R&V Blog

Bevezetés az alacsony FODMAP étrendbe 2. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.07.28 10:00
Bevezetés az alacsony FODMAP étrendbe 2. rész

Az alacsony FODMAP étrend cikkünk első részét itt olvashatják.

Az életminőség javulása

Az IBS-ben szenvedő emberek gyakran számolnak be csökkent életminőségről, ami a súlyos emésztési tünetekkel kapcsolatba hozható, több kutatás megállapította hogy az alacsony FODMAP étrend javítja az életminőséget és akár az energiaszintet is. Kinek érdemes követni az alacsony FODMAP diétát?

Az alacsony FODMAP diéta nem mindenkinek való. Hacsak nem diagnosztizáltak Önnél IBS-t, a kutatások szerint az étrend akár többet árthat, mint használ. 

Ennek oka, hogy a legtöbb magas FODMAP tartalmú élelmiszer prebiotikum, ami azt jelenti, hogy támogatják a jó bélbaktériumok növekedését.

Emellett fontos kiemelni, hogy a legtöbb kutatás felnőtteken folyt, ezért az IBS-ben szenvedő gyermekek esetén dietetikussal szorosan együttműködve szabad csak elkezdeni az étrendet.

 Ha IBS-ben szenved érdemes megfontolni az alacsony FODMAP étrend alkalmazását amennyiben:

  - folyamatos emésztőrendszeri tünetei vannak, 

- nem reagált a stresszkezelési stratégiákra, 

- nem reagált az első vonalbeli diétás tanácsokra, beleértve az alkohol, a koffein, a fűszeres ételek és más gyakori, emésztési tüneteket kiváltó ételek korlátozására (káposztafélék, hüvelyesek, hagymafélék stb.). 

Az alacsony FODMAP étrendet egyéb egészségügyi kihívások kapcsán is kutatják: gyulladásos bélbetegségek esetén is alkalmazható, de például a divertikulitis kapcsán is hatásosnak bizonyult.

 

Mielőtt belevágna az étrendbe:

  1. Győződjön meg róla, hogy valóban IBS-e van.

Az emésztési tünetek számos betegségben jelentkezhetnek, némelyik ártalmatlan, mások súlyosabbak. Sajnos nincs kifejezett diagnosztikai teszt az IBS-re, ezért ajánlott először orvoshoz fordulni, hogy kizárja a súlyosabb állapotokat, például a cöliákiát, a gyulladásos bélbetegséget és a vastagbélrákot. Továbbá, egyéb, például kilégzés teszteket is lehet alkalmazni, hogy megállapítsák van-e felszívódási zavar a háttérben ami okozhat IBS-re utaló tüneteket (laktóz, laktulóz, szorbit, fruktóz kilégzés tesztek).

  1. Próbálja ki az első vonalbeli diétás stratégiákat

Az alacsony FODMAP diéta alkalmazása idő-, és erőforrás-igényes folyamat.

Ezért a klinikai gyakorlatban másodvonalbeli diétás tanácsadásnak számít, és csak az IBS-ben szenvedők azon alcsoportjánál alkalmazzák, akik nem reagálnak az első vonalbeli stratégiákra.

Mivel az étrend bonyolultnak tűnhet és terápiás céllal rövid ideig alkalmazható, fontos hogy dietetikussal egyeztetve, személyre szabottan kezdje el az étrendváltozást. Amennyiben utazást tervez vagy nagyon stresszes időszakkal küzd jobb nem elkezdeni az étrendet mert egy nyugodtabb periódusban a diéta is jobban megvalósítható.

  1. Tervezzen előre

A diétát nehéz lehet követni, ha nincs felkészülve. Íme néhány tipp:

Tudja meg, hogy mit kell vásárolnia:

 

-   a legtöbb dietetikus élelmiszer listát biztosít a pácienseinek az engedélyezett élelmiszerekről, de a Monash Egyetem ( az alacsony FODMAP étrend megálmodója) egy applikációval is támogatja a FODMAP követőket, mely jelenleg csak angolul érhető el.

-   készítsen egy alacsony FODMAP-tartalmú bevásárlólistát, mielőtt elindul az élelmiszerboltba, hogy tudja, mely élelmiszereket kell megvásárolnia vagy kerülnie.

-   éttermi fogyasztás: ismerkedjen meg az alacsony FODMAP menüválasztékokkal előre, hogy felkészülten érkezzen az étterembe.