R&V Blog

Hidratáció az őszi és téli hónapokban II. rész

Tajti Mónika
Tajti Mónika
2021.12.16 14:00
Hidratáció az őszi és téli hónapokban II. rész

Folytatjuk a hidratáció az őszi és téli hónapokban cikkünket, az első részt itt olvashatják.

Szervezetünk megfelelő hidratáltsága nem csak a melegebb hónapokban fontos. A tévhitekkel ellentétben, a hidegebb időszakban is kiemelten fontos a folyadékfogyasztás, az őszi-téli hideg időjárás ugyanis fokozza -elsősorban a légzéssel történő- vízvesztés mértékét.

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által felnőtteknek szóló táplálkozási ajánlás alapján, naponta 8 pohár (1 pohár= 2-2,5 dl) folyadék elfogyasztása javasolt. Folyadékpótlásra legalkalmasabb a víz, ugyanis ez a folyadékfajta oltja leginkább a szomjat, továbbá könnyen hozzáférhető és energiamentes. Törekedjünk arra, hogy az ajánlott napi 8 pohár folyadékból 5 pohár víz (csapvíz, ásványvíz) legyen. Igyekezzünk a napi folyadékbevitelt egyenletes elosztani a nap során: többször igyunk kisebb mennyiséget és azokban az időszakokban is pótoljuk a folyadékot, amikor nem érezzük magunkat szomjasnak.

 

Néhány tipp, hogy ne felejtsd el a folyadékot pótolni:

• Mindig legyen nálad víz, ha útnak indulsz otthonról pl. táskádban vagy az autóban!

• Válassz olyan kulacsot, melyből szívesen iszol! Manapság számos divatos kulacs közül tudsz választani.

• A munkahelyeden már reggel helyezz el számodra jól látható helyen egy palack vizet, pl. az íróasztalra, így jobban szem előtt lesz.

• Kövesd nyomon folyadékfogyasztásodat applikáció segítségével! Manapság már rengeteg mobiltelefonra letölthető alkalmazás érhető el, mellyel könnyedén számon tarthatod az adott nap során elfogyasztott folyadék mennyiségét.

• Ragassz kis cetliket jól látható helyre, melyek szintén a vízivásra emlékeztetnek!

Ha unod a vizet, dobd fel pl. citrommal, uborkával, gyömbérrel, mentával!  A bolti hozzáadott cukrot és adalékanyagokat tartalmazó ízesített vizeket azonban érdemes kerülni.

Folyadékbevitelünk színesítésére a borongós, hideg őszi-téli napokon jó választás egy forró tea, lehetőleg cukormentes változatban. A teákhoz adhatunk gyümölcsöket, pl. friss citromot és narancsot, vagy fagyasztott málnát, áfonyát, epret.

A zöldség- és gyümölcslevek szintén fogyaszthatók kis mennyiségben, érdemes azonban a 100% gyümölcstartalmú változatokat előnyben részesíti. A tej, tejesitalok, kakaó szintén alkalmas italok, ha szeretnénk változatosabbá tenni a folyadékfogyasztást. Azonban törekedjünk arra, hogy alacsony zsírtartalmú tejet, és tejből készült italokat fogyasszunk, melyek hozzáadott cukortól is mentesek. Legjobb, ha saját magunknak készítjük el a tejesitalokat, a bolti, többnyire magas cukortartalmú készítmények választása helyett. A zöldség-és gyümölcslevek, valamint a tej és tejesitalok számos vitamint és ásványi anyagot, valamint rostokat tartalmaznak, azonban az energia-és cukortartalmukkal mindig számolnunk kell.

Ne feledkezz meg magas víztartalmú élelmiszereinkről, ételeinkről sem, melyek szintén hozzájárulnak a megfelelő hidratáltsági állapothoz. Ilyenek például a levesek. Ha csak teheted, az ebéd részeként mindig fogyassz levest! A zöldségek és gyümölcsök, valamint a belőlük készült ételek pl. főzelékek, saláták, krémek szintén rendelkeznek víztartalommal. A hazai táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább 500 gramm zöldség és gyümölcs elfogyasztása ajánlott egészségünk megőrzése érdekében.

Fontos, hogy gyermekek esetében se feledkezzünk meg a hidratálásról. Az ő esetükben korosztályonként eltér az ajánlott napi folyadékszükséglet,

pl. az 1-2 éves gyermekek számára napi 1,1-1,2 liter folyadék elfogyasztása javasolt,

4-8 éves korban ez már 1,6 liter,

serdülőkorban pedig nemtől függően 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt egy nap.