R&V Blog

Az Inzulinrezisztencia – 1. rész

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2022.04.05 12:00
Az Inzulinrezisztencia – 1. rész

Manapság már többségünk számára ismert, hogy az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája. Sajnos egyre több embert, köztük gyerekeket is érint ez a szénhidrát anyagcsere zavar.

De mi is tulajdonképpen az IR és mi az oka annak, hogy egyre többeket érint?

 

Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. Ennek oka általában az, hogy maga a receptor jön létre "hibásan", ami miatt a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, ezért lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtbe bekerülhessen a cukor.

 

Tünetei:

Általános tünetei a fáradékonyság, túlsúly, alvászavarok, hajhullás, nyugtalanság. ezek nagyon általános tünetek ezért sokszor csak akkor fedezik föl, amikor már jellegzetesebb    tünetei is megjelennek  pl.menstruációs zavar, meddőség, petefészekciszták, szőrösödés.

Kialakulásának okai:

  • Genetikai hajlam: az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség.
  • A túlsúly, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen és rendszertelen táplálkozás is emeli a kockázatot, valamint az is, ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin ellátottsága.
  • Megjelenését növelhetik a különböző gyomor- és bélrendszeri, emésztőszervi problémák, a pajzsmirigy-alulműködés, a tejcukor- és a gluténérzékenység, vagyis minden olyan tényező, amely kapcsolatba kerülhet a szénhidrát-anyagcserével, és amely többlet terhet róhat a sejtműködésre, a sejtek receptoraira.