R&V Blog

5 hiba amit az étkezések során elkövethetünk - 2. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2020.11.04 10:00
5 hiba amit az étkezések során elkövethetünk - 2. rész

„Hiába eteted a farkast, az mindig az erdő felé tekint.” Cikksorozatunk második részében a megfelelő emésztés további részleteiről lesz szó.

#3 hiba: Rossz testtartás

A jó emésztés része a  megfelelő testtartás. Vajon a kanapén megevett étel vagy 5 perces gyors ebéd az íróasztalunknál mennyire segíti az emésztésünket? Amennyiben össze vagyunk görnyedve az étkezések során akkor értelemszerűen a belső szerveink sem a legjobban tudják ellátni a feladatukat. Érdemes lenne odafigyelni a mély levegővételre és fontos lenne kihúzni magunkat amikor eszünk. A rossz testtartás kihat a légzésre, a sejtek oxigénellátása nem lesz tökéletes, akár fáradékonyság, ingerlékenység, fejfájás is kialakulhat. Amennyiben a légzés nem kielégítő, hosszú távon az anyagcsere, vérkeringés és krónikus betegségek is színre léphetnek. Azon felül hogy odafigyelünk az egyenes testtartásra és megfelelő levegővételre, hasznos lenne gyógytornász vagy személyi edző segítségét igénybe venni és kialakítani egy otthon is megtanulható és végezhető, speciális, a jó testtartást támogató gyakorlat sorozatot. A feladatokat naponta kellene végezni, hiszen az izmok edzettsége a rendszeresség során valósul meg.

#4 hiba: Egész nap ülünk

Az őseink mindig mozogtak, tevékenyek voltak, nekünk is folyamatosan mozgásban kellene hogy legyünk. A vadászó-gyűjtögető törzsek akár napi 10+ kilométert is megtettek gyalog. A mai ember jellemzően csak ül egész nap legyen az az iroda vagy otthon. Míg az étkezések során az ülés mindenképpen kiemelt szereppel bír, de az étkezések után mindig mozogni kellene, ezzel is támogatva az emésztésünket. A sétának egyéb pozitív hatásai is vannak: stabilizálja a vércukrot, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a stresszt, növeli a csontsűrűséget, csökkenti a depressziót, növeli a koncentrációs készséget, továbbá segíti a keringést és a helyes tartást. Bár bizonyos állapotok befolyásolhatják mennyit tud valaki mozogni, de a saját határainkon belül javasolt elkezdeni valamilyen formában mozogni legyen az kutyasétáltatás, biciklizés vagy csupán egy megállóval korábban való leszállás a buszról és munkába sétálás.

#5 hiba: Túl gyakori evés

Az élelmiszer-kínálat bővülésével szerencsére egyre nagyobb a választék a boltokban, viszont rengeteg élelmiszer feldolgozottsági mértéke is nőtt. A magyarországi lakosság elhízási aránya egyre ijesztőbb számokat mutat, mivel sokan nyúlnak a gyors, instant, pár perc alatt elkészíthető ételekhez a felgyorsult élethelyzetük miatt. Ezen élelmiszerekből pedig gyakrabban is eszünk mert rostokban általában szegényebbek, kevésbé telítenek el bennünket, így okozva vércukor ingadozást ami a szervezetet arra ösztönzi, hogy újra és újra ezekhez a tápanyagban szegény élelmiszerekhez nyúljon. A friss alapanyagokból összeállított, tápanyagdús ételek elkészítése több időt vesz igénybe ezért szükségessé vált ún. funkcionális élelmiszerek fejlesztésére és gyártására. Ezen élelmiszerek alapvetően hozzáadott rostokat és egyéb tápanyagokat tartalmaznak így a rohanó világunkban is képesek lehetünk a bélrendszerünk – és egyben immunrendszerünk – megfelelő védelmére. Amikor minden makrotápanyag (fehérje, zsír, szénhidrát továbbá rostok) benne van az étkezésünkben akkor akár 4-5 órán át sincs szükségünk étkezésre. Érdemes legalább napi háromszor enni, de egy anyagcsere betegség, várandósság vagy egyéb egészségügyi kihívások során további étkezések beiktatásra lehet szükség, mindig egyénre szabva, szakemberrel összeállítva a megfelelő étrendet.