R&V Blog

Alvás, stresszkezelés és testmozgás fontossága gyermekvállalás estén

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2023.03.09 10:00
Alvás, stresszkezelés és testmozgás fontossága gyermekvállalás estén

Megfelelő mennyiségű, és minőségű alvás

A stresszhelyzetek megfelelő kezelése

Rendszeres testmozgás

 

Megfelelő mennyiségű, és minőségű alvás

Egy felnőtt ember átlagos alvásszükséglete napi 6-8 óra. Ám nem csak a mennyiségen van a hangsúly, fontos az alvás minősége is. Fáradtan nem tudunk jól koncentrálni, ez a mindennapi tevékenységeinket megnehezíti, rosszabb a teljesítményünk.  A szervezetünk működése is zavart szenved, több kutatás bizonyította, hogy akinek nem rendezett az alvása, az kevésbé eredményes például a testsúly csökkentés terén is.

A stresszhelyzetek megfelelő kezelése

A mindennapokban sok stresszhelyzet ér minket, amiket nem mindig tudunk elkerülni, illetve nem tudunk rajta változtatni. Pl. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy túlzott stressz ér a munkahelyünkön, de nincs lehetőségünk munkahelyet váltani, akkor az egyetlen jó megoldás, ha arra koncentrálunk, hogy hogyan tudjuk ezeket a helyzeteket mi magunk jobban kezelni. Vagyis tanuljunk meg másként reagálni a minket érő stresszre. Ez nem egyszerű feladat, és nem is megy egyik pillanatról a másikra. De egyszerű technikákat alkalmazva hosszútávon eredményesek lehetünk ezen a téren is.

Relaxálhatunk, meditálhatunk, jógázhatunk, használhatunk aromaterápiát, járhatunk masszázsra, de a stresszcsökkentő technikák közé tartozik a rendszeres testmozgás is, amivel rögtön „két legyet üthetünk egy csapásra”, hiszen az egészséges életmód egyik alappillére a testmozgás is.

Rendszeres testmozgás

A statisztikai adatok alapján 10-ből 6 ember soha, vagy csak néha sportol a WHO európai régiójában (Pfau és mtsai, 2019, p. 35.)

Ha nem mozgunk rendszeresen, akkor az izomtömegünk csökkenni kezd. Még akkor is, ha a testsúlyúnk nem változik, a testünk zsír-izom aránya romlani fog. Gyengébb lesz az állóképességünk, a fizikai terhelhetőségünk, és az immunrendszerünk védekező képessége is csökken, aminek következtében könnyebben kapunk el például felsőlégúti betegségeket.

Rendszeres testmozgásként érdemes heti 3-4 (minden 2. nap) kb.60 perces dinamikus, izomerősítő edzést végeznünk. Ez egy átlagos ajánlás, egyénileg, életkor szerint, és mozgásformától függően is lehet eltérés. Nem érdemes túlzásokba sem esni, és minden nap keményen sportolni, hiszen az izomfejlődéshez, regenerálódáshoz szükség van pihenő időszakokra is