R&V Blog

Inzulinrezisztencia 3. rész - Az étrend

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2022.06.01 10:00
Inzulinrezisztencia 3. rész - Az étrend

Az előző blog bejegyzést itt találjátok.

Mik a tápanyagok?

Ételeink tápanyagokat tartalmaznak. Ezek a tápanyagok szolgáltatják a szervezet számára szükséges energiát, építőanyagokat, szabályozzák és fenntartják az anyagcsere-folyamatokat.

Energiát adó tápanyagaink a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok.

A fehérjék és a szénhidrátok 1 grammja kb. 4kcal, míg a zsírok 9 kcal energiát szolgáltatnak szervezetünk számára.

Az ideális tápanyag arány a nap folyamán  50% szénhidrát, 20% fehérje és 30% zsír az emberi szervezet számára. Természetesen ez egy átlag érték, eltérhet a különböző élethelyzeteknek megfelelően.

Az anyagcsere-folyamatok szabályozásában a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak van fontos szerepük, ezen anyagok energiát nem szolgáltatnak szervezetünk számára.

Mivel az IR egy szénhidrát-anyagcsere zavar, ezért a tápanyagok közül a szénhidrátok megfelelő mennyiségű és minőségű bevitelével tudjuk a sejtek inzulinérzékenységét segíteni, a megfelelő vércukorszintet elérni, és fenntartani. A következő részekben a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerekkel ismerkedünk meg.