R&V Blog

Hidratáció az őszi és téli hónapokban I. rész

Tajti Mónika
Tajti Mónika
2021.11.05 15:00
Hidratáció az őszi és téli hónapokban I. rész

A dietetikai tanácsadások alkalmával sok esetben tapasztalom, hogy sajnos nem fordítunk kellő figyelmet az elegendő folyadék elfogyasztására. Különösen igaz ez az őszi és a téli hónapokra. Tévesen gondolhatjuk azonban, hogy ebben az időszakban nem annyira fontos a folyadékpótlás, mint a nyári kánikulában.

Egészségünk megőrzése érdekében a helyes táplálkozási szokások kialakítása mellett a megfelelő folyadékellátottságról sem szabad elfeledkeznünk. A víz a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, hiszen a nők testtömegének 50%-a, férfiaké pedig 60%-a vízből épül fel. Nemcsak a nyári melegben, de az őszi és téli hónapokban is kifejezetten fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása, ugyanis a hideg időjárás is fokozza a vízvesztés mértékét. Szervezetünk magas víztartalmú, a hideg évszakokban belélegzett levegő pedig alacsony, így a kilélegzett levegő páratartalma magasabb, ami megnövekedett folyadékveszteséggel jár.

Folyadékra minden sejtünknek és szervünknek szüksége van. Szerepe van többek között a vérnyomás szabályozásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vér megfelelő összetételének befolyásolásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában. A megfelelő folyadékellátottság elengedhetetlen a testhőmérséklet szabályozásához, pozitív hatást gyakorol az agyműködésre, elősegíti a koncentrációs és tanulási képességeket, továbbá a fizikai egészségre is jótékonyan hat. Hidratáltsági állapotunk az immunrendszerünk egészségére is hatással van, mely kiemelten fontos a jelenlegi pandémiás időszakban.

Már a testtömeg 1-2 százalékának megfelelő, enyhe kiszáradás is negatív egészségügyi következményekkel járhat hosszútávon. Ilyen pl. a vesekő előfordulási gyakoriságának növekedése, a húgyúti fertőzések rizikójának növekedése, székrekedés, sebgyógyulás elhúzódása, keringési betegségek vagy migrénes fejfájás kialakulása.


A hideg időben végzett aktív testmozgás, mint pl. kirándulás, túrázás, síelés, korcsolyázás, tovább növelheti a légzéssel történő vízvesztés mértéket, ezért az őszi és téli hónapokban végzett fizikai aktivitás során is elengedhetetlen a megfelelő hidratálás.

Folyadékpótlásra az év minden szakaszában elsősorban az ásványvíz, csapvíz ajánlott, ezt kiegészíthetjük például édesítés nélküli teákkal, cukormentes italokkal, vagy cukormentes szörpökkel. A hazai felnőtteknek szóló táplálkozási ajánlás alapján naponta 8 pohár (1 pohár 2-2,5 dl) folyadék elfogyasztása ajánlott. Ebből legalább 5 pohár legyen ásványvíz, csapvíz.