R&V Blog

Mit jelent a tudatos gyermekvállalás?

Karácsonyné Szilágyi Rita
Karácsonyné Szilágyi Rita
2023.02.20 15:36
Mit jelent a tudatos gyermekvállalás?

A gyermek érkezése a családba az élet természetes része. A párok többsége úgy gondolja, hogy ha majd alkalmas lesz rá az idő, akkor vállal gyermeket. Valaki még tanul, valaki karriert épít, van olyan is, aki azon dolgozik, hogy megfelelő anyagi biztonságot teremtsen, és valaki nem érzi annyira stabilnak a párkapcsolatát, hogy gyermeket vállaljon.

Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy ahogyan a test öregszik, úgy a gyermekvállalás is nehezedhet.  Genetikai, illetve szervi rendellenességek, rejtett betegségek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nem jön a baba. Ezért 35 év alatti életkor esetén 1 év sikertelen próbálkozás után orvosi kivizsgálás javasolt. 35-40 év között ez a várakozási idő  ½ év, míg 40 éves kor után azonnali kivizsgálás javasolt. A termékenység mindkét félen egyformán múlik! Ezért a pár mindkét tagjának szükséges részt venni a kivizsgálásokon.

A tudatos gyermekvállalás reproduktív tudatosságot igényel a pár részéről. Ez azt jelenti, hogy a pár mindkét tagja megfelelő ismeretekkel rendelkezik a termékenységről (jellegzetességei, folyamata, a férfi és női rendszer működése), a lehetséges rizikófaktorokról, valamint cselekvési tervvel rendelkeznek a reproduktív egészségük megőrzésének céljából.

A legegyszerűbb dolog, amit egy pár megtehet azért, hogy a baba megérkezzen, ha megőrzik egészségüket, illetve amennyiben tudnak róla, hogy megoldandó problémájuk van ezen a téren (pl. túlsúly, IR, pajzsmirigy működési zavar), akkor a megfelelő szakember segítségével helyreállítják, stabilizálják egészségi állapotukat.

Az egészséges életmód 4 alappillére:

  1. Megfelelő mennyiségű, és minőségű alvás
  2. A stresszhelyzetek megfelelő kezelése
  3. Rendszeres testmozgás
  4. Egészséges táplálkozás