R&V Blog

Ételintolerancia tesztek – átverés vagy valós eredmények?

Juhász Diána
Juhász Diána
2022.06.21 11:00
Ételintolerancia tesztek – átverés vagy valós eredmények?

Manapság több helyen is elérhetőek a különböző ételintolerancia tesztek, melyek azt ígérik számunkra, hogy kimutatják az esetleges ételintoleranciát okozó élelmiszereket, élelmiszer-összetevőket.

De mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Sokan keverik, már-már szinonimaként használják a két fogalmat, így a legjobb előre tisztázni a főbb különbségeket az allergia és az intolerancia között.

 

 

Ételallergia:

A szervezet immunválasza a különböző allergén anyagokra, antigénekre és fehérjékre, melyek ellen IgE típusú antitesteket termel. Tünetei a problémás étel elfogyasztása után közvetlenül jelentkeznek, melyek emésztőrendszeri panaszokban, bőrtünetekben, légúti panaszokban, vagy legrosszabb esetben anafilaxiás rohamban mutatkozhatnak meg. Előfordulása ritkább, mint az ételintoleranciáké.

Ételintolerancia:

Az intolerancia elsősorban emésztési probléma, melyet okozhat a felborult bélflóra összetétel, a megváltozott bélperisztaltika vagy a bélfal áteresztőképessége. Tünetei sok esetben nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával később jelentkeznek. Ezek a tünetek rendkívül sokfélék lehetnek, az emésztőrendszeri, bőr-, és légúti tüneteken túl fejfájásban, levertségben vagy akár depressziós tünetekben is megmutatkozhat.

Gyakorlati példaként a tejet említeném meg. Ha egy személy laktózintoleranciában szenved, akkor elégtelenül emészti meg a tejben található cukrot, - a laktózt - mivel a szervezete nem termel elegendő mennyiségű laktózt lebontó laktáz enzimet. Így ez a személy bátran fogyaszthat laktózmentes termékeket, hosszan érlelt sajtokat, nem fog számára gondot okozni. Míg egy tejallergiás személy esetében a laktózmentes termékek fogyasztása is azonnali tünetekkel jár, hiszen az immunrendszere a tej fehérje elemeire ad válaszreakciót.

Az ételintolerancia tesztek a szervezet IgG termelődését mérik, mely az IgE-vel ellentétben nem kóros immunreakciót jelez, hanem a szervezet egyik emlékező antiteste, azt mutatva, hogy a szervezet milyen mértékben van kitéve egy adott élelmiszer-összetevőnek, azaz milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztjuk őket. A legújabb kutatások kimutatták, hogy az IgG válasznak sokkal inkább védő szerepe van a tényleges ételallergia (IgE) kialakulása ellen.

Valamennyi nemzetközi allergológiai társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége állásfoglalása alapján, az IgG típusú teszteknek nincs diagnosztikus jelentőségük valamint klinikailag nem bizonyítottak, tehát nem alkalmasak az ételintoleranciák bizonyítására.