R&V Blog

A vízfogyasztás 16 előnye - 1. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.03.03 10:00
A vízfogyasztás 16 előnye - 1. rész

A vízfogyasztás 16 előnye – 1. rész

 Gyakran hallani, hogy a víz elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Vízből áll a testünk nagy része (60-70%), és számos fontos funkcióban vesz részt, többek között:

  • a méreganyagok eltávolítása a szervezetből,
  • a testhőmérséklet szabályozása,
  • és az agy működésének elősegítése.

 A legtöbb vizet folyadékfogyasztással vesszük magunkhoz, de ételeink is tartalmaznak vizet csak kisebb mennyiségben. Cikksorozatunk bemutatja, hogy járulhat hozzá a vízfogyasztás a jobb közérzet eléréséhez.

 

  1. Segíti a nyáltermelést

A víz a nyál fő alkotóeleme. A nyál kis mennyiségben elektrolitot, nyálkát és enzimeket tartalmaz. Elengedhetetlen a szilárd ételek lebontásához és a száj egészségének megőrzéséhez. A test általában elegendő nyálat termel rendszeres folyadékbevitel mellett, a nyáltermelés azonban csökkenhet az életkor, illetve bizonyos gyógyszerek vagy terápiák következtében.

(Amennyiben a szájszárazság állandósult és a vízbevitel növelése nem segít, mindenképpen keresse fel orvosát!)

  1. Szabályozza a testhőmérsékletét

A hidratált állapot elengedhetetlen a testhőmérséklet fenntartásához. Vízvesztés léphet fel például fizikai aktivitás során vagy a meleg idő is fokozhatja a folyadékvesztést. Bár az izzadás hűvösen tartja a testet, de a testhő emelkedik amennyiben nem pótolunk folyadékot. Amennyiben a szokásosnál jobban izzad, győződjön meg arról, hogy több vizet fogyaszt a kiszáradás elkerülése érdekében.

  1. Védi a szöveteket, a gerincvelőt és az ízületeket

 

A vízfogyasztás egészségesen tartja az ízületeket, a gerincvelőt és a szöveteket, ezzel is hozzájárulva a jobb fizikai aktivitáshoz, továbbá segíti az ízületi gyulladás megelőzését.

 

  1. Segít a méreganyagok kiürülésében

 

A testünk az izzadáson túl vizet használ a vizelet és a széklet kialakításához is, ezért fontos hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. A vízfogyasztás vesevédő hatású továbbá a székrekedés megakadályozásában is kiemelt jelentősége van.  

  1. Segít maximalizálni a fizikai teljesítményt

A fizikai aktivitás során több vizet érdemes fogyasztani. A sportolók a testtömegük akár 6-10 százalékát is “kiizzadhatják”. A hidratált állapot hatással van az erőnlétre és az ellenálló képességre. A nagy erőkifejtést és nagy intenzitású sportokat kedvelők sokkal fogékonyabbak a kiszáradásra.  A kellő folyadékfogyasztás nélküli melegben történő testmozgás negatív hatásai súlyos egészségügyi állapotot hozhatnak létre, például csökkenhet a vérnyomás és testhő emelkedés jön létre. Az extrém kiszáradás rohamokat és akár halált is okozhat.

  1. Segít megelőzni a székrekedést

A rostbevitel emelése nem az egyetlen módja a székrekedés megelőzésének. Fontos a megfelelő vízfogyasztás amely hozzájárulhat a széklet kialakításához. A nem megfelelő víz, magnézium és rostfogyasztás székrekedést okozhat.

Tudta-e?

Az emberi átlagos nyáltermelés napi 700–1500 ml, viszont ez a folyadék nem hagyja el a szervezetet mivel a tápcsatorna majdnem a teljes mennyiséget újra felszívja.