R&V Blog

Harc a koronavírus ellen táplálkozással 1. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.05.05 10:00
Harc a koronavírus ellen táplálkozással 1. rész

Testünk napi szinten teszi lehetővé számunkra hogy gondolkodjunk, álmodjunk, lélegezzünk, pihenjünk vagy mozogjunk, ezért tápanyagokban gazdag ételek fogyasztásával segíthetjük a munkáját és védhetjük az immunrendszerünket.

 Kutatások bizonyítják, hogy a megfelelő táplálkozás segíthet a koronavírus elleni küzdelemben is. Az egészséges étrend:

 

-   segít hatékonyabban küzdeni az összes betegség ellen - nemcsak a COVID-19 ellen,

-   nem fogja mágikusan megakadályozni vagy meggyógyítani a COVID-19-et,

-   javítja a hangulatot és az energiaszintet,

-   csökkenti a szorongást és a depressziót,

-   nem helyettesítheti a távolságtartást vagy a maszk viselését,

-   inkább életmódbeli változtatás, nem pedig szigorú diéta vagy kalória számoláson alapuló javaslat.

 Az egészséges táplálkozás „ernyője” alatt értendő minden kicsi változtatás ami segíti a testet a betegségek elleni hatékonyabb küzdelemben.

 Gyulladás: segítségkérés

A gyulladáscsökkentő ételek fogyasztása segíti az immunrendszert. A kórokozók megjelenésekor a testünk SOS jelet küld és gyulladással figyelmezteti az immunrendszert. A gyulladás egy fajta segélykiáltás, hadüzenet, riadó a betolakodók ellen.

 A gyulladás:

  •  segíti a szervezet harcát a kórokozók ellen,
  • véd a fertőzésektől,
  • járhat bőrpírral, duzzanattal, magasabb hővel vagy fájdalommal.

 A szervezet az immunrendszeren keresztül szabályozza a gyulladást. Az immunrendszer riadót fújhat (gyulladást okozhat) betolakodók nélkül is, ami viszont kóros folyamatnak számít.

 "A rövid távú lokalizált gyulladás előnyös az öngyógyítás szempontjából" - mondja dr. Amie Hollard. "A hosszantartó gyulladás növelheti a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és az elhízás kockázatát."

 A gyulladásos folyamatok korlátozzák a szervezet képességét az olyan betolakodókkal szembeni harcban mint a koronavírus. Az alábbi ételeket fogyassza a gyulladás csökkentése és az immunrendszer javítása érdekében.

 Ételek, amelyek segítik az immunrendszer munkáját:

 

-   Próbáljon ki új zöldségeket és gyümölcsöket melyek gyulladáscsökkentőek: alma, bogyós gyümölcsök, paradicsom, zeller és hagymafélék.

-   Fogyasszon savanyított vagyis erjesztett ételeket. A savanyított ételekben számunkra hasznos baktériumok találhatóak, sok fajta probiotikumot tartalmaznak segítve az immunrendszer működését. A fermentált élelmiszerek fogyasztása csökkenti a gázképződést, a puffadást és a hasmenést is. A savanyú káposzta, a joghurt és a kombucha mind hasznos forrásai ezeknek a probiotikum bombáknak.

-    Igyon több vizet (lásd korábbi cikkeinket itt). A víz segít a méreganyagok természetes eltávolításában, és az oxigén szállításért is felelős, ezért érdemes tudatosan odafigyelni a folyadékfogyasztásra.

-   Fogyasszon omega-3 zsírsav tartalmú ételeket (lásd korábbi cikkünket itt). A lazacban, a dióban és a chiamagban omega-3 zsírsavak vannak, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben. Az omega-3 zsírsavak védelmet nyújtanak a szervezetnek mert a sejtfalak alapvető építőköveiként funkcionálnak.