R&V Blog

Bevezetés a mediterrán étrendbe 2. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.09.15 10:00
Bevezetés a mediterrán étrendbe  2. rész

A „Bevezetés a mediterrán étrendbe” cikkünk első részét itt olvashatják. 

Mit ihatunk

A mediterrán diéta során a vízfogyasztásnak van a legfontosabb szerepe.

Az étrend mérsékelt mennyiségű vörösbor fogyasztást is engedélyez: körülbelül napi 1 pohárral mely opcionális és természetesen mindenkinek kerülni kell az alkoholfogyasztást, akinek egyéb egészségügyi okok miatt tiltólistán szerepel.

A kávé és a tea fogyasztása megengedett, de kerülni kell a cukorral édesített italokat és a gyümölcsleveket, amelyeknek általában magas a cukortartalmuk.

Mediterrán minta menü 1 hétre

Az alábbiakban található egy hétre szóló minta menü, az adagokat és az ételválasztékot bátran módosíthatja saját igényei és preferenciái szerint.

Hétfő

Reggeli: Görög joghurt eperrel és zabbal.

Ebéd: Teljes kiőrlésű szendvics zöldségekkel.

Vacsora: Tonhalas saláta olívaolajjal, rizzsel. Desszertnek egy adag szezonális gyümölcs.

Kedd

Reggeli: Zabpehely  mazsolával.

Ebéd: Előző esti tonhalas saláta rizzsel.

Vacsora: Saláta paradicsommal, olajbogyóval és feta sajttal, durumtésztával.

Szerda

Reggeli: Omlett zöldségekkel, paradicsommal és hagymával. Egy adag szezonális gyümölcs.

Ebéd: Mediterrán lasagne.

Vacsora: Teljes kiőrlésű szendvics, sajttal és friss zöldséggel.

 

Csütörtök

Reggeli: Joghurt szeletelt gyümölcsökkel és dióval.

Ebéd: Sült lazac, barna rizzsel és zöldségekkel tálalva.

Vacsora: Az előző napi lasagne maradék.

Péntek

Reggeli: Tojás és zöldségek, olívaolajban sütve.

Ebéd: Grillezett bárányhús, salátával és sült burgonyával.

Vacsora: Görög joghurt eperrel, zabbal és dióval.

Szombat

Reggeli:  Zabpehely mazsolával, dióval és egy almával.

Ebéd: Mediterrán pizza teljes kiőrlésű gabonából, sajttal, zöldségekkel és olajbogyóval.

Vacsora: Teljes kiőrlésű szendvics zöldségekkel.

Vasárnap

Reggeli: Omlett zöldségekkel és olajbogyóval.

Ebéd: Grillezett csirke, zöldségekkel és burgonyával. Desszertnek gyümölcs.

            Vacsora: Az előző napi pizza maradéka.

A mediterrán diéta során általában nincs szükség kalóriaszámlálásra vagy a makrotápanyagok (fehérje, zsír és szénhidrát) nyomon követésére.

Egészséges mediterrán harapnivalók

Az étrend során nem kell napi 3 étkezésnél többet enni, de ha két étkezés között megéhezik, rengeteg egészséges snack lehetőség van:

-    egy marék dió vagy tökmag

-   egy adag gyümölcs

-   répa vagy bébirépa vagy egyéb zöldség humusszal

-   előző napi maradék

-   görög joghurt

-   almaszeletek mandulavajjal