Mit egyek, hogy jól legyek?!
A funkcionális élelmi anyagok fogyasztásának legfontosabb ismérvei:
- Speciális-egészségi, táplálkozási, fiziológiás előnyökkel rendelkeznek
- Meghatározott funkciókat töltenek be a szervezetben, szabályozva bizonyos foyamatokat, pl:
- A védekező mechanizmusok erősítése
- Betegségek megelőzése (pl. magas vérnyomás, daganatos megbetegedések, keringési beegségek)
- Bizonyos betegségekből való felgyógyulás elősegítése
- Fizikai szellemi teljesítőképesség, kedélyállapot befolyásolás
- Öregedési folyamatok lassítása
- A napi kiegyensúlyozott étrend részeként fogyaszthatóak és fogyasztandóak
- Hagyományos megjelenésű élelmiszerek, amelyek egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek
- Bioaktív összetevőket, illetve hatóanyagokat tartalmaznak
- Fogyasztásuk segíti a szervezet természetes védelmi rendszerének erősítését
- Fogyasztásuk támogatja a normál bélflóra fenntartását
- Fogyasztásuk csökkenti a bélfertőzések esélyét
- Az egészségre előnyös komponensek főbb csoportjai:
- Élelmi rostok
- Fehérjék, peptidek, aminosav-komponensek
- Glükozidok
- Vitaminok
- Ásványi anyagok, nyomelemek
- Kolin
- Tejsavbaktériumok
- Probiotikumok
- Többszörösen telítetlen zsírsavak és egyéb lipidek
- Fenolos vegyületek
- Szénhidrátok és származékaik
- Egyebek
Összefoglalva, a funkcionális élelmiszerek/élelmi anyagok olyan speciális táplálék források, amelyek elősegítik a betegségek megelőzését, a fizikai-szellemi erőnlét javítását, csökkentik a krónikus betegségek kockázatát, illetve amelyek élettani hatásai több kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeként tudományosan is bizonyítottak.