamatok, az inzulinrezisztencia és az elhízás kórlefolyása között is a D-vitamin vonatkozásában. 

A D-vitaminnak két fajtája ismert: a kolekalciferol (D3 Vitamin) és az ergokalciferol (D2 Vitamin): az aktív formája az 1,25-dihydroxyvitamin D mely két hidroxiláció következménye ami a májban, vesében, hasnyálmirigyben és immunsejtekben megy végbe. A D-vitamin növeli bizonyos gyulladáscsökkentő citokinek termelését és ugyanakkor csökkenti bizonyos más gyulladáskeltő citokinek felszabadulását. Az alacsony D-vitamin szintet kapcsolatba hozzák továbbá a TLR vagy másnéven Toll-receptorok kifejeződése - ezek a receptorok ugyanis kapcsolatot teremtenek a fertőzés, a természetes immunitás és bizonyos autoimmun-gyulladásos mechanizmusok között - és a gyulladáskeltő állapot között. Mindegy hogy milyen hatást gyakorol a gyulladásra, a D-vitamin közvetlenül növeli az inzulin érzékenységet és kiválasztást melyeket különböző mechanizmusok révén ér el. Mivel egy alacsony szintű gyulladás folyik a metabolikus szindróma, az elhízás és a diabétesz során is, több szerző kiemeli a D-vitamin fontosságának a szerepét.

A D-vitamin szint meg tudja változtatni a gyulladáskeltő és csökkentő citokinek arányát ezzel is befolyásolva az inzulin működését, a zsíranyagcserét és a zsírszövetek működését és szerkezetét. Rengeteg kutatás bebizonyította, hogy a D-vitamin szint koncentrációja kihat a gyulladásos vér paraméterekre (laborértékekre), az inzulinrezisztenciára, a cukor toleranciára és a túlsúlyra. Bizonyos hosszútávú tanulmányok kapcsolatot találtak a D-vitamin és a 2-es típusú cukorbetegség között is.

Sok tanulmányban a D-vitamin étrendhez adásával javulást találtak az inzulin-érzékenységben, a cukor és zsíranyagcserében míg más kutatásokban nem találtak kapcsolatot a D-vitamin és a glikémiás kontroll és gyulladás között.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy sok a meggyőző eredmény a D-vitamin pozitív hatása és a gyulladáscsökkentés, inzulinrezisztencia kapcsolata között melyek gyakran kapcsoltak a metabolikus szindrómához, az elhízáshoz és a 2-es típusú diabéteszhez.

A COVID-19 vírus kapcsán is hatásosnak találták a D-vitamin pótlást. A D-vitaminban gazdag ételekhez tartozik a hal, máj, tojás, tej, gomba, de a legfontosabb D-vitamin forrásunk a napsütés, így ha tehetjük töltsünk el 15-20 percet a szabadban.