R&V Blog

A vízfogyasztás 16 előnye - 2. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.03.17 10:00
A vízfogyasztás 16 előnye - 2. rész

A vízfogyasztás 16 előnye – 2. rész

 

E heti cikkünkben folytatjuk a vízfogyasztás előnyeinek a bemutatását. Első cikkünk itt olvasható.

  1. Segíti az emésztést

A közvéleménnyel ellentétben a szakértők úgy találták, hogy az étkezés előtt, közben és utána elfogyasztott víz hozzájárulhat az elfogyasztott étel jobb lebontásához. Továbbá, az étkezéshez kapcsolt vízfogyasztás hozzájárulhat az ételek hatékonyabb megemésztéséhez.

Kutatások szerint a test alkalmazkodik az élelmiszer-, és gyomortartalom halmazállapotának a megváltozásához,  legyen az szilárdabb vagy folyékonyabb.

  1. Segíti a tápanyagok felszívódását

 Amellett, hogy segíti az étel lebontását, a víz segít feloldani a vitaminokat, ásványi anyagokat és más tápanyagokat, majd ezeket a vitamin-összetevőket a test többi részéhez szállítja felhasználásra.

  1. Segít a fogyásban

 Tanulmányok a testzsírt és a fogyást összekapcsolták a vízfogyasztással mind a túlsúlyos lányok, mind a nők esetén. Fogyókúra és testmozgás közben elfogyasztott víz segíthet a plusz kilók leadásában.

 

  1. Javítja a vér oxigén forgalmát

A víz hasznos tápanyagokat és oxigént szállít az egész testben. A megfelelő napi vízfogyasztás javítja a keringést és pozitív hatással bír általános egészségi állapotára.

  1. Segít leküzdeni a betegségeket

Elég víz fogyasztása segíthet megelőzni bizonyos egészségügyi problémákat. Ide tartoznak ( a teljesség igénye nélkül):

 

  • vesekövek
  • testmozgás okozta asztma
  • húgyúti fertőzések
  • magas vérnyomás

 

A víz emellett segít felszívni a fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyagokat az ételekből, ezzel növelve az egészség megőrzésének az esélyét.

  1. Fokozza az energiaszintet

A vízivás aktiválhatja az anyagcserét, és pozitív hatása van az energiaszintre. Egy tanulmány megállapította, hogy 500 milliliter víz elfogyasztása 30% -kal növelte az anyagcserét mind a férfiak, mind a nők körében, és ezek a hatások több mint egy órán át tartottak.

  1. Segíti a kognitív funkciókat

 A megfelelő hidratálás kulcsfontosságú a kognitív funkciók megőrzése kapcsán is.  Kutatások bizonyítják hogy a nem megfelelő mennyiségű víz ivása negatívan befolyásolhatja az összpontosítást, az éberséget és a rövid távú memóriát.

  1. Segít javítani a hangulatot

A nem elegendő mennyiségű víz befolyásolhatja a hangulatot is. A kiszáradás fáradtságot és zavartságot, valamint szorongást okozhat.

  1. Segít megőrizni a bőr fényességét

A megfelelő vízbevitel elősegíti a bőr hidratáltságát és elősegítheti a kollagéntermelést. A vízfogyasztás önmagában azonban nem elegendő az öregedés hatásainak csökkentésére.

  1. Megakadályozza az általános kiszáradást

A kiszáradás annak az eredménye, hogy a test nem jut elegendő vízhez, és mivel a víz elengedhetetlen számos testi funkcióhoz, mindig érdemes hidratálva tartani a szervezetet.

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szakemberei 2–2,5 liter folyadék elfogyasztását javasolják naponta. A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR szerint napi 8 pohár folyadékot fogyasszunk, ebből 5 legyen az ivóvíz, a maradék 3 lehet a többi ital vegyesen.