R&V Blog

A kávé 13 egészségügyi előnye, avagy miért kávézhatunk nyugodtan 2. rész

Polgár Annamária
Polgár Annamária
2021.04.14 10:00
A kávé 13 egészségügyi előnye, avagy miért kávézhatunk nyugodtan 2. rész

A héten a kávéfogyasztás további előnyeit tekintjük át, cikkünk első részét itt olvashatják! 

  1. Csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát

 A 2-es típusú cukorbetegség súlyos egészségügyi probléma, jelenleg világszerte emberek millióit érinti. 

 Tanulmányok megfigyelték, hogy azoknál az embereknél akik a legtöbb kávét itták  23–50% -kal alacsonyabb volt a betegség kialakulásának a kockázata. Egy tanulmány 67% -os csökkenést mutatott!  Összesen 457 922 emberen végzett 18 vizsgálat összesítése szerint a naponta kávét fogyasztók körében a  2-es típusú cukorbetegség előfordulásánk a kockázata 7% -kal csökkent. 

  1. Megóvhat az Alzheimer-kórtól és a demenciától

 Az Alzheimer-kór a leggyakoribb neurodegeneratív betegség és a demencia vezető oka világszerte. Ez az állapot általában 65 év feletti embereket érint, és jelenleg nincs ismert gyógymódja.

Számos dolgot azonban megtehet annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség előfordulását, ez magában foglalja az egészséges táplálkozást és a testmozgást, de kutatások szerint a kávéfogyasztás is hatékonynak bizonyulhat a betegség elleni küzdelemben.  Számos tanulmány kimutatta, hogy a kávéivóknál  65% -kal alacsonyabb az Alzheimer-kór kockázata.

  1. Csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát

 

A Parkinson-kór a második leggyakoribb neurodegeneratív betegség a korábban tárgyalt Alzheimer-kór után. A betegség kialakulását a dopamint termelő idegsejtek elhalása okozza az agyban.

 Az Alzheimer-kórhoz hasonlóan a Parkinson-kórnak sincs ismert gyógymódja, ezért sokkal fontosabb lenne a megelőzésre összpontosítani.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a kávéivóknál sokkal alacsonyabb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, a kockázat csökkenése 32–60% között mozog.

 A Parkinson-kór esetén maga a koffein előnyösebbnek tűnik, mivel azoknál az embereknél akik koffeinmentes kávét fogyasztottak nem volt alacsonyabb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata.

  1. Védheti a májat

 A máj egy csodálatos szerv  amely több száz fontos funkciót lát el a testünkben.

 Számos gyakori betegség érinti a májat, beleértve a hepatitist vagy a zsírmájat csak hogy pár folyamatot említsünk. Ezen állapotok közül több májzsugorodáshoz vezethet, amelyben a májat nagyrészt hegszövet váltja fel.

Érdekes módon a kávé védő hatásúnak bizonyult a májzsugorodás ellen is: azoknál az embereknél akik naponta 4 vagy több csészével ittak akár 80% -kal is alacsonyabb volt a májzsugor kockázata.