R&V Blog

A parajdi só jótékony hatásairól

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2023.05.31 09:00
A parajdi só jótékony hatásairól

A parajdi só egy különleges ásványi anyag, melyet a Parajd nevű erdélyi település közelében található sóbányákból nyernek.

A természet gyakran tartogat számunkra meglepetéseket, olyan kincseket, melyek segítségével egészségünket, életminőségünket javíthatjuk. A parajdi só egy különleges ásványi anyag, melyet a Parajd nevű erdélyi település közelében található sóbányákból nyernek.

A parajdi só kialakulása a földtörténeti múltba nyúlik vissza, mintegy 13 millió évvel ezelőtt, a Tethys óceán kiszáradásának eredményeként. A hagyományos bányászati technikákkal kitermelt só nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, nem esik át kémiai tisztítási és finomítási eljáráson. Természetes és egészséges alternatívája a finomított asztali sóknak.

 

A parajdi só több mint 80 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amelyek között megtalálható a kalcium, magnézium, kálium és vas. Ezek az elemek létfontosságúak szervezetünk megfelelő működéséhez. Többek között hozzájárulnak az idegrendszer normál működéséhez, az elektrolit-egyensúly fenntartásához, és elősegítik az immunrendszer működését.

A parajdi só használatának egyik legnyilvánvalóbb előnye, hogy segít a szervezetünk vízháztartásának szabályozásában. A sóban található nátrium kulcsszerepet játszik a testben lévő folyadékok egyensúlyának fenntartásában. A túlzott sófogyasztás esetén fennáll a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának veszélye, azonban a parajdi só alacsonyabb nátriumtartalommal rendelkezik a hagyományos asztali sóhoz képest, így egészségesebb alternatívaként szolgálhat.

A magnézium, amely szintén megtalálható benne, segít a stressz csökkentésében, javítja a szív egészségét és elősegíti a jobb minőségű alvást. A magnéziumhiány stresszhez, szorongáshoz és alvászavarokhoz vezethet, ezért fontos, hogy elegendő mennyiséget juttassunk belőle a szervezetbe.

A parajdi sóban lévő kálium szintén nélkülözhetetlen ásványi anyag. Támogatja a szív egészségét, segíti az idegrendszer működését és csökkenti a magas vérnyomás kockázatát.

A só serkenti a nyál és a gyomornedv termelését, amelyek elengedhetetlenek az ételek emésztéséhez és tápanyagok felszívódásához. Segít fenntartani a bélflóra egészségét, ami a jól működő emésztőrendszer szempontjából kulcsfontosságú.

A parajdi só nemcsak belsőleg, de külsőleg is alkalmazható. A sóterápia, vagy haloterápia néven is ismert gyógyítási módszer már évszázadok óta használatos. Számos kutatás bizonyította, hogy a légzőrendszer betegségeiben, mint például asztma, hörghurut, vagy allergia esetén a só finom részecskéinek belégzése segíthet az állapot javításában. Ezt a terápiás módszert parajdi sóból készült inhalátorokkal is lehet alkalmazni.

 

A parajdi sópárna allergia, asztma, megfázás, köhögés, arcüreg-, mandula-, középfülgyulladás esetén hasznos, ugyanakkor lehűtve fájdalomcsillapító hatású rándulás, húzódás, ficam, horzsolások esetén. A sólámpa és a sóinhalátor használata során pedig negatív ionok kerülnek a levegőbe, amelyek semlegesítik az elektronikai eszközök által kibocsájtott pozitív ionokat, így javítva a levegő minőségét és csökkentve a légúti panaszokat.

A parajdi só nemcsak egészségügyi előnyökkel rendelkezik, hanem kiváló kiegészítője is a konyhának. Természetes konzerváló hatásának köszönhetően tartósításra és ételek ízesítésére egyaránt használják.

A parajdi sóból készült grill és sütőlapok egyre népszerűbbek a háztartásokban és a profi konyhákban is. Ezek a lapok hőtartó képességüknek köszönhetően egyenletesen sütik az ételeket, miközben finom, sózott ízt adnak hozzájuk.

A parajdi sóból készült kozmetikai termékek, mint a sószappanok, sópeelingek és sófürdők, serkentik a bőr mikrocirkulációját, támogatják a bőr természetes megújulási folyamatát és segítenek eltávolítani a szennyeződéseket és elhalt hámsejteket a bőr felszínéről. A sóban található ásványi anyagok elősegítik a bőr hidratálását és regenerálódását. Ez különösen előnyös lehet a psoriasis, ekcéma és egyéb bőrproblémákban szenvedők számára.

A parajdi só tehát rendkívül sokoldalú termék. Azonban fontos megjegyezni, hogy a túlzott sóbevitel negatív hatással lehet a szív- és érrendszer egészségére, és hozzájárulhat a magas vérnyomás és más betegségek kialakulásához. A legfontosabb, hogy mindig a mértékletességet tartsuk szem előtt, és a sót, mint minden mást, mértékkel használjuk.

A parajdi só jótékony hatásairól és felhasználási módjairól további részletes információkat találhat a parajdi-so.hu, a www.parajdiso.hu és a parajdisokincsek.hu weboldalakon.

Egyéb források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10161255/

https://www.cdc.gov/salt/food.htm

 

Weboldalunkon is megvásárolhatod ezt a terméket ITT