Az előző blog bejegyzést itt találjátok.
Mik a tápanyagok?
Ételeink tápanyagokat tartalmaznak. Ezek a tápanyagok szolgáltatják a szervezet számára szükséges energiát, építőanyagokat, szabályozzák és fenntartják az anyagcsere-folyamatokat.
Energiát adó tápanyagaink a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok.
A fehérjék és a szénhidrátok 1 grammja kb. 4kcal, míg a zsírok 9 kcal energiát szolgáltatnak szervezetünk számára.
Az ideális tápanyag arány a nap folyamán 50% szénhidrát, 20% fehérje és 30% zsír az emberi szervezet számára. Természetesen ez egy átlag érték, eltérhet a különböző élethelyzeteknek megfelelően.
Az anyagcsere-folyamatok szabályozásában a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak van fontos szerepük, ezen anyagok energiát nem szolgáltatnak szervezetünk számára.
Mivel az IR egy szénhidrát-anyagcsere zavar, ezért a tápanyagok közül a szénhidrátok megfelelő mennyiségű és minőségű bevitelével tudjuk a sejtek inzulinérzékenységét segíteni, a megfelelő vércukorszintet elérni, és fenntartani. A következő részekben a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerekkel ismerkedünk meg.